Læsetid: 2 min.

Danmark kan klare sig uden for EU

Danmark ville have klaret sig lige så godt uden at være medlem af EU, konkluderer nyt kapitel i Magtudredningen
9. februar 2004

Danmark kunne have haft de samme fordele, som vi har i dag, selv om vi aldrig havde været medlem af EU.
Det er en af de overraskende konklusioner i det seneste kapitel af den såkaldte Magtudredning, et uafhængigt forskningsprojekt, der har været i gang siden 1996.
Danmark kunne have klaret sig lige så godt uden for EU som indenfor. Det mener de to Århus-forskere lektor Jens Blom-Hansen og professor Jørgen Grønnegård Christensen, der som led i Magtudredningen har kulegravet forholdet mellem EU og Danmark.
De to forskere er nået til den opsigtsvækkende konklusion ved at sammenligne Norge og Danmark. I stedet for et EU-medlemskab har Norge en såkaldt EØS-aftale, der giver adgang til EU’s Indre Marked.
Jørgen Grønnegård Christensen forklarer, at de to lande er i stort set samme situation:
»Norge samarbejder med EU på alle områder, undtagen landbrug. Konsekvenserne af den norske EØS-aftale har derfor været stort set de samme som konsekvenserne af det danske EU-medlemskab. Handelsmæssigt har Norge de samme fordele som Danmark og lovgivningsmæssigt har de to lande også harmoniseret stort set lige meget. Norge er et meget EU-loyalt land, der implementerer EU’s regler med stor punktlighed. Danmark ville formentlig ville gjort nøjagtig det samme«, siger han og peger på, at Danmark allerede før medlemsskabet i 1973 i stort omfang havde harmoniseret den danske lovgivning til det daværende EF.

Eneste alternativ
De to forskere vurderer, at det eneste realistiske alternativ til Danmarks EU-medlemskab er en EØS-aftale i stil med Norges.
»Det eneste forskel på Norge og Danmarks forbindelse til EU er, at vi har en politisk indflydelse, som Norge ikke har«, siger Jørgen Grønnegård Christensen.
»Norge er ikke med til at forme EU. Det er vi. For Norge er de regler, der vedtages i EU i praksis et fait accompli,« siger han og peger på, at de norske eksperter, som formelt har ret til at deltage i EU’s forberedende arbejde reelt ingen indflydelse har.
På det politiske plan giver EØS-aftalerne slet ingen repræsentation.
Jørgen Grønnegård peger på, at et dansk EØS-samarbejde formentlig vil se anderledes ud end det norske, der af hensyn til det norske landbrugs manglende konkurrenceevne ikke omfatter EU’s landbrugspolitik.
»Hvis Danmark skulle indgå en EØS-aftale ville vi selvfølgelig været interesseret i, at vores landbrugsprodukter var omfattet af aftalen. Og så er det jo ikke sikket at de andre store landbrugslande ville have os med«, siger han.
Jørgen Grønnegård Christensen understreger, at »hverken han eller Jens Blom-Hansen mener, at Danmarks EU-medlemskab er betydningsløst, eller at vi bare kan melde os ud.«

*Læs mere: www.ps.au.dk/magtudredningen/

FAKTA
Magtens veje
*Magtudredningen er et forskningsprogram iværksat af Folketinget i 1998. Formålet er at analysere det danske folkestyres situation ved overgangen til det 21. århundrede. Arbejdet ledes af et uafhængig forskerteam med professor Lise Togeby som formand og omfatter omkring 75 forskellige forskningsprojekter. Magtudredningens hovedkonklusioner blev offentliggjort i oktober, men arbejdet ventes først fuldført i løbet af foråret. aa

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her