Læsetid: 4 min.

’I am very optimistic...’

Tjekkerne blev mindet om Den gode Soldat Svejk, da deres nyudnævnte EU-kommissær trak sig – og skabte en helt ny talemåde
28. februar 2004

Prag
Det er sundt at grine, siges det. Og måske særlig sundt at kunne grine af sig selv. Og det er, hvad tjekkerne gør i disse dage. Griner af den farce, som udnævnelsen af den første tjekkiske EU-kommissær, har udviklet sig til.
Det begyndte i sidste måned, da det blev kendt, at premierminister Spidla havde udnævnt partifællen og tidligere miljøminister Milos Kuzvart til den vigtige post som kommissær. Den 44-årige geolog og geokemiker kunne dermed se frem til at blive EU’s yngste kommissær. Men ikke kun på grund af sin i denne sammehæng relativt unge alder, mente mange, også i socialdemokraternes egne rækker, at det var et svagt valg. Hvorfor troppe op med en Kommissær Light i en situation, hvor det er alfa omega for Tjekkiet at skabe sig en god og solid position i det europæiske samarbejde.
Politisk har Kuzvart befundet sig på socialdemokratiets venstrefløj og blandt avisernes lederskribenter lød spekulationerne, at premierminster Spidla ved at sende Kuzvart til Bruxelles blev af med en intern kritiker i partiet. Det vi ville kalde en ’Ritt Bjerregaard’. Ligesom vores tidligere EU-kommissær har Kuzvart en forkærlighed for økologi, og som ung protesterede han blandt andet mod byggeriet af et stort vandværk og mod byggeriet af et lift-system på Tjekkiets højeste bjerg, Snezka.
Ikke nogen stor trussel mod premierminster Spidla, men en opponent, som man kunne blive af med ved at sparke ham opad og udad i systemet.
Kuzvart selv var naturligvis glad for udnævnelse, men som avisen Mlada Fronta Dnes skrev i et portræt: Måske har han en lidt naiv forestilling om arbejdet som medlem af kommissionen. For eksempel forestiller han sig, at han altid kan have en tolk med sig rundt...
Og det burde han måske have haft. I al fald da han mandag i forrige uge var i Bruxelles til præsentation hos formand Prodi med efterfølgende pressekonference. Her blev Kuzvart spurgt, om sin holdning til den europæiske traktat. Hvortil han synligt desorienteret svarede »I am very optimistic«. Og da journalisten gentog spørgsmålet, lød det endnu engang: »I am very optimistic«.
Færdiguddannet i 1986 har Kuzvart haft russisk i skolen, og som mange andre tjekker på hans alder er engelsk et sprog, han har måtte lære sig som voksen. Men selv har han hele tiden hævdet, at han talte engelsk ’flydende’. Hvilket i dag bare er med til at gøre situationen endnu mere tragikomisk.

Tilbage i Prag gik der da heller ikke mere end et par dage, før Kuzvart meddelte, at han alligevel ikke ville være kommissær.
At det skulle have noget at gøre med mandagens offentlige ydmygelse, nægter han pure. Hans opsigelse skyldes, at han ikke føler at han har haft opbakning i regeringen. Og sandt er det, at hans udnævnelse i høj grad har været Spidlas projekt, mens udenrigsminister Svoboda fra det kristelige koalitionsparti ikke har lagt skjul på, at de ikke var begejstrede for Kuzvart.
At premierminister Spidla fik et ildebefindende og faldt bevidstløs om på gulvet i parlamentet straks efter, at Kuzvart havde offentliggjort sin tilbagetræden som EU-kommisær, gjorde bare sagen endnu mere saftig. At det skyldes lavt blodtryk og ikke den politiske mavepuster, er den medicinske forklaring. Men at premierministeren måtte køres væk i ambulance virkede næsten symbolsk. Selvom han et par dage senere kunne lufte sin hund i den lokale park med sin kone Victorie, er der ingen tvivl om, at han er sendt til tælling.
»Kuzvart var min fejl«, sagde en hjemvendt Spidla, mens oppositionspartiet ODS næsten ikke kunne få armene ned af bar skadefro.
»Han holder ikke frem til den nye kommission i november,« sagde de allerede, da udnævnelsen blev kendt. Så at han skulle gøre sig til grin og gå af, end inden han var kommet i gang med arbejdet, er set med indenrigspolitiske øjne næsten for godt til at være sandt.
Udenrigspolitisk er det intet mindre end en katastrofe. De tjekkiske diplomater i Bruxelles river sig i håret. Selv om en ny kandidat findes rimelig hurtigt, har Tjekkiet haft den dårligst tænkelige start i EU-kommissionen. At sende en kandidat, der ikke har selvkritik nok til at indse, at han ikke kan løfte opgaven, er pinligt for hele Tjekkiet. Nu er vi til grin i hele Europa, lyder det blandt almindelige tjekker.
Der dog ikke kan undlade selvironisk at tilføje, at det passer meget godt med myten om Den gode soldat Svejk som billedet på den tjekkiske folkesjæl. At hævde at man ved noget om alt, men når det kommer til stykket, var det noget, man havde hørt fra en, der vist nok vidste...
Så mens regeringen har arbejdet på højtryk for at vælge mellem tre nye kandidater, er Kuzvarts mangelfulde svar blevet en stående joke.
Når man i disse dage møder naboerne i opgangen eller i børnehaven og på tjekkisk spørger, hvordan det går, skal man ikke undre sig, hvis spørgsmålet besvares på engelsk med »I am very optimistic,« – og et skævt smil.
Om Kuzvart ender med at følge opfordringen, også fra egne partifæller, om at gå af også som parlamentsmedlem, vil den nærmeste tid vise. Men som avisen Mlada Fronta Dnes sarkastisk skriver, så bliver Milos Kuzvart ikke arbejdsløs. Han er stadig medlem af redaktionen på bladet Affald.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her