Læsetid: 2 min.

Børnefamilier kan miste orlov

650.000 børnefamilier risikerer at miste retten til børnepasningsorlov, hvis de glemmer at svare på nyt brev fra regeringen. Kritikere frygter ragnarok
27. februar 2004

Tusindvis af børnefamilier risikerer at gå glip af orlov til at passe børnene, hvis de ikke får svaret på det brev, der i disse dage dumper ind ad brevsprækken.
Brevet, til i alt 650.000 familier med børn under ni år, er et led i regeringens forsøg på at forhindre, at østeuropæere udnytter ordningen, når EU den 1. maj bliver udvidet. De forældre, der ikke udfylder det tilsendte skema, frankerer kuverten, og sender brevet rettidigt – de mister enhver mulighed for børnepasningsorlov.
Regeringens fremgangsmåde møder skarp kritik fra flere sider. Fortravlede børnefamilier glemmer at svare, breve bliver væk i posten, og bogligt svage forældre forstår slet ikke alvoren i brevet, lyder kritikernes frygt.
»Mange vil ikke være opmærksomme på, at få brevet sendt ind, det kan blive væk ved et uheld, eller folk kan glemme det. Det kan også være svært for nogle familier at afgøre, om de senere vil gøre brug af muligheden. Der kan være masser af årsager til, at det går galt,« siger arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted (DF), der frygter, at et stort antal familier vil komme i klemme.
Også SF kritiserer regeringen for at sætte børnefamilierne i en pine.
Men formanden for Folketingets arbejdsmarkedsudvalg, Jens Vibjerg (V), afviser, at fremgangsmåden vil give problemer:
»Folk skal jo bare svare. Det er den mest direkte information, vi kan give – at sende et brev direkte hjem til folk. Det er ikke sådan, at vi bare rundsender en brochure eller lignende. Det kan ikke blive meget bedre,« mener Jens Vibjerg.

Social slagside
SF frygter, at regeringens brev især vil betyde, at socialt svage familier går glip af børnepasningsorloven:
»Vi risikerer, at tusindvis af familier mister retten til orlov. Det kan være familier, der ikke helt forstår brevet. Det er jo ikke sådan, at bare fordi, man sender folk et brev, så svarer de også på det,« siger SF’s gruppeformand, Aage Frandsen.
Børnerådets formand, Klaus Wilmann, mener dog, at problemet kan begrænses, hvis regeringen sørger for en ordentlig annoncekampagne:
»Der vil nok være nogen, der kommer i klemme. Der er mennesker, der lever så kaotisk, at de knap nok er klar over, at de modtager post. Det er selvfølgelig ærgerligt. Men det er ikke sikkert, at den her gruppe mennesker er dem, der alligevel ville benytte sig af orlov til at passe børn,« siger Klaus Wilmann.
Venstres Jens Vibjerg fortæller, at brevet vil blive ledsaget af annoncer, der skal oplyse danskerne om vigtigheden af at sende brevet retur.
Brevet skal sendes til arbejdsformidlingen senest den 31. marts.
Regeringen står sammen med Socialdemokraterne, De Radikale og Kristendemokraterne om aftalen, der skal sætte en stopper for, at østeuropæere udnytter de sociale ordninger i Danmark.

FAKTA
Orlovsbrevet
*Kære forælder.
Sådan begynder det brev, som er på vej til 650.000 familier.
Brevet er underskrevet af direktør i Arbejdsmarkedsstyrelsen, Marie Hansen. Hun forklarer, at det er vigtigt, at brevet returneres inden den 31. marts, hvis forældrene vil beholde retten til børnepasningsorlov.
Brevet retter sig til alle forældre med børn født mellem 1. januar, 1995 og 27. marts, 2002.

*Spørgsmål besvares på 70 20 59 21. Flere oplysninger findes på www.af.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her