Læsetid: 5 min.

’The Beauty’ møder ’The Ace’

I aften mødes en dansk og en puertoricansk kvinde i bokseringen. Begge har bokset sig ud af en svær fortid
17. januar 2004

Den ene er tidligere model og fhv. butikschef i Hennes & Mauritz i Randers. Hun har rystet angstneuroser og lavt selvværd af sig ved at bokse.
Den anden er enlig mor og tidligere kassedame fra Puerto Rico. Hun har brugt boksningen til at slippe ud af bandekriminalitet og til at forsørge sin søn.
I aften mødes danske Anita ’The Beauty’ Christensen og puertoricanske Ada ’The Ace’ Velez i en boksering i Århus. De skal kæmpe om verdensmesterskabet i bantamvægt i Women’s International Boxing Association (WIBA) – en titel, som Ada Velez er i besiddelse af – samt om det ledige VM-bælte i Women’s International Boxing Federation (WIBF).
Det er første gang, siden kvindeboksning blev tilladt i Danmark i 1994, at en dansk kvinde har chancen for at blive verdensmester.
Nok er den seriøse og raffinerede professionelle kvindeboksning en nyere disciplin, men kvindebokserne har været hurtige til at tage sportens særlige kultur til sig. Ada Velez, der har et image som hård hund og slagkraftig søster, har for eksempel inden kampen forsøgt at skræmme sin modstander på klassisk machoagtig boksermanér:
»Jeg pulveriserer hende, slider og flår hende i stumper og stykker, længe inden VM-kampens 10 omgange er forbi,« siger 33-årige Ada Velez ifølge boksefirmaet Team Palle, der har arrangeret kampen.
Anita Christensen har dog nægtet at svare igen ved at sige grimme ting om Ada Velez, der voksede op i et underklassemiljø i Florida og ifølge avisen Puerto Rico Herald var bandemedlem, før hun for seks år siden trådte ind i et motionscenter og lagde sit liv fuldstændigt om.
»Jeg så boksning som min fremtid. Jeg så det som en udvej og et bedre liv for mig og min søn. Jeg voksede op på den hårde måde i gaderne, og det er derfor, jeg er blevet så rå,« siger hun til Puerto Rico Herald.

Godkendt
Anderledes er det for 32-årige Anita Christensen, der åbent har fortalt om angstneuroser, selvmordstanker og lavt selvværd i skoletiden, hvor hun fik at vide, at hun var uduelig.
»I bokseringen har jeg fundet et sted, hvor jeg kan bevise, at jeg virkelig kan noget, selv om jeg i hele min skoletid fik at vide, jeg intet kunne og intet ville blive til,« siger hun til Ekstra Bladet.
Hun har aldrig skiltet med at være feminist, men bokseverdenen har altid haft det svært med ligestilling. I marts sidste år boycottede tre kvindelige eliteboksere for eksempel EM-mesterskaberne i protest mod bestyrelsen i Danmarks Bokse-Union (DaBU), som de beskyldte for at være kønsdiskriminerende og gammeldags.
I et indlæg på debatsiden Ringsite påpegede en af de tre, Alexandra Matheus, at kvindebokserne både har sportslig og signalmæssig værdi for en sport, som ellers lider under faldende publikumsinteresse.
»Faktisk forstår vi ikke, hvorfor DaBU ikke bruger os kvindeboksere til at profilere boksningen. Mange folk tror, at boksningen kun er for kriminelle og halvdumme – det er selvfølgelig en skrøne, og vi mener, at vi kan være med til at bevise det modsatte. Mange af os i kvindeeliten læser f.eks. på universitetet.«
På trods af kvindernes vedvarende problemer med at blive anerkendt, tages deres præstationer i dag dog stadig mere alvorligt også af et mandligt publikum, der ikke længere kun opfatter kvindeboksning som en lidt mere avanceret form for mudderbrydning. Der kommer stadig flere kvindeboksere til, og kvinder er også dukket op på andre niveauer.
For eksempel har dommeren Berit Andreasen dømt alle de store, mandlige boksere, og Bettina Palle sidder centralt som chef for Team Palle.
Og netop Anita Christensen, der begyndte sin boksekarriere for fire år siden og i dag er regerende europamester samt ubesejret i 14 kampe, heraf seks på knockout, har opnået bred respekt for sin styrke og sin overlegne teknik. Hun har fået det blå stempel af det danske boksepatriarkat, der er kendt som ’bokseprofessorerne’.
Samtidig er den tidligere Miss Randers en sympatisk og fotogen repræsentant for sporten, selv om hun undgår at tale om sin modelkarriere og tydeligvis hellere bokser end poserer.
Det er godt otte år siden, den første professionelle kamp med kvindelige boksere i ringen fandt sted i Skandinavien. Det skete i Cirkusbygningen i København, hvor canadieren Diana ‘The Dragon’ Dutra besejrede norske Helga ’Snowcat’ Risøy.
Inden kampen stillede de to kvinder sammen med boksepromotor Mogens Palle op til et pressemøde, hvor bokserne ifølge Politikens reportage blev totalt ignoreret af samtlige journalister. Efter kampen udtalte Diana Dutra, at præstationen ville skaffe hende »respekt fra mænd og åbne en masse døre for kvinder«.
Om aftenens kamp mellem Anita Christensen og Ada Velez vil åbne døre for kvinder, vides ikke. Men medieomtalen har været mere massiv, end til nogen anden kvindelig boksekamp i Danmark.
Anita Christensen har udtalt, at hun forventer, at det bliver en barsk og voldsom kamp mod en modstander, som efter sigende dyrker en aggressiv stil, der går ud på konstant at presse modstanderen fysisk. Ada Velez, der har 17 kampe og en titel som Årets bokser i WIBA bag sig, sparrer kun med mænd, fordi hun ifølge eget udsagn »bogstavelig talt har blæst alle de kvindelige sparringspartnere, jeg har haft, tværs ud af ringen«.
Udsigten til måske at se en dansker med to VM-bælter om maven vil sandsynligvis tiltrække flere tilskuere til aftenens kamp end til de fleste andre kvindeboksekampe.
Men det er stadig kun den amerikanske stjerne og datter af legenden Muhammad Ali, Laila Ali, der for alvor tjener mange penge som kvindebokser.
Og på trods af, at kvinder har bokset siden 1720, hvor bagmænd i London organiserede kampe mellem kvinder, der både måtte slå, sparke, rive, kaste og bide, må kvindeboksere nok finde sig i, at de i en tid endnu vil blive opfattet som en kuriositet. For boksningen har tradition for at være en svedig macho-
verden, hvor mænd med hår på brystet sætter muskler på tyndarmede drenge, der får selvværd og måske en billet ud af et beskidt miljø.
Som redaktøren af internetsiden Women’s Boxing Page skriver: »Handskerne symboliserer en krævende én-mod-én sport, der i lang tid har været set på som karakteropbyggende, en måde at gøre drenge til mænd. Men hvorfor kan boksning ikke også være en måde at gøre piger, eller ’damer’, til kvinder?«

*Kampen vises direkte på DK4 lørdag kl. 20.00

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her