Læsetid: 2 min.

Barselsklausul er vink med vognstang

Politikerne har forstået arbejdsmarkedets parters signal om ikke at blande sig på barselsområdet, men nogle gør det alligevel
5. februar 2004

Politikerne har forstået arbejdsmarkedets parters signal om ikke
at blande sig på barselsområdet, men nogle gør det alligevel

Den klausul i overenskomstaftalen mellem Dansk Industri (DI) og CO-industri, der gør det muligt for DI at opsige dele af aftalen, hvis Folketinget beslutter at oprette en central barselsfond, er et bevidst og kraftigt vink med en vognstang til ivrige politikere om at holde fingrene væk.
Sådan lød vurderingen i Information i går fra flere arbejdsmarkedsforskere, og den udlægning bakkes da også – omend nødtvunget – op af de fleste ligestillingsordførere på Christiansborg.
Kristendemokraternes Bodil Kornbek er ikke i tvivl om, at arbejdsmarkedets parter selv har overtrådt den grænse, de selv har været meget ivrige for at sætte: »De er meget klare i deres markeringer om, at vi ikke skal blande os i deres område, men nu gør de præcist det samme ved at blande sig direkte i den politiske proces,« siger Bodil Kornbek.
Hun lader sig dog ikke kue af et enigt arbejdsmarked:
»Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at det er helt nødvendigt med en central barselsfond, der sikrer lige og gode vilkår for alle. Og ikke blot for dem, der er heldige at være ansat under en god overenskomst eller en progressiv virksomhed,« siger Bodil Kornbek.
SF’s ligestillingsordfører, Anne Grete Holmsgaard, kalder klausulen for helt uacceptabel pression fra DI:
»Vi kan ganske simpelt ikke acceptere den slags ultimatum. Jeg mener, at det er helt nødvendigt, at vi nu siger, at vi vil lovgive og sætte en dato. Alt andet en simpelthen politisk ansvarsforflygtigelse,« siger Anne Grete Holmsgaard.
Hun mener ikke, at arbejdsmarkedets parter har vist sig i stand til at klare opgaven selv:
»Ved at ville klare denne opgave selv ender de med at vride den ellers fremragende danske model helt hen, hvor den ikke kan bære. Men det er vigtigt at holde tingene adskilt. Vi skal lovgive om den solidariske fond, ikke om fuld løn under barsel,« siger Anne Grete Holmsgaard.

S afventer
Socialdemokraternes ligestillingsordfører, Mette Frederiksen, der tidligere har talt varmt for markante forbedringer for både mænd og kvinder på barsel, mener, at DI’s klausul om fortrydelsesret sandsynligvis er prisen for de forbedringer på barselsområdet, som overenskomstaftalen har medført:
»Jeg synes, vi bør kvittere for de fremskridt på barselsområdet, der ligger i aftalen mellem Dansk Industri og CO-industri. Det er bestemt et skridt i den rigtige retning,« siger Mette Frederiksen.
Hun mener, at det er vigtigt, at politikerne og arbejdsmarkedets parter ikke stiller sig i hvert sit ringhjørne og skælder ud på hinanden:
»Vi har jo en fælles interesse i at få løst problemerne omkring barsel, og jeg har svært ved at forestille mig en central barselsfond uden om arbejdsmarkedet parter,« siger Mette Frederiksen.
Politisk ordfører for De Konservative Pia Christmas-Møller opfatter derimod klausulen som en positiv tilkendegivelse:
»Det er en oplagt opgave for arbejdsmarkedet at løse problemet med de skævt fordelte byrder til barselspenge. Jeg ser aftalen på industriens område som en tilkendegivelse af, at parterne er indstillet på at løfte den opgave, men lad os nu vente og se, hvad de øvrige overenskomster kommer til at indeholde,« siger Pia Christmas-Møller.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her