Læsetid: 5 min.

Vietnam startede Kerrys ambitioner

John Kerry kom desillusioneret hjem fra Vietnam i 1968 og blev én af lederne af bevægelsen mod krigen. I sin tid som senator er han blevet beskyldt for at være en politisk vejrhane, men folk, der kender ham i hjemstaten Massachusetts, forventer, han bliver en formidabel modstander for George W. Bush
26. januar 2004

Amerikanernes valg
CONCORDE, New Hampshire – Den ældre dame hed Elizabeth Dion. Hun var kørt langt for at møde den demokratiske præsidentkandidat John Kerry på et valgmøde i byen Laconia. Med sig havde hun et håndskrevet brev, hvori hun fortalte om sine problemer med at opnå sygesikring fra forbundsstaten, efter at hendes mand – en krigsveteran – døde fornylig.
Senator Kerry læste op af brevet, mens Elizabeth Dion sad blandt publikum og græd. Af og til kiggede han op og så på hende. Alle 4-500 tilstedeværende i salen følte medlidenhed med enken. Hvad gør en præsidentkandidat i sådan en situation? Han går naturligvis over og omfavner hende, udtrykker sin sympati og lover at hjælpe hende.
Hvad gjorde John Kerry? Han blev stående med mikrofonen i hånden og sagde:
»Alle her i salen forstår, hvad problemet er. Vi må sørge for, at alle amerikanere har sygesikring.«
I de næste ti minutter fremlagde senatoren sin sygesikringsplan.

Mangler talent
Lige fra begyndelsen af sin politiske karriere i 1970’erne har senator Kerry haft svært ved at sætte sig ind i jævne amerikaneres tilværelse. Han har ikke det talent, som Bill Clinton besad i overmål: Indfølelse med vælgerne. Han har ikke den gnist, som hans kollega Edward Kennedy kan tænde for at inspirere sine vælgere i deres hjemstat Massachusetts og i hele USA.
»Kerry er faktisk ikke særlig populær i Massachusetts. Hans forbindelser til lokale journalister er elendige, og alle ved, at han har svært ved at tiltrække talent og holde på sine medarbejderne i senatskontoret,« fortæller den erfarne journalist David Nyhan, der har kendt Kerry, siden han kom hjem fra Vietnam og blev én af lederne i bevægelsen mod krigen.
Det bekræfter borgmesteren i fiskebyen Gloucester, Massachusetts.
»Vi har ofte prøvet at få hans medarbejdere i Washington til at hjælpe vores branche. Det er umuligt at komme igennem,« beklager John Bell.
David Nyhan taler med stor troværdighed. Han har som reporter ved Boston Globe dækket Kerrys politiske karriere fra starten. I dag støtter Nyhan Kerrys præsidentkandidatur og håber, at han vinder det demokratiske partis nominering og besejrer præsident George W. Bush ved valget i november .
Hvordan kan det så være, at John Kerry vandt valget i Iowa og ligger godt placeret til at gentage denne succes under primærvalget her i New Hampshire i morgen?
»Kerry har altid været overskygget af Massachusetts senior senator Edward Kennedy. Men ligesom andre ambitiøse politikere fra staten – præsidentkandidaterne Michael Dukakis i 1988 og Paul Tsongas i 1992 – samlede han krummerne op fra Kennedy-familiens bord og fokuserede på emner, der gav ham en høj profil på landsbasis,« forklarer David Nyhan.
Inden han vandt valg til Senatet i 1984 arbejdede Kerry flere år som offentlig anklager i Massachusetts. Her lærte han at skærpe sit oratoriske talent over for en jury. I alle drabssager overbeviste han nævninge om den sigtedes skyld. I USA’s senat satte han søgelyset på Panama-diktatoren Noriegas engagement i ulovlig narkotikahandel i Mellemamerika og Karaibien.
Han iværksatte undersøgelser af Bank of Credit and Commerce International (BCCI), som var under mistanke for at have hvidvasket narkopenge. I 1990’erne skrev Kerry en bog om narkohandel, hvidvask og terrorisme.
»Han var én af de første amerikanske politikere til at pege på terrorismen som et fænomen, der skal bekæmpes med lov og orden-midler fremfor militærmagt,« siger David Nynan.

En politisk vejrhane
Ej heller i Washington er senator Kerry vellidt blandt politiske kolleger. Han bliver anset for at være overambitiøs og en politisk vejrhane. Det er hans hovedrival Howard Dean begyndt at anvende som ammunition i de sidste dage inden primærvalget tirsdag.
»Senator Kerry stemte imod Golf-krigen i 1991 og for krigen imod Irak i 2003. Det viser en dårlig bedømmelsesevne,« sagde Dean på et valgmøde i lørdags.
»I den første krig var der god grund til at drive Saddam Husseins styrker ud af Kuwait. Jeg støttede den krig. I den anden krig var der ingen legitim grund til at angribe. Derfor var jeg imod.«
Dean-kampagnens talsmænd peger desuden på, at Kerry stemte ja til Patriot Act i efteråret 2001. Loven giver FBI og CIA udvidede beføjelser til at aflytte og udspionere formodede terrorister på amerikansk territorium og er yderst upopulær blandt demokratiske vælgere.
Ifølge New York Times skal Kerry også have været imod at hæve minimumslønnen for ufaglærte arbejdere, efter at republikanerne vandt flertal i Kongressens to kamre i 1994. Ted Kennedy, der støtter Kerrys præsidentkampagne, skal ifølge eget udsagn have irettesat senatoren og udtalt: »Du er ikke en demokrat, hvis du er imod en højere minimumsløn.«

Inkonsekvent mand
En væsentlig grund til Kerrys ikke særligt konsekvente politiske stillingtagen gennem årene er ønsket om at aflive et venstreorienteret image, som vælgere i konservative delstater forbinder med politikere fra den nordøstlige delstat Massachusetts. Hvis han bliver demokraternes præsidentkandidat, vil Bush-kampagnen gøre alt for at få dette mærkat til at klæbe fast.
Kerrys styrke er derimod hans store intelligens, enorme energi og imponerende talent til at ødelægge modstandere i tv-debatter. »Da han genopstillede til Senatet i 1996, var hans modstander den republikanske guvernør William Weld – en yderst populær politiker i Massachusetts,« husker journalisten David Nyhan.
»Men Kerry var så velforberedt under tv-debatterne, at Weld blev sendt til nedtælling. Det samme, tror jeg, vil ske for Bush.«
Få i amerikansk politik har tilbragt så mange år med at forberede en præsidentkampagne. Man kan hævde, at Kerry begyndte i 1972, da han var et vidne mod Vietnam-krigen i Senatet og gjorde et stort indtryk på tidens politikere og mange amerikanere. Som ung mand havde han meldt sig frivilligt til Vietnamkrigen og fået en bronzemedalje for sin indsats som løjtnant i flåden udstationeret
Hans dagbogsnotater og breve hjem til familien er fornylig udkommet i en bog skrevet af historikeren Douglas Brinkley. Kerrys fascinerende beskrivelse af krigen på nært hold og af det vietnamesiske folks tragedie efterlader indtrykket af en skarp iagttager af den menneskelige eksistens.
Bob Kerrey er en anden Vietnam-veteran, der gjorde politisk karriere. »I mine breve hjem bad jeg om at få mad og penge. Han fremlægger en geopolitisk strategi for verden. Det er imponerende så reflekterede hans overvejelser om verden er på så tidligt tidspunkt i hans liv,« sagde Bob Kerrey fornylig til The New York Times.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu