Læsetid: 4 min.

Slagtere og togførere har også børn

Gyngehaven i Gladsaxe skar to timer af åbningstiden. Konsekvenserne blev voldsomme for to familier. Slagterbutik og hus måtte sælges. Og naboen inddrages
13. januar 2004

Bombe
Det kom aldeles bag på Malene Back, da bomben sprang på et helt almindeligt forældremøde i børneinstitutionen Gyngehaven i Gladsaxe i foråret 2003. Meddelelsen fra bestyrelsen lød, at Gyngehaven fra 1. juli 2003 ikke længere ville være åben til klokken 19.00.
Malene Back og hendes mand har to børn i Gyngehaven: »Det hele kom meget pludseligt – lige da vi fandt ud af, at nu skulle vi have barn nummer tre. Ændringerne var et stort slag for os,« siger hun.
Gyngehaven er en selvejende institution, der drives i samarbejde mellem Danmarks Radio og Gladsaxe Kommune. Den blev oprindeligt lavet for at hjælpe DR-medarbejdere, der arbejder længe. Men institutionen har i små step ændret sine åbningstider fra 23.00 til 19.00. Og pr. 1. juli 2003 blev der skåret til benet – nu er åbningstiden normal.
Da ændringen kom, havde Malene Back og hendes mand en slagterbutik i Måløv, som manden passede. Hun solgte barnevogne hos Jalsøe i Hillerød.
»Når man står i butik til 18.00, er det altså svært at nå at hente børnene inden 17.00,« som Malene Back sammenfatter.
Også andre forældrepar blev ramt. Jimmi Bredvig sad som forældre i bestyrelsen, da beslutningen blev taget. Han stemte imod og er i dag trådt ud af bestyrelsen. Jimmi Bredvig er togfører, og hans kone arbejder i butik. Parret har to børn på henholdsvis to et halvt og fem år: »Alle vil gerne have, at alle tog kører altid, men de kan ikke forstå, at togførerens børn skal passes,« siger Jimmi Bredvig: »Vi har et samfund og en regering, der råber på fleksibilitet på arbejdsmarkedet. Men man kan ikke være fleksibel med børn i det her samfund.«

Behovet var for lille
Marianne Schlichting har været leder af Gyngehaven i fem år. Hun fortæller, at kun få forældre brugte den udvidede åbningstid de sidste år. Ofte stod personalet uden børn en time eller to før lukketid. De timer kunne Marianne Schlichting bruge bedre om formiddagen, hvor alle børn var tilstede.
»Vi havde lynende travlt og manglede altid ekstra hænder. Vi undersøgte derfor i et halvt år, hvor mange der benyttede sig af den forlængede åbningstid. Bestyrelsen valgte derefter at opsige den. Den fandt det ikke rimeligt, at få familiers behov skulle gå ud over så mange andre.«
Malene Back og hendes mand måtte opfinde plan B. Resultatet er blevet det dramatiske, at familien har besluttet sig for at flytte ud af kommunen. Villaen i Gladsaxe er solgt. Det samme er slagterbutikken i Måløv.
»Det er mærkeligt efter fem år ikke at have slagterbutikken og ikke være sin egen herre. Det var hårdt for min mand. Den butik var hans livsværk,« siger Malene Back.
Familien leder efter nyt hus. Det nye sted skal være billigere end før, for pengene er færre og Malene Back vil gerne ned i tid. Begge har fundet nye job og arbejder i dag mindre. Og midt i turbulensen har det vist sig, at det tvungne skifte måske betyder øget livskvalitet.
»Min mand er glad for at have flere timer med børnene,« fortæller Malene Back, der også selv har fundet smilet igen.
»Jeg trængte måske nok til et skift efter 10 år samme sted.«
Også for Jimmi Bredvig og hans familie er hverdagen ændret. Familien er blevet afhængige af et nabopar, der henter børnene flere gange om ugen.
»Vi hutler os lidt igennem,« siger Jimmi Bredvig om den skrøbelige løsning.
»Nabokonen er faldet og har slået sig, så … Måske må vi ansætte en. Man føler, at børnene bliver kastet rundt mellem forskellige mennesker. I det hele taget bruger vi nu meget mere tid på at planlægge hverdagen.«
Leder Marianne Schlichting vælger at se lyspunkterne.
»Der bliver passet godt på børnene hos os, men forældre vil deres børn det bedste, og det er selvfølgelig at være sammen med forældrene. Jeg tror, at alle forældre helst vil give deres børn så korte dage som muligt i institutionen.«
Marianne Schlichting mener, at lange åbningstider risikerer at gøre institutionen til hjem nummer to.
»Jeg oplevede, at de børn, der sad som de sidste fra klokken 17.00 til 10 minutter i syv, havde meget lange dage. Selv om vi hyggede med at lave aftensmad og havde lys på bordet, så ved børnene godt, at de er de sidste. De brugte megen tid på at spørge efter mor og far og spejde ud af vinduet.«
»Vor tids forældre har travlt. Meget travlt. Godt nok hedder det, at vi har mere fritid end tidligere, men det er ikke min oplevelse. De krav, forældre stiller til sig selv, ender ofte med at blive krav til institutionen. Forældrene ser gerne ser at vi tager på ture og laver andre aktiviteter med deres børn hver dag.«
– Politikerne diskuterer institutionernes åbningstid. Hvad er dit råd?
»Man skal tilgodese alle familier, men jeg synes ikke, vi skal tilstræbe, at børn skal passes så længe. Den lange åbningstid skal samles på få af kommunens institutioner, så børnene ikke sidder alene. Og rammerne skal være i orden. Det var de ikke hos os.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu