Læsetid: 2 min.

Støtte til Geneve-fredsplan bringer håb

Udenlandsk støtte til den alternative fredsplan for Mellemøsten skal overbevise befolkningerne om, at der er håb forude, siger initiativtagere til planen
31. januar 2004

Det er de israelske og palæstinensiske befolkninger, som arkitekterne bag den alternative fredsplan for Mellemøsten, Geneve-planen, vil overbevise. Men et vigtigt skridt på vejen til at vinde befolkningernes hjerter er udenlandsk støtte.
Det var budskabet, da to af Geneve-planens initiativtagere, Knesset-medlemmet Avraham Burg og den tidligere palæstinensiske minister Yasser Abed Rabbo, i går mødtes med udenrigsminister Per Stig Møller og Udenrigspolitisk Nævn.
»Verden spiller en afgørende rolle i vores region. Vi skal nok selv løse vores problemer, men i krisetider har vi brug for nogen til at bygge bro. Så vi beder jer – mist ikke håbet i vores region. Hvis der er noget, som vil være traumatisk for os, så er det, hvis verden giver op,« sagde Avraham Burg på et lynpressemøde i Udenrigsministeriet.
Støtten fra højtstående personligheder, regeringer, NGO’er m.fl. skal overbevise befolkningerne om, at der stadigvæk er håb, sagde Yasser Abed Rabbo:
»Støtten fra europæiske lande og andre regeringer verden over er et meget vigtigt signal til vores befolkninger, som ønsker at se, at der eksisterer et håb, som fører væk fra den forværrede situation. De skal vide, at der er et alternativ til den fortsatte vold, et alternativ til opførelsen af ’adskillelsesmuren’. Alternativet er den fredsplan, vi har fremlagt,« sagde han.

Folkets vilje
Geneve-planens initiativtagere – en gruppe bestående af markante israelske og palæstinensiske personligheder – har diskuteret sig frem til løsninger på alle de svære spørgsmål såsom Jerusalems status, grænsedragningen mellem Israel og et fremtidigt Palæstina, bosættelser, flygtninge osv. – spørgsmål som tidligere officielle forhandlinger er strandet på. Ved at vise, at det faktisk kan lade sig gøre at forhandle sig frem til en løsning, håber initiativtagerne, at de kan overbevise de to befolkninger om, at freden og en to-statsløsning stadigvæk er mulig. Hvis befolkningerne tror på og ønsker fred, så vil regeringerne være tvunget til at sætte sig til forhandlingsbordet, er filosofien.
»Jeg er ikke i tvivl om, at når alt kommer til alt, så reagerer en regering i forhold til befolkningens behov og længsler. Jeg tror på, at hvis vi kan mobilisere begge samfund til at støtte principperne i Geneve-planen, så vil hverken den israelske eller den palæstinensiske regering kunne afvise den,« sagde Avraham Burg.
I øjeblikket støtter omkring 40 procent af både israelerne og palæstinensere den alternative fredsplan, fortsatte han. I går fik delegationen så et skulderklap med på vejen af en anden fredsplan-arkitekt:
»Geneve-aftalen viser, at Køreplanen kan føre frem til en fredsaftale. Parterne bag Geneve-aftalen har vist, at det er muligt at skabe den fred,« sagde udenrigsminister Per Stig Møller, som udarbejdede Køreplanen for fred under det danske EU-formandskab.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu