Læsetid: 3 min.

USA trækker våbenjægere hjem

Nye irakiske dokumenter bekræfter, at Saddams forbudte våben blev destrueret efter Golfkrigen i 1991
9. januar 2004

I al stilhed har den amerikanske regering trukket et 400 mand stort hold af militære våben-eftersøgere hjem fra Irak. De har intet fundet, og Washington synes ikke længere at tro på, at der er noget at finde i form af de forbud-
te masseødelæggelsesvåben, der begrundede krigen mod Saddam Husseins Irak for snart et år siden.
Det skrev avisen New York Times i går med henvisning til militære kilder.
De 400 mand er del af den såkaldte Iraq Survey Group, som nu i mere end syv måneder har gennemtrawlet det besatte Irak for at finde de formodede lagre af biologiske og kemiske våben.
Tilbage i Irak er et hold militærfolk med speciale i at destruere de farlige våben. Men holdet »venter stadig på noget at destruere«, siger et medlem af gruppen til avisen.
Samtidig med tilbagetrækningen af våben-eftersøgerne offentliggør avisen Washington Post hidtil ukendte oplysninger og dokumenter fra Irak, som synes at bekræfte Saddam-styrets udsagn før krigen om, at alle forbudte våben blev destrueret i perioden efter Golfkrigen i 1991.

Irakisk rapport
Det nye materiale omfatter bl.a. en rapport skrevet i 1995 af Hossam Amin, chef for det nationale irakiske overvågningsdirektorat og ledende forbindelsesofficerer til FN’s våbeninspektører. Ifølge Washington Post bekræfter Amins rapport – fundet i præsidentpaladset i Bagdad efter invasionen – de oplysninger, som våbeninspektørerne og USA fik i 1995 fra Saddam Husseins afhoppede svigersøn Hussein Kamel.
I sin rapport, der var stilet til Saddam Husseins søn Qusai, erindrer Amin bl.a. om, at »destruktionen af de biologiske våbenstoffer fandt sted i sommeren 1991«.
Præcis som Kamel havde fortalt FN og USA i 1995. Og i modstrid med den amerikanske udenrigsminister Colin Powells udsagn i FN i februar 2003 om, at Irak stadig besad tusinder af liter forbudte biologiske kampstoffer. Washington Post har talt med en række personer, der i årene omkring den første Golfkrig var involveret i de forbudte irakiske våbenprogrammer. Ifølge avisen gav flere af dem det indtryk til kredsen omkring Saddam, at de også i tiden efter Golfkrigen i 1991 arbejdede videre på forskning, der kunne lede til kemiske eller biologiske våben. Men i virkeligheden var det pral og udsagn beregnet på at holde sig på god fod med regimet, siger de til avisen. Alt lå i ruiner efter Golfkrigen og forfaldt yderligere i årene, der fulgte.

Ingen afsløringer
Washington Post har ligesom New York Times talt med et antal unavngivne deltagere i det amerikanske eftersøgningshold.
»I offentlige udtalelser og uautoriserede interviews fortalte eftersøgerne, at de ikke har afsløret nogen projekter med gamle biologiske kampstoffer såsom miltbrand-bakterier eller noget arbejde med nydesignede giftige stoffer – såsom kombination af koppevirus og slangegift – som ellers havde sendt amerikanske forskere på mange måneders tophemmelig eftersøgning,« skriver Washington Post.
»Eftersøgerne mener, at Irak ikke – som hævdet af London og Washington – genoptog sin produktion af den farligste nervegas VX,endsige lærte at give den længere holdbarhed i oplagret form. Og de har fundet, at det tidligere atomvåbenprogram – beskrevet af præsident Bush som en ’alvorlig og voksende fare’ og af vicepræsident Cheney som ’en dødelig trussel’ – var i nogenlunde den ødelagte tilstand, som FN’s våbeninspektører efterlod det i i 1990’erne.«
Lederen af Iraq Survey Group, David Kay, er i øjeblikket i Washington til drøftelser af, om han skal fratræde sin stilling eller om man kan finde nye måder at lede på i Irak. Der foreligger ingen oplysninger om, at Iraks tilfangetagne diktator, Saddam Hussein, under de første ugers afhøringer skulle have givet USA oplysninger, der bekræfter eksistensen af masseødelæggelsesvåben.

Cavling-vindere
*Informations journalister Charlotte Aagaard og Jørgen Steen Nielsen modtager i dag sammen med Ekstra Bladets Bo Elkjær Cavling-prisen for deres dækning af det danske beslutningsgrundlag for deltagelse i Irak-krigen. Informations fredagstillæg udkommer derfor i en særudgave med en række af de artikler, der dækker særligt kritiske faser i beslutningsgangen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her