Læsetid: 3 min.

Traditionerne kalder – måske

Anden har stadig bidt sig fast i menuen, mens nytårstorsken er ved at lade livet
2. januar 2004

Traditioner
Hvorfor er det lige at vores traditioner med måltidsindholdet er som det er? Hvorfor spiser vi brød og cornflakes om morgenen, leverpostej på rugbrød til frokost og varm mad og tunge måltider til aften og hvorfor er det så skarpt defineret, hvad vi spiser?
For ikke mange årtier siden var den brede del af befolkningen beskæftiget med fysisk arbejde i langt højere grad end i dag. Morgenmåltidet bød på noget varmt at starte dagen på. Få timer efter serveredes større måltider, så man havde noget at stå imod med dagen igennem. Det interessante er, at hele lande eller regioner følger det samme mønster.
I Frankrig er der en alvorlig opfattelse af, hvad et godt morgenkomplet består af. Når man ser et skilt i en caferude der siger ’Complet de dejuner’ får man serveret et godt friskbagt baguette – og en pakke Gauloises. På Grønland og I andre kolde (gys) egne spiste man det, der var - og allerhelst kød eller en simpel sælsuppe dagen lang. På Bali står det på stegte kartofler med mangojuice til morgen og i Norge får man straks en sild til morgenmad – som altså samtidig hedder frokost. I Kina spiser de hunde – nå nej – suppe, ris og grøntsager – også til morgen.
I 1992 boede jeg et halvt år i Andalusien i Spanien. Der fik jeg hver morgen et kæmpe glas Gazpacho, den klassiske kolde tomatsuppe med løg, peberfrugter, agurk, olivenolie etc.
Første gang var jeg forbavset, men efter ganske få dage var det dagens ultimative vitaminindsprøjtning. Wrouuf – var den fornemmelse der bredte sig i kroppen – maskinen blev køreklar.

Fantastisk torsk
Ligeledes er det fantastisk at vi kan gentage traditionen med and eller gås juleaften. En af de sidste gastronomiske traditionelle holdepunkter holder skansen.
Med nytåret er det ganske anderledes. Der er en solid lille skare tilbage, der standhaftigt holder fast på torsken med hele svineriet. Torsken er en fantastisk ret, som stadig holder, men man skammer sig ikke, hvis menuen ikke hedder torsk. Desuden er torsken som bekendt blevet en minoritet i de danske farvande.
Her er årets hurtige små retter, der både kalder på store og små.
Start traditionelt med et stor fad med østers, citron og toast med en sprudlende champagne. Hvis ikke modet er dertil, kan de rå østers konverteres til mousseline gratinerede – ring til en kok for en længere beskrivelse eller find den på nettet.

Røget lakserulle med tatar og græsk yoghurt
Skiver af røget laks lagt på vitawrap. Smør en pasta af frisk hakket laks, dild, græsk yoghurt, salt og peber derpå og rul lakseskiverne til en pølse. Skær 5 centimeter skiver og server evt. en lille salat til.

Pizza med ansjos og rucola
Hvornår har du sidst tyret en pizza classico. Simpel tomatsovs, tynd pizzadej af vand, durumhvede, olivenolie og salt. Revet mozarella, de ’rigtige’ italienske ansjoser i rigelige mængder.
Kom den tynde pizza i en ultravarm ovn – (gerne på en pizzasten), og bag den i ca. 15 minutter.

Stegt carpaccio med rucolapesto og nødder
70 gram ren oksefilet pr. person, en halv bakke rucola, 100 gram hasselnødder, 100 gram parmesan og god olivenolie
Oksefileten skal være ganske fri for sener og fedt. Brun den godt af på en pande i
en smule olie på alle sider i ca. tre minutter. Krydres med rigeligt salt og peber. Ruco-
la kommes i en blender med resten af ingredienserne. Hæld olien i, mens blenderen kører, og kun i en mængde, så det hele netop pureres. Krydres godt med salt og peber.
Smør rucolapestoen i et tyndt lag på tallerkenen og herpå tynde skiver af det ’næsten’ rå oksekød. Drys hakket skalotteløg derpå og server med godt brød.
Herefter et par gode oste, eller en dessert, der er let at gå til.
Server behagelige italienske vine til
Godt nytår.

*Artiklen er blevet til i et samarbejde mellem Information og www.aarstidende.com

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu