Læsetid: 3 min.

Bag fjendens linjer

Hele ideen med en jødisk stat strider mod biblen og skaber unødig antisemitisme, siger rabbiner Yisroel Dovid Weiss, der er stærk modstander af zionisme, Israel og selvsagt muren
26. februar 2004

Hele ideen med en jødisk stat strider mod biblen og skaber unødig antisemitisme, siger rabbiner Yisroel Dovid Weiss, der er stærk modstander af zionisme, Israel og
selvsagt muren

HAAG – De skiller sig unægtelig ud fra resten af de anti-israelske demonstranter. Med deres sorte hatte og slangekrøller fra tindingen vækker de opmærksomhed blandt mørklødede palæstinensere med tørklæder.
En flok rabbinere fra den ultra-ortodokse jødiske gruppe Neturei Karta er rejst til Haag, og de er ligeså populære blandt palæstinenserne, som de er forhadt af de fleste israelere. Det skyldes deres budskab, som de med stor succes har udbredt op til og under de tre dages høringer om den israelske mur ved Den Internationale Domstol.
»Zionisme og staten Israel repræsenterer ikke jødedommen og det jødiske folk,« lyder det igen og igen fra talsmanden Yisroel Dovid Weiss, der til daglig er rabbiner i New York.
Han forklarer i et interview med Information, at biblen meget klart forbyder jøderne at danne en stat.
»Jøderne blev sendt i eksil for godt 2.000 år siden, fordi de ikke levede op til Guds krav. Jøderne accepterede denne eksil. Det er en bitter pille at sluge, men Gud forstår, hvad der er bedst for os,« siger Yisroel Dovid Weiss.
Eksil betyder, i hvert fald som gruppen Neturei Karta forstår det, at jøder skal underkaste sig de lande, de bor i uden at forsøge at få politisk magt. Så i den aktuelle konflikt er det »palæstinenserne, den oprindelige befolkning i Palæstina, der har ret til at regere området«.

Pragmatisk religion
Neturei Karta er blevet kaldt en lille sekt, men den betegnelse holder ikke, mener de selv. Godt nok har de kun følgeskab af nogle tusinde jøder, men det overordnede anti-zionistiske budskab har flere hundredetusinde tilhængere, forklarer Yisroel Dovid Weiss, mens han viser billeder af kæmpe menneskemasser i demonstration både i Israel og New York.
Den veltalende rabbiner forklarer ivrigt, hvordan den zionistiske bevægelse, der havde til formål at oprette en jødisk stat, for alvor tog fart efter Anden Verdenskrig. Og når så mange jøder i dag forsvarer staten Israel, så er det et udtryk for at pragmatismen har vundet over religionen.
»Det skyldes frygt. Zionisterne har fyldt folk med en voldsom frygt, som ikke er helt ubegrundet. De siger, at araberne er deres dødsfjender, og de vil udslette jøderne, hvis de giver dem landet tilbage,« siger Yisroel Dovid Weiss.
– Du siger selv, at frygten ikke er helt ubegrundet.
»Ja, men jeg frygter egentlig mere for jøderne i den nuværende situation. Efter mere end 50 år, fem krige, uendelig terror og uskyldige ofre i begge lejre, er der ikke nogen løsning i sigte.«
– Palæstinenserne er vel heller ikke helt uden skyld i problemerne?
»Som jøder bliver vi nødt til at kigge på, hvad vi gør forkert og ændre på det, uanset hvordan andre opfører sig. Det er forbudt for jøderne at danne en stat ifølge Toraen. Når man så oven i købet undertrykker den oprindelige befolkning, så er det klart, at der kommer en reaktion. Det betyder dog ikke, at jeg bifalder den reaktion.«
– Jeres erklærede mål er ophævelsen af staten Israel. Er det ikke urealistisk?
»Vi er forpligtet til at gå ud og fortælle verden, at der bliver syndet fejlagtigt i den jødiske religions navn. Så selv om vi ikke opnår det endelige mål, er det et mål i sig selv at adskille zionisme fra den jødiske religion over for resten af verden. Vi er dog overbeviste om, at staten Israel vil ophøre i sidste ende. Det er der ingen tvivl om. Spørgsmålet er bare, hvornår det sker, og vi beder selvfølgelig for, at det bliver hurtigt og fredeligt,« siger Yisroel Dovid Weiss.
Selve muren, der er den egentlige årsag til begivenhederne i Haag, går han ikke så meget op i. Den er irrelevant, da det er hele konceptet om en israelsk stat, der er problemet. Personligt har Yisroel Dovid Weiss kun hovedrysten tilovers for israelernes nyeste bygningsværk.
»Hele ideen om at spærre jøderne inde i et område er latterlig. Det kunne måske have fungeret, dengang man kørte i hestevogn, men i en tid med kemiske våben og atombomber er det helt forrykt at samle folk på et lille område. Og det kalder de beskyttelse,« siger han og griner.
Selve høringen sluttede i går med argumenter fra to blokke, der repræsenterer snesevis af muslimske lande. Da dommer Shi Jiuyong afsluttede seancen, sagde han, at tidspunktet for, hvornår Den Internationale Domstol vil offentliggøre kendelsen, vil blive meddelt senere.
Domstolens kendelser er alene vejledende.

*www.nkusa.org

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu