Læsetid: 2 min.

Det store Oscaropløb

’Ringenes Herre – kongen vender tilbage’ er ikke uventet nomineret til 11 Oscars i et opløb, der ellers byder på gedigne overaskelser
28. januar 2004

Filmpriser
Som forventet løb Peter Jacksons Ringenes Herre – kongen vender tilbage med de fleste nomineringer, da feltet til årets Oscaruddeling i går blev offentliggjort. Hele 11 af slagsen blev det til, inklusiv Bedste film.
Peter Weirs Master and Commander, der er blevet kaldt en artfilm i Hollywoodforklædning, modtog i alt 10 nomineringer, blandt andet Bedste film.
Men selv om de mange nomineringer til Ringenes Herre og Master and Commander ikke kom som en overraskelse, så var den typiske Hollywood-film i høj grad fraværende i de fleste af de vigtige kategorier. I stedet var det mindre og små film som Clint Eastwoods Mystic River, Sofia Coppolas Lost in Translation, Jim Sheridans In America og brasilianske Fernando Meirelles City of God (nomineret for både instruktion og manuskript), der dominerede kategorierne.
Lost in Translation, der har dansk premiere på fredag, deltager i Bedste film-kategorien, mens Sofia Coppola selv er nomineret for instruktion og manuskript. Bill Murray, der spiller den mandlige hovedrolle i filmen, blev nomineret for sin præstation.
Men konkurrencen i den kategori er hård: Sean Penn i Mystic River, Johnny Depp i Pirates of the Caribbean, og Ben Kingsley i Vadim Perelmans indvandrerdrama House of Sand and Fog.
Blandt nominerede til Bedste kvindelige birolle er Holly Hunter for Thirteen, Patricia Clarkson for Pieces of April, Marcia Gay Harden for Mystic River og, måske mere traditionelt, Renee Zellwegger for Anthony Minghellas stort anlagte borgerkrigsdrama Cold Mountain.

Yngste nominerede
Mest overraskende var det, at den kun 13-årige Keisha Castle-Hughes blev nomineret til Bedste kvindelige hovedrolle for sin præstation i ungdomsfilmen Whale Rider.
Dermed er hun den yngste kvinde nogensinde til at blive Oscarnomineret for en hovedrolle. Også hun er i godt selskab: Ikke mindst engelske Samantha Morton, som har den kvindelige hovedrolle i In America, og Charlize Theron, der er maskeret til ukendelighed i rollen som seriemorder i Monster. Akademiet elsker smukke kvinder, der gør sig grimme, for dét er skuespil, som kommentatoren på BBC World sagde, da nomineringerne blev offentliggjort.
I Bedste film-kategorien regnes Ringenes Herre for at være favorit i et felt, der også tæller Sofia Coppolas Lost in Translation, Peter Weirs Master and Commander, Clint Eastwoods Mystic River og Gary Ross’ Seabiscuit.
Der var ingen nominering til Christoffer Boes Reconstruction i Bedste udenlandske film-kategorien.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her