Læsetid: 3 min.

Brødre på glatis

Farrelly-brødrene overrasker, morer og irriterer med veloplagt komedie-farce om siamesiske tvillinger, ’To i en’
6. februar 2004

(2. sektion)

Ny film
De laver farcer for folket og dyrker hæmningsløst den såkaldt ’dårlige smag’. Gør grin med handicappede og har umættelig appetit på sjofle vittigheder.
Det nytter altså ikke at stille sig for kræsent an, når man ser Farrelly-brødrenes film – titler som Vild med Mary og Hals store kærlighed. De skyder med spredehagl, og forbierne hvirvler om ørerne på én. Men til tider rammer brødrene også plet med virkeligt kostelige indfald – og endnu vigtigere: Der er sund sans og afvæbnende gemytlighed bag deres på bunden alvorligt mente historier om tilsyneladende håbløst umodne amerikaneres kampe for at blive voksne og træde i karakter.

Pragtfuld tilberedning
Og så har brødrene en forfriskende frækhed – som her, hvor de udfører det kunststykke af lave en seværdig komediefarce med så usandsynlige hovedpersoner som siamesiske tvillinger.
»Kald os ikke siamesiske – vi er amerikanere,« siger Bob (Matt Damon), den tænksomme del af den sammenvoksede duo. Og unge amerikanere til fingerspidserne er Bob og hans mere udadvendte bror Walt (Greg Kinnear) da også, både når de fejrer triumfer på sportspladserne og når de viser deres virtuositet i burger-tilberedningens ædle kunst. Det giver pragtfulde musikalsk-virtuose scener, hvor de i takt jonglerer burgerne frem i deres lille biks i fødebyen, Martha’s Vinyard.
De har et godt og muntert samliv, med Walt som den ukomplicerede dyrker af kvindekøn og amatørteater og Bob som drømmeren, der et par år har korresponderet med en internet-kæreste. Men nu vil Walt til Hollywood og opdages, mens Bob får sveddryppende angstanfald af alt det skuespilleri.
Og i nogle grinagtige scener oplever vi, hvordan det faktisk lykkes Walt at blive helt i en tv-serie med Bob på slæb.

Symbiose og adskillelse
Det går ikke i længden – de er for forskellige. Skal de vove en operation, der kan vise sig livsfarlig? Men vinder de i virkeligheden ved at være adskilte?
Brødrenes dilemma bliver, med den amerikanske kritiker David Edelsteins ord, til »et billede på alle vores grusomme intime forhold. Det handler om, hvordan en symbiose på én gang styrker og forkrøbler, mens en adskillelse virker befriende, men samtidig gør én mangelfuld.« Det almene perspektiv mangler altså ikke, trods brødrene Bob og Walts specielle status.
At To i en slår et slag for det lille nære samfund sat over for Hollywoods hektiske karrierejag, skal heller ikke lægges den last. Og den fortsætter – mindre politisk korrekt – Farrelly-brødrenes insisteren på at indlægge handicappede personer i løjerne på lige fod med alle os andre småkomiske figurer.
Men det kan ikke nægtes, at brødrene af og til kikser nogle scener totalt – som når de konfronterer tvillingerne med en alt for sød Meryl Streep eller introducerer en luder med guldhjerte som love interest for Bob og ved gud prøver at forgylde forholdet med Rolling Stones-klassikeren »Wild Horses«.
Men det er heldigvis ikke kun Meryl Streep, der spiller sig selv – også Cher optræder i egen 57-årige person, og det er både komisk og sært grandiost, når den omvandrende voksmannequin tager gas på sit eget image som boy eater og lunefuld diva i knibe. Den nu næsten tandløse Cassavetes-skuespiller Seymour Cassel er også skæg som ældgammel, men stadig funktionsdygtig agent, og Matt Damon og Greg Kinnear klarer tvillingerollerne med stor vivacitet, milimeterpræcis timing og ægte følelse.

*To i en (Stuck on You): Instruktion: Bobby og Peter Farrelly. Manuskript: Farrelly-brødrene, Bennet Yellin, Charles B. Wessler. Amerikansk (Palads, Cinemaxx, Kinopalæet, Lynggby, Gladsaxe, Bio City, Tåstrup)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her