Læsetid: 2 min.

Brian M. tvinges til rede-gørelse

Kort efter statsministerens forsoningsmøde med forfatterne, løber regeringen nu ind i et forsmædeligt nederlag på kulturområdet: Folketinget vil presse kulturredegørelse ud af Brian Mikkelsen
7. februar 2004

Kort efter statsministerens forsoningsmøde med forfatterne, løber regeringen nu ind
i et forsmædeligt nederlag på kulturområdet: Folketinget vil presse kulturredegørelse ud af Brian Mikkelsen

Blot få dage efter et forsonende møde med danske forfattere løber regeringen nu ind i kulturpolitisk nederlag.
Et flertal i Folketingets kulturudvalg pålægger nu kulturminister Brian Mikkelsen (K) at udsende en redegørelse om dansk kunst og kultur.
Kulturministeren har afvist en redegørelse med henvisning til, at der ikke er behov for den traditionelle redegørelse.
Men Kristendemokraterne, der sidder på den afgørende stemme i kulturudvalget, er ikke tilfreds med ministeren.
Partiet kræver sammen med Socialdemokraterne, SF, De Radikale og Enhedslisten, at kulturministeren fremlægger sine planer i en redegørelse.
»Vi vil holde ministeren fast på, at han skal fremlægge de tanker, han gør sig om kulturen. Der er masser at tage fat på. Og det virker lidt som om, at Brian Mikkelsen er løbet tør for visioner, når han aflyser redegørelsen,« siger kulturordfører Bodil Kornbek (KD).
Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) har lovet en kulturpolitisk redegørelse, der skulle komme i december. Og det er dette løfte, som kulturministeren nu er løbet fra, påpeger Bodil Kornbek (KD).
Også SF’s kulturordfører Ole Sohn mener, at der mere end nogensinde er brug for en særlig redegørelse om kulturen:
»Der er en lang række punkter, hvor det nu ville være naturligt af regeringen at forklare, hvordan vi nu skulle komme videre. Derfor ser det ud som om, at Brian Mikkelsen er løbet tør for idéer,« siger Ole Sohn.
Han finder det naturligt, at enhver regering med respekt for kulturen udsender den traditionelle redegørelse.
Desuden har både kulturministeren og statsministeren netop været på charmeoffensiv over for forfatterne. Her lovede regeringen at se på de skabende kunstneres vilkår.
Også regeringens planer om en ny struktur for kommuner og amter kalder på en redegørelse om kulturen. Kommuner og amter har en del af opgaverne på kulturområdet og der er brug for at kortlægge, ve der skal have ansvaret for hvilke opgaver.
Endelig er den frivillige kultur, hvor borgere arbejder gratis, håbløst forsømt, mener SF’s Ole Sohn. Der er brug for et løft til denne del af kulturen, mener han.
På grund af en teknisk valgforordning har regeringen og Dansk Folkeparti ikke flertal i Folketingets kulturudvalg. Derfor har udvalgets flertal forlangt en redegørelsen af ministeren senest den 15. april, så den kan nå at blive diskuteret i Folketinget.
Det lykkedes ikke at få en kommentar fra kulturminister Brian Mikkelsen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu