Læsetid: 5 min.

Et skridt frem…

En flot og hårdt tilkæmpet sejr over Spanien gjorde os ikke meget klogere på håndboldlandsholdets chancer i de kommende kampe ved EM I Slovenien
27. januar 2004

Håndbold-EM
De to distingverede gentlemen fra TV 2, Anders Dahl-Nielsen og Morten Stig Christensen, plejer ikke normalt at lade sig rive helt med af stemningen, når Danmark spiller håndboldlandskamp. Men søndag aften måtte træneren og ankermanden overgive sig – og de sidder sandsynligvis stadig og diskuterer, hvor langt ude fra Kasper Nielsen scorede i kampen mod Spanien. Faktum er, at det sydfynske egetræ var meget langt væk fra iberernes målmand David Barrufet, og meget højt oppe under taget i Hala Tivoli – som der ved Gud ikke er meget tivoli-stemning over, da han tordnede bolden i mål.
Træner Torben Winther røg ind i en ikke uanselig mediestorm da han foretrak GOG-spilleren frem for Lasse Boesen inden afrejsen til Slovenien, men uden at vide hvordan Boesen ville ha’ klaret sig, virker det efter søndagens to-points-givende sejr som en rigtig god kanin – en meget stor kanin – Winther havde med i hatten. Understreget senere i anden halvleg, hvor Nielsen i næsten frit løb mod mål blev skubbet voldsomt i ryggen af en spanier, og ganske ude af balance fortsatte mod mål – og scorede. Som Anders Dahl-Nielsen udtrykte det: »Dels er der her tale om en klar udvisning af den spanske spiller, dels ville enhver anden spiller være endt ude på tredje række efter sådan en tackling.«
Men ikke Kasper Nielsen, som på mange måder var fællesnævner for de danske spillere der afgjorde kampen, nemlig dem i forsvaret.

Klasseforsvar
Mens den tidligere keyboardspiller, holdlæge Willy Petersen her brugte sine fingerfærdigheder på at lappe den ene bokseskade efter den anden, stod forsvaret fast, anført af Lars Jørgensen – ham ville jeg nødig løbe direkte ind i – og Kasper Hvidt, der gav os den for modstanderen dybt frustrerende opvisning i moderne målmandsspil vi blot har ventet på, Joachim ’Traktor’ Boldsen, Michael V. Knudsen og Lars Krogh Jeppesen. Sidstnævnte havde desværre ikke samme gennemslagskraft i den anden ende og nåede kun op på tre scoringer i alt. Lars Christiansen kunne kun blive bedre, set i forhold til de første to kampe; det blev han også. Søren Stryger kunne desværre ikke leve op til de (måske for høje) forventninger, og hos playmaker Klavs Bruun Jørgensen var der desværre for meget play og næsten intet making, ud over en række resultatløse finter/skud, og flere ukoncentrerede og sløsede boldtab. Muligvis har han haft en eller anden positiv virkning på holdet som jeg ikke opdagede, men sammen med Claus Møller Jacobsen havde han for let til aftrækkeren mod en målmand, der tydeligvis havde kigget dem begge to ud.

Fra modvind til orkan
For nøjagtig en uge siden kunne man her i avisen se Anders Dahl-Nielsen citeret for følgende: »Vi ved, at det her hold kan spille sprudlende håndbold, men vi ved også fra VM sidste gang, at når det kom i modvind, var det som om, at holdet selv udviklede det til orkan.«
Kloge ord fra en klog mand, og dette EM har ikke bortvejret den i udsagnet indbyggede frygt for sammenbruddet, slet ikke set i lyset af det 12 minutter lange scoringsløse sorte hul holdet smed sig ned i under kampen mod Kroatien. Også de to sejrrige kampe gav i perioder anledning til overforbrug af beroligende midler.

Dansk og udansk
Efter afslutningen på den indledende pulje, står vi som vi ofte har gjort – ikke meget klogere på mulighederne i den kommende uges kampe. Lige så godt forsvaret stod mod Spanien, lige så gennemhullet var det i åbningskampen mod Portugal, en kamp der aldrig burde være blevet spændende, men blev det alligevel undervejs. Her gjor-
de angrebet (læs: Lars Krogh Jeppesen, red.) til gengæld sin pligt. Og allerede nu har kampen mod Kroatien nærmest antaget mytisk karakter – på både godt og ondt. Der blev endelig kæmpet, men så blev det over 12 meget lange minutter også lige så dansk som forsvarsindsatsen mod Spanien var næsten udansk.
De næste to kampe kræver at samtlige spillere kommer helt op i gear, at Søren Stryger kaster nerverne af sig, at Klavs Bruun udskifter badebolden med en harpikstilsølet håndbold, og at ikke mindst Lars Christiansen tager situationen alvorligt og begynder at score sine sædvanlige 10 mål pr. kamp. Måske hjælper det hvis han bliver sat fra stillingen som straffekastskytte.

Det bliver kun værre
Spanienskampen var på mange måder løfterig, og gav muligvis det nødvendige psykologiske rygstød til de næste opgaver. Det lyder som en floskel, men enhver der har oplevet det, selv på (meget) lavere niveau end landsholdet, ved at betydningen næsten er til at tage og føle på.
Men der bliver behov for mere end styrket selvtillid de kommende tre dage, f.eks. hårdhed, stamina, gejst, holdspil, fantasi – ikke mindst i angrebet, tak – og held. Masser af held. Samt en landstræner der forstår at sætte sig igennem, uden den tøven, mange stadig mener han har taget med sig fra (fiaskoen ved) VM.

Mellemrundepuljerne
Kroatien og Spanien har vi mødt. Schweiz, det er til at leve med, men Sverige og Rusland bliver noget sværere at leve med, og der er kun én ledig plads til OL i Athen. På trods af, at Rusland er kvalificeret, tør jeg godt vædde en dåse Beluga på, at det er de ligeglade med. Spørg blot svenskerne, der i søndagens indbyrdes opgør, 30-27 til russerne, i realiteten aldrig kom til fadet, men måtte nøjes med at pynte på resultatet de sidste 10 minutter.
Før turneringen var Frankrig ganske store favoritter til EM-titlen. Måske har de lurepasset, ’Herregud, vi skal bare videre’, i hvert fald har spillet i indledende runde ikke været grænseløst overlegent. Slovenien vandt deres pulje, og har i bogstaveligste forstand hjemmebane, så måske har vi overraskelsen her. Eller hos de turneringsglade tyskere, der bare spillede sig videre.

Det danske program:
I dag kl. 20: Rusland-Danmark
Onsdag kl. 20: Sverige-Danmark
Torsdag: kl. 16: Schweiz-Danmark

FAKTA
Mellemrunde - gruppe 1
*Rusland 4 points
*Kroatien 4 points
Danmark 2 points
Sverige 2 points
*Spanien 0 points
Schweiz 0 points

*Kvalificeret til OL

Mellemrunde - gruppe 2
*Frankrig 3 points
Slovenien 3 points
*Ungarn 3 points
Serbien-Mont.2 points
*Tyskland 1 points
Tjekkiet 0 points

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her