Læsetid: 2 min.

Amerikansk demokratiplan

Amerikanere klar til at lancere en omfattende pakke for indførelse af demokrati i Mellemøsten
10. februar 2004

Amerikanere klar til at lancere en omfattende pakke for indførelse af demokrati
i Mellemøsten

USA er på vej med et omfattende diplomatisk og politisk initiativ, der sigter på at fremme demokrati i Mellemøsten og det sydlige Asien.
The Washington Post skrev mandag, at præsident George Bush og hans regering arbejder på en model, der læner sig op ad Vestens bestræbelser igennem 1980’erne for at presse på med frihed i Sovjetunionen og Østeuropa.
Helt præcist er der tale om Helsingforsaftalerne fra 1975, der blev indgået af 35 lande, herunder USA, Sovjetunionen og næsten alle europæiske lande.
Ifølge avisens oplysninger vil forslaget blive præsenteret på G8-topmødet i USA i juni.
I juni ventes det også, at EU’s stats og regeringschefer vedtager et dansk forslag om øget demokratisamarbejde mellem EU og de arabiske lande.
»Det er en omfattende ændring i vores hidtidige tilgang til Mellemøsten. Vi håber, at vi i de kommende uger kan fremlægge nogle af principperne for reformer under forhandlinger med europæerne, særlig når det gælder ideer om, hvordan tiltagene kan støttes,« siger en højtstående embedsmand i det amerikanske udenrigsministerium til avisen. Initiativet vil opfordre regeringer i den arabiske verden samt de sydasiatiske regeringer til at vedtage store politiske reformer.
Regeringerne vil blive stillet til ansvar for deres forhold til menneskerettigheder, herunder kvinders rettigheder, ligesom de ifølge initiativet skal indføre økonomiske reformer.
Til gengæld skal de vestlige lande så tilbyde et større politisk engagement, øge bistanden og arbejde for, at landene bliver optaget i Verdenshandelsorganisationen (WTO) og få sikkerhedsarrangementer på plads.
Det er ikke første gang, at der tales om demokrati i de arabiske lande. Fremtrædende medlemmer af Bush-regeringen har tidligere antydet, at det er denne vej, USA vil gå. F.eks. sagde vicepræsident Dick Cheney i januar, at USA’s strategi »for frihed forpligter os til at støtte de, der arbejder for og ofrer sig for reformer over hele Mellem-østen«.
Det danske udenrigsministerium arbejder også i samme retning og har afsat 100 mio. kr. til bilaterale demokratiprojekter mellem Danmark og arabiske lande. Wa-shington Post har da også haft fat i danske diplomater for at kommentere det ventede udspil fra USA.
»Det centrale i alt det her er at få de pågældende muslimske lande til at føle, at de er med i processen,« siger de unavngivne diplomater.
Udenrigsminister Per Stig Møller (K) var tidligere i år og også sidste år på rundrejse i Mellemøsten for at præsentere planer om øget demokrati i regionen via et bilateralt samarbejde med Danmark og også via samarbejde med EU. Ifølge Stig Møller skal dette samarbejde øge kendskabet mellem den arabiske verden og Vesten i et forsøg på at bekæmpe terror, og samarbejdet gælder bl.a. kulturudveksling og samarbejde om menneskerettigheder.
I øjeblikket samarbejder Danmark og Jordan om etablering af en ombudsmandsinstitution i Jordan, mens Danmark og Egypten arbejder på at etablere et kulturhus i Kairo.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu