Læsetid: 2 min.

Afdæmpet kritik af ny gen-lov

Nyt lovforslag om regler for dyrkning af gen-modificerede afgrøder møder både kritik og ros
18. februar 2004

Når den almindelige dansker tager en bid af sin økologiske morgenkrydder, skal han kunne være sikker på, at krydderen virkelig også er økologisk. Det er en af grundene til, at regeringen i morgen fremlægger et lovforslag i Folketinget om nye regler for dyrkning af gen-modificerede afgrøder (GMO). De nye regler skal sikre, at pollen og frø fra GMO’er ikke spreder sig til marker med almindelige eller økologiske afgrøder
EU er lige nu i gang med at godkende en række GMO’er, og lovforslaget er også et forsøg på at være på forkant med de godkendelser. Hidtil har der nemlig ikke været nogle krav til landmænd, der ønsker at dyrke GMO’er. Med de nye regler bliver der stillet krav til, at landmanden skal have et såkaldt GM-kørekort, før han får tilladelse til at dyrke GMO’er, et kørekortet der skal sikre, at landmanden ved, hvordan han skal behandle den nye type afgrøder.
De nye regler betyder også, at der bliver indført såkaldte dyrkningsafstande til almindelige og økologiske afstande. Endelig skal landmanden oplyse naboer, vognmænd og andre samarbejdspartnere om, at han dyrker GMO’er, for på den måde at sikre, at der ikke sker en spredning.

Kritik nye regler
Sker der alligevel en spredning af GMO’erne har det nye lovforslag også taget højde for det. Landmænd der ønsker at dyrke GMO’er skal betale en afgift på 60 kroner per hektar, og indtægterne fra de afgifter bliver samlet i en pulje, som bruges til at finansiere den kompensationsordning, som loven også indeholder.
Opdager en økologisk eller en almindelig landmand rester af GMO’er i sine afgrøder, kan han søge om kompensation hos Plantedirektoratet, og det er så indtægterne fra afgifts-puljen, der skal dække den kompensation.
Og netop princippet om at det er forureneren, der betaler for spredningen af GMO’erne, er de økologiske landmænd glade for. Det siger formand for Økologisk Landsforening, Knud Erik Sørensen. Han betegner det nye lovforslag som bedre end ingenting, når genmodificerede afgrøder nu engang er en realitet.
»Men forudsætnigen for loven holder ikke. Man er gået ud fra, at der kun vil være en moderat udnyttelse af genmodificerede afgrøder, men når der kommer en genmodificeret afgrøde, der giver et bedre udbytte, så tror jeg, at den vil skubbe de almindelige afgrøder ud af markedet,« siger han.
Han så derfor gerne at regler var endnu strammere. Dan Belusa, der er talsmand i Greenpeace, er heller ikke ubetinget begejstret for lovforslaget og efterlyser også strengere krav og decideret gen-fri zoner. Og så savner han sanktionsmuligheder overfor de landmand, der overtræder de nye regler.
»Der er ikke nogen sanktionsmuligheder overfor de landmænd, der ikke følger reglerne i form af eksempelvis bødestraf. Eneste mulighed er at man kan fratage landmanden retten til at dyrke med genmodificerede afgrøder, hvis han gentagne gange har overtrådt reglerne groft,« siger Dan Belusa.
I Landbrugsrådet er der derimod opbakning til reglerne. Medlem af Landbrugsrådets præsidium og næstformand i Dansk Landbrug, Henrik Høegh er godt tilfreds med de nye regler. Han tror dog ikke, at der er nogle af hans medlemmer, der vil gå i gang med at dyrke GMO’er, når den nye lov er vedtaget.
»Der er en stor skepsis hos forbrugerne overfor genmodificerede afgrøder, og derfor har eksempelvis Danisco sagt nej til genmodificerede sukkerroer. Så nu må vi vente og se, hvad der sker.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her