Læsetid: 3 min.

En slange i Edens Have

Marskområdet omkring byen al-Qurnah, hvor Den Danske Bataljon er udstationeret, blev udsultet og undertrykt under eks-diktator Saddam Husseins regime. Information har besøgt området med de danske soldater, der erkender, at det er en taknemmelig opgave, de er blevet sat på
26. januar 2004

SYDØSTIRAK – Selv det voldsomste regnskyl, sydirakerne har oplevet i årtier, får ikke bladene til at spire på Livets Træ. Nøgent, uden antydningen af bark, står det i sin indhegning af gammel, gul beton ved Tigris-flodens bred. Edens Have er som resten af dette område, hvor Den Danske Bataljon bestående af 555 soldater står for sikkerhed og genopbygning, sygnet hen i forfald.
Her er ikke megen næring at leve af, hverken for træer eller mennesker, siden Iraks eks-diktator Saddam Hussein i 1991 gravede den såkaldte Glory Canal, som drænede hele det engang så frodige marsk-område for vand. Derved fjernede han eksistensgrundlaget for områdets marsk-arabere, der i årtusinder havde levet af fiskeri og landbrug.
Handlingen var straf for marsk-arabernes deltagelse i det shia-muslimske oprør mod Saddam Hussein efter Den Første Golfkrig, som blev slået brutalt ned. Området henligger nu som gold ørken, hvor kun de mange hvide muslingeskaller, der ligger blottede på jordens overflade, giver de forbipasserende et fingerpeg om, hvordan området engang så ud.
I dag hjælper regnen dog til med at genskabe fortidens frodige paradis. Palmerne vajer langs Tigris-flodens stejle bred, hvor mange af marsk-araberne flyttede ud efter 1991, og danner en romantisk ramme om al-Moarada-stammens landsby, Humaish. En flok enorme vandbøfler vader rundt i dybe bassiner af regnvand, der her på tredjedagen for regnskyllet stadig ikke er forsvundet. Som på små øer ligger beboernes lerhytter, der ofte tæller op mod 10 beboere.

Fik aldrig del i oliepenge
Beboerne i Humaish og omegn fik aldrig del i de mange oliepenge, som i 1980’erne var årsagen til, at de irakiske storbyer kunne præstere et beundringsværdigt og velfungerende skole- og sundhedssystem og en imponerende infrastruktur.
»Bagdad sendte ikke ret mange penge videre til Basra, og Basra brød sig ikke om marsk-araberne. De fik stort set ingen penge, så folk i det her område har aldrig haft del i rigdommen. Det gør det selvfølgelig til en forholdsvis taknemmelig opgave for os,« fortæller major Barkan Smedstrup Christensen, der er chef for det civile-militære samarbejde (CIMIC).
De af områdets indbyggere og sheiker, som Information møder, giver da også udtryk for, at de sætter pris på den danske tilstedeværelse.
»Under Saddam blev vi undertrykt, og mange blev dræbt, så vi føler os faktisk befriede,« siger Muhammed, som er engelsklærer og arbejder som tolk på politistationen i områdets næststørste by, al-Medina.
Personligt er han især tilfreds med den enorme lønstigning – fra to til 200 dollar om måneden – som de amerikanske besættelsesmyndigheder (CPA) har gennemført for offentligt ansatte.
Muhammeds indstilling til de danske soldater synes udbredt. Irakerne i området føler, at de får noget ud af den danske tilstedeværelse. Mangler de vand, fordi der er skudt hul i vandledningen, har de et sted at klage. Hærger en bande landevejen, uden at politiet tør gribe ind, kan et tip til koalitionen løse problemet. Skoler og klinikker bliver renoveret og genåbnet.
Tilsyneladende opvejer disse ting, at folk risikerer at blive stoppet ved checkpoints, hvor deres bil og person undersøges for våben. At man nu ’kun’ må have to våben pr. husstand i sit hjem. Og at militære køretøjer dagligt patruljerer områdets beboede steder.
Alligevel ser beboerne frem til den dag, hvor Irak styres af irakere.
»Vi vil selvfølgelig gerne bestemme selv, og vi håber, at de danske soldater trækker sig ud om et par år, når situationen er blevet lidt bedre,« siger Muhammed.

*Information har besøgt de danske soldater i den nordlige del af Basra-provinsen. Den kommende uge vil vi bringe en mini-serie fra området, hvor vi følger soldaternes arbejde og relationer til lokalbefolkningen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu