Læsetid: 3 min.

Skub i hjemsendelse af irakere

Udlændingestyrelsen besluttede i går at genoptage sagsbehandlingen af irakiske asylsager. For tidligt mener Dansk Flygtningehjælp og UNHCR, der beskriver situationen i Irak som abnorm og mener landet befinder sig i anarki
13. januar 2004

En ny rapport om forholdene i Irak fik i går Udlændingestyrelsen til at beslutte at genoptage behandlingen af sager vedrørende irakiske statsborgere, der har søgt om asyl i Danmark.
De danske myndigheder satte sagsbehandlingen i bero i marts sidste år som følge af koalitionens invasion af Irak.
Det betyder, at irakere, der får afslag på asyl, i princippet kan tvangshjemsendes.

Flygtningehjælp kritiser
Beslutningen kommer på trods af, at rapportens forfattere – Udlændingestyrelsen og Dansk Flygtningehjælp – ikke har kunnet gennemføre en fact finding-mission til Irak på grund af sikkerhedssituationen, men har måttet nøjes med andenhåndskilder baseret i Jordans hovedstad, Amman.
»Vi har modtaget rapporten og stukket hovederne ned i den og på den baggrund besluttet at genoptage sagsbehandlingen,« siger kontorchef i Udlændingestyrelsen Frank Johansen.
»Rapporten siger, at sikkerhedssituationen stadigvæk er vanskelig, men at den ikke er motiveret af personernes etniske eller religiøse tilhørsforhold, og det er disse forhold, man kigger på i asylsager,« tilføjer han.
Delegationen bag rapporten har bl.a. fået assistance fra UNHCR, en række vestlige ambassader samt de irakiske besættelsesmyndigheder i Irak, CPA. Rapporten kommer ikke med anbefalinger, ligesom der ikke er foretaget en egentlig vurdering af sikkerhedssituationen. I stedet gennemgås kildernes vurderinger. En vestlig ambassade vurderer ifølge rapporten, at »irakere, der vender tilbage til Irak fra udlandet, ikke vil være i større risiko end enhver anden iraker«, mens UNHCR’s Irak-kontor citeres for, »at enhver iraker, der befinder sig på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt, kan være i fare«.
UNHCR beskriver desuden »situationen i Irak som abnorm« og for, at det irakiske samfund er i »en tilstand af anarki«.
Medforfatter på rapporten, Dansk Flygtningehjælp, kritiserer Udlændingestyrelsens beslutning om at genoptage sagsbehandlingen på baggrund af rapporten.
»Vi mener, at det er for tidligt. I stedet bør man følge UNHCR’s retningslinjer, som anbefaler, at vestlige regeringer holder lidt igen, indtil situationen er mere stabil,« siger Anne la Cour, afdelingschef i Dansk Flygtningehjælps asylafdeling.
UNHCR opfordrer i sit seneste notat omhandlende asylansøgere stater til ikke at tvinge afviste asylansøgere tilbage til Irak. Blandt andet påpeges det, at der er risiko for forfølgelse af ikke-statslige aktører i landet, ligesom den humanitære situationen bør tages med i overvejelserne – 60-70 procent af irakerne er ifølge UNHCR arbejdsløse, og 65 procent af befolkningen er afhængig af fødevarehjælp.

347 irakere vil hjem
I en artikel udsendt af UNHCR den 6. januar skriver FN-organisationen, at den »ikke anbefaler nogen at tage tilbage til Irak«, og at den kun hjælper til med at repatriere de mennesker, som aktivt ønsker at vende tilbage »på trods af forholdene inde i landet og den fortsatte mangel på internationalt UNHCR-mandskab til at monitorere deres velbefindende efter tilbagekomsten«.
I øjeblikket ligger der 285 ubehandlede asylsager i Udlændingestyrelsen, samt 612 i Flygtningenævnet – den sidste instans i behandlingen af asylsager – som allerede i oktober besluttede at genoptage behandlingen af de irakiske asylsager. De første sager i Flygtningenævnet ventes afgjort i slutningen af denne uge. 317 irakere har fået endeligt afslag på asyl og venter på tilbagesendelse.
Rigspolitiet oplyser, at det for tiden ikke foretager tvangshjemsendelser, fordi CPA er imod organiseret repatriering af irakere. 347 irakere har taget imod tilbuddet om 18.000 kroner pr. voksen og 6000 kroner pr. barn fra staten for frivilligt at vende tilbage til Irak.
Irakere, som melder sig til frivillig hjemsendelse, vil være tilbage i hjemlandet inden for to til tre måneder, oplyser Udlændingestyrelsen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu