Læsetid: 4 min.

I vand til halsen

’Life is a rock and you have to roll it,’ sagde Brynhildur. Det gjorde vi så på andendagen af Olafur Eliasson-eventen på Island
22. januar 2004

Kunstliv II
REYKJAVIK – Nu stod vi alle sammen i varmt vand til halsen i Islands berømte blå lagune, men med røde næser, for der var frostvejr oven over vandfladen. En endog særdeles smuk kvinde ville fotograferes sammen med kunstneren Olafur Eliasson, hvis udstilling Frost Activities var anledning til vort besøg. Det var som om receptionen fra i aftes fortsatte ude i vandet, og at verdenspressen blot havde skiftet løvetøjet ud med badetøj.
Receptionen var gået over al forventning. Hele Islands upper-art-jetset havde været der plus erhvervslivet plus Islands præsident, som havde inviteret os til middag om aftenen på sit landsted.
Jeg traf Olafur Eliassons mor, som var glad for og stolt over sønnen. Hun bor i Holbæk og fortalte:
»Også Holbæk Amts Venstreblad har skrevet om Olafur, fordi han havde en af sine første udstillinger der.«
Alle vil have en bid af ham – og del i hans gennembrud på Tate, hvor han foruden
den store sol også havde designet en paraply.

Start hos Stalke
Sam Jedig fra det lille Galleri Stalke på Vesterbrogade i København kunne med god grund bide til bolle. Han havde taget kunstneren ind i sin stald som ung ukendt.
»Det er jo, som dengang kunsthandler Børge Birch så Asger Jorn vokse sig stor,« sagde han og karakteriserede Olafur som en ambitiøs og konsekvent kunstner, der også er en strålende formidler.«
Eliassons tyske kunsthandler sagde: »Han har en evne til at fokusere.«
Og Jacob Lillemose, som havde været assistant for Sam Jedig og engang kunstkritiker på Information, samarbejdede nu med navne som Dove Bradshaw, Merce Cunningham, John Cage, William Anastase. Noget med en udstilling, som var startet på Museet for Nutidskunst
i Roskilde, og som nu skulle turnere i USA:
»Cage og Anastase spillede skak med hinanden hver dag i 15 år, inspireret af Duchamp, som også spillede skak,« fortalte Jacob, som jeg senere nød et glas vin med på præsidentens privatkontor.

Fanget af joke
Men foreløbig står vi i vand til halsen. Olafur fortæller, at det ikke, som jeg troede, var en varm kilde, men kølevand (ikke kølervæske. red.) fra en nærliggende kraftstation, blandet op med havvand. Flere har smurt hvid silicamudder i ansigtet for at få en sundere hud.
Faktisk opvarmes de fleste huse på Island af geotermisk energi, som kommer nede fra vulkanen. Har vi tænkt på det?
Før lagunen var vi på en hurtig bustur, hvor vi besøgte et par af
Islands kunstnere i deres atelierer. Den ene var en tidligere punker, nu skulptør, der hedder Brynhildur Thorgeirsdottir.
»Må jeg sige min sætning,« sagde hun.
»Ja,« sagde jeg og tog min notesblok frem. »Sig din sætning.«
»Life is a rock and you have to roll it!«
Så var der Georg Gudni. Han malede store flotte lærreder med
absolut vandrette landskaber. For 20 år siden havde han malet sit første landskab nærmest som en joke, berettede vor guide.
»Jeg viste det ikke til mine kolleger,« sagde Gudni. Landskaber var ikke in. Men siden var han blevet grebet, og det var publikum også, så nu malede han udelukkende landskaber som en frivillig fange af sin egen ’joke’... hvis det altså var en sådan.

Frygteligt vejr
Da vi kom op fra lagunen til middagen i restauranten, sad jeg ved siden af nogle menige islændinge. En pige, der læste litteratur, fortalte, at ligesom grønlænderne har talrige ord for farven hvid, har islændingene mange ord for vejrets nuancer. I en parlør for franske orlogsskibe, som anløb Island, havde hun fundet alle disse ord opregnet, men franskmændene havde blot oversat dem alle med det samme udtryk: »Frygteligt vejr.«
Hun fortalte også om den islandske politik med at holde sproget fri af fremmedord. Når nye opfindelser kommer til øen, diskuteres lidenskabeligt i avisernes, hvad de skal oversættets til. Telefonen kom til at hedde ’tråd’, og da computeren kom, havde man grebet tilbage til et oldgammelt ord for ’vølve’.
»Hvad hedder så internettet,« spurgte jeg.
»Det hedder net. Det ord har vi jo i forvejen,« svarede hun.

Vølve i pels
Så blev vi afbrudt af en veninde, som sagde, at den verdenskendte islandske vølve lige nu sad i lokalet ved siden af.
Jeg flyttede lynhurtigt derind og dumpede ned hos vølven, der sad i en fin pelskåbe og pelshat med et spil kort, klar til at spå. Desværre kunne hun ikke engelsk. Men hvert nytår fremsiger hun i trance sine spådomme for det kommende år. I 2004 venter hun, at Arafat bliver meget syg, der bliver uro omkring Syrien, og verdensfreden bringes i fare til efteråret.
Den ældre dame, der er kunstkritiker i New York, venter også ballade, fortalte hun, da vi var på vej ud til præsidenten. Allerede nu er man ved at lave valgkredsene om, så de passer republikanerne bedre. Der kan stemmes på computer, og ham, der leverer softwaren, er republikaner. Hun gøs vellystent.

Lækre testikler
Jeg må sige, at præsidentens testikler smagte bedre end kunstmuseets væddertestikler, der havde trukket i sur, gæret valle efter gammel skik. Præsidentens tag-selv-bord var det ny køkken, brugt på sæl, haj, tørfisk, jomfruhummere og rensdyr, og fåretestiklerne var skåret i lækre skiver a la fois gras. Art- og erhvervs-jetsettet var igen mødt op, kvinderne nu hejret ud i smart, dristigt design, boblende af økonomisk power. Ikke meget
Alting over dette her, tænkte jeg, selvom et par ældre, hvidhårede, mandlige typer var hentet lige ud af gamle tiders sagaer.
Præsidenten selv, en værdig 60-årig mand, blev med jævne mellemrum afbrudt af sin yngre kone under velkomsttalen. Åbenbart en fast bestanddel, som deltagerne nikkede genkendende til.
Bagefter var der jamsession ovenpå, rødvin ad libitum og gang i den, indtil bussen stærkt forsinket kørte tilbage til Reykjavik.
Kunstnerens kunstværk? Jamen det havde vi også set.

*Dette er den anden artikel af to om kunstbegivenheden på Island. Den første bragtes i går. Interview med Olafur Eliasson på lørdag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her