Læsetid: 3 min.

Bestilt børnearbejde

Socialminister Henriette Kjær (K) har sendt en ufinansieret, men clearet prøveballon op om let-telser for børnefamilier. I virkeligheden handler det om at undgå den forkætrede barselsfond
11. februar 2004

Socialminister Henriette Kjær (K) har sendt en ufinansieret, men clearet prøveballon op om let-telser for børnefamilier.
I virkeligheden handler det om at undgå den forkætrede barselsfond

Analyse
Der er nærmest ingen grænser for hvilke lyksaligheder, der skal regne ned over børnefamilierne.
Statsgaranteret pasningsgaranti for børn, der er fyldt et halvt år. Nedslag i prisen på daginstitutioner, hvis man henter sit barn tidligere. Et kommunalt udrykningshold af babysittere og seks betalte årlige omsorgsdage ved barns sygdom. Oven i det ligger et forslag fra Venstres Eva Kjær Hansen om fradrag ved ansættelse af ung pige i huset.
En hel bunke forslag, der ikke er fundet finansiering til.
Dansk Arbejdsgiverforening vender sig kraftigt mod forslagene om at give småbørnsforældrene mere fri og påpeger, at regningen let kan løbe op i flere milliarder. Hverken Finansminister Thor Petersen (V) eller Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) har da heller ikke offentligt kommenteret den konservative socialministers udspil. Heller ikke den ellers meget slagfærdige politiske ordfører havde andre udmeldinger end »ingen kommentarer«
Det er der flere gode grunde til.
For det første er der netop nedsat en intern arbejdsgruppe med beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen i spidsen, der skal vurdere hvilke initiativer, der kan lette børnefamiliernes hverdag, regeringen skal sætte i søen. Den består af medlemmer af det to regeringers folketingsgrupper og en lille håndfuld ministre Arbejdsgruppen skal også klarlægge det økonomiske råderum, så regeringstoppen er sikker på at det ikke i sidste ende kommer til at betyde velfærdsforringelser for den gruppe det drejer sig om.
Socialministerens udspil skal dermed bruges til at vejre stemningen i befolkningen, hos arbejdsmarkedets parter og blandt oppositionspartierne.
For det andet sikrer Socialministerens vidtgående udspil medieplads både i skrevne og elektroniske medier, også selv om regeringens top ikke har vendt tommelfingeren op ad. Dermed signaleres der til befolkningen, at regeringen skam også er optaget af børnefamiliernes økonomiske og praktiske vilkår. En indsats regeringen hele tiden har regnet med at skulle levere, men som er blevet fremskubbet efter socialdemokraternes succes med at lancere hvad de betegner som ’familiernes skattestop’ og løftet om en maksimum betaling i daginstitutioner på 1000 kroner per barn.
Men den væsentligste grund til, at Henriette Kjær får lov til at lancere så omkostningsfulde forslag er regeringen presset af et voksende krav om en central barselsfond.
Stadig flere medlemmer af regeringen taler mere eller mindre åbenmundet om nødvendigheden af en central barselsfond. Flere er medlemmer af kaffeklubber på tværs af partierne, der diskuterer hvordan en sådan fond i praksis kunne skrues sammen. Det er ikke længere kun de yngre kvinder, der selv eller hvis veninder har oplevet problemerne, der brokker sig. Også blandt de mere moderne mandlige MF’ere mærkes interessen
Som et kvindeligt medlem af Venstres folketingsgruppe udtrykker det »ville vi jo have haft en central barselsfond og fuld løn under barsel for mange år siden, hvis det var mændene, der tog barsel«
Statsminister Anders Fogh Rasmussen har hver gang afvist ideen om en central barselsfond med henvisning til, at det er en opgave arbejdsmarkedets parter må tage sig af. Men arbejdsmarkedets parter er tilsyneladende heller ikke sikre på, at statsministeren i længden kan stå for presset. I hvert fald har DI fået indføjet en klausul i overenskomsten med CO-Industri om, at dele af overenskomsten kan ophæves og kræves genforhandlet hvis Folketinget lovgiver om en barselsfond.
Ved at lade Henriette Kjær fremlægge en stribe forslag, der skal lette livet for småbørnsfamilierne og dem som overvejer at stifte familie, håber regeringstoppen at tage fokus væk fra den barselsfond, som maskuline ministre omkring de 50 simpelthen ikke kan finde penge til.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her