Læsetid: 3 min.

... and the Oscar goes to [biiip]

Som bolværk mod grimme ord og nøgenhed sendes årets Oscaruddeling i en fem sekunder forsinket udgave
27. februar 2004

Underholdning
Oscaruddelingen natten til mandag tegner til at blive en affære renere end nyfalden puddersne på en spædbarnenumse i godtvejr. Der bliver ingen bandeord. Og der bliver ingen utilbørlig nøgenhed. Der bliver simpelthen ingen grund til at sende børnene i seng, når bortses fra at Oscaruddelingen her i landet sendes midt om natten.
Uddelingen transmitteres nemlig i en fem sekunder forsinket version, så eventuelle eder kan kamoufleres med et bip, og nøgenhed for åben skærm kan undgås via kreativ kameraklipning.
Mens skuespillerne på scenen grædende vil takke Gud, mor, far og Gamle Gule, kan seerne nøjes med grædende at takke Janet Jacksons ene bryst. For idet Jackson ved årets Super Bowl på direkte tv flashede dette, pustede hun ironisk nok ekstra liv i den fra USA så kendte puritanisme.

Rasende præsident
Det startede med, at et veritabelt forargelsens gisp rystede nationen. Så viste indignerede tv-stationer miseren igen og igen, sådan i opbyggeligt øjemed. Herpå satte the Federal Communications Commission sig for at undersøge, om der er grundlag for at give Jackson m.fl. en bøde. Og en kvinde fra Tennessee så i sin fortvivlelse ingen anden udvej end på alle skadeslidtes vegne at sagsøge Jackson.
Søgsmålet er dog blevet droppet. Men en ængstelse knuger over there: Kan det ske igen? Sagens natur taget i betragtning kan det i hvert fald ikke udelukkes, så tv-stationen ABC har taget konsekvensen og indført bemeldte fem sekunders forsinkelse.
Frank Pierson, præsident for the Academy of Motion Picture Arts & Sciences, der står bag Oscaruddelingen, er rasende over beslutningen.
»Faktum er, at der ikke længere er tale om en direkte udsendelse; den er forsinket,« observerede Pierson i et interview med nyhedsbureauet Reuters.
»En af grundene til, at folk ser Oscaruddeling eller en direkte nyhedsudsendelse, er, at de vil se det uventede, det skandaløse, ting de kan tale om dagen efter. Jeg mener – hvis man fjerner alt, der kan virke stødende for nogle, hvad er der så tilbage at kigge på?«
I et brev til akademiets medlemmer har Pierson beskrevet ABC’s beslutning således:
»Selv en ganske kortvarig forsinkelse er en slags censur af udsendelsen. Det er ikke direkte statskontrol, men det betyder, at en programdirektør rent faktisk gætter på, hvad regeringen vil tolerere, hvilket kan være endnu værre.«
Hvis udsendelsen kommer til at indeholde biplyde eller udeladelser, »er vi alle tabere«, konkluderer Pierson.

Politik tilladt
Det er i parentes bemærket præcis 30 år siden, at en nøgen mand løb tværs over scenen ved Oscaruddelingen, mens skuespilleren David Niven var i færd med at introducere Elisabeth Taylor. Angiveligt til stor morskab for publikum.
ABC-producer Joe Roth har ved en middag for de nominerede informeret om, at deres optræden på scenen »beklageligvis« vil blive nøje overvåget. Over for telegrambureauet AP understreger han dog, at takketaler med politisk indhold stadig er tilladte.
Et optrin a la Michael Moores bandbulle mod George W. Bush sidste år vil således ikke blive bippet til – blot forsøgt overdøvet af orkestret, hvis det strækker sig ud over de tilladte 45 sekunder.
Netop nu barsler Kongressen i USA med hårdere straffe for at vise udsendelser med krænkende indhold, som eksempelvis et bart kvindebryst. Akademipræsident Frank
Pierson anskuer imidlertid problematikken fra en anden vinkel: »Ansvarlighed starter i folks eget hjem,« siger han.
»Hvis folk ikke vil løbe risikoen for, at deres børn kommer til at se noget anstødeligt, bør de ganske enkelt undlade at se showet.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her