Læsetid: 2 min.

Slør i stilet-hælene

20. januar 2004

Påtale - Ligestilling
Jette Dali, formand for foreningen for Kvinders Retsstilling og Integration og Troels Lund Poulsen, ligestillingsordfører (V) svarer hhv. den 15. januar og den 16. januar på min klumme ’Indvandrerkvinden som undskyldning’. Men begge ’svarer’ på noget jeg aldrig har skrevet. Suk.
Mit ærinde var at kritisere Troels Lund Poulsen for at kalde uligeløn og dilemmaet mellem karriere og familieliv forældede sager med henvisning til omskæring og tvangsægteskaber. Troels Lund Poulsen opfordrede ligefrem til et opgør med feministerne og den ligestillingspolitik, der har fokuseret på disse problemstillinger.
Troels Lund Poulsen siger i sit svar til mig, at hans mål med at sætte indvandrerkvinders rettigheder på dagsordnen er »at arbejde for at ligestilling gælder for alle. Uanset hårfarve, kultur eller køn«. Men hvordan kan man have respekt for Troels Lund Poulsens udsagn, når han i samme åndedrag som han peger på omskæring og tvangsægteskaber altså udråber uligeløn og kvinders dilemma mellem karriere og familieliv til at være inferiøre problemstillinger, der bør træde i baggrunden? Jeg ytrede således ikke mit syn på hverken tørklæder, omskæring og tvangsægteskaber – endsige sidestillede slør og stilethæle, som Jette Dali beskylder mig for.
Derimod påpegede jeg en generel tendens ikke mindst efter 11. september til at kritisere den muslimske kulturs kvindeundertrykkelse og i samme åndedrag fremstille den vestlige kvinde som frigjort. Hvilket jo ganske bekvemt tager fokus væk fra de uligestillingsproblemer der, som Troels Lund Poulsen meget rigtigt bemærker, ikke er forsvundet på trods af årtiers kvindekamp.

Penibelt
Jette Dali fremfører nok engang myten om at kvindebevægelsen har negligeret indvandrerkvindernes problemer – imod bedre vidende må man tro.
Kvindeorganisationerne har gennem de sidste fem år flittigt sat fokus på minoritetskvinder, og i Kvinfos regi findes et mentornetværk, der støtter indvandrerkvinder i at finde fodfæste i det danske samfund. Netværket er blevet en stor succes og udvides for tiden med en afdeling i Århus. En mere konkret støtte kan vel næppe tænkes. Måske er miseren, at for Jette Dali og foreningen for Kvinders Retsstilling og Integration er den eneste ’støtte’, der tæller, angreb på tørklæder, tvangsægteskaber og omskæring? Men hvorfor dog det?
Der er efter min mening grund til at kritisere og være med til at ændre kulturformer som tørklædetvang, arrangerede (sic!) ægteskaber og omskæring.
Men det er penibelt, når man kan fornemme, at drivkraften hos de, der fører disse diskussioner, som Giordano Bruno Selskabet og foreningen for Kvinders Retsstilling og Integration, samtidig er en eksklusion af muslimske indvandrere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her