Læsetid: 2 min.

Danmarks Humanistiske Forskningscenter lukker

Birgitte Possings forsøg på at redde ’sit’ center er slået fejl. Det lukker til september
26. februar 2004

Danmarks Humanistiske Forskningscenter lukker den 1. september 2004, medmindre det lykkes at overbevise myndigheder og regering om at fortsætte centeret på finanslov 2005. Det fremgår af forordet til centerets årsrapport, som udkommer på mandag.
»Det er en rigtig dårlig idé at lukke Centeret – for Danmark,« mener en forbløffet centerleder Birgitte Possing, der netop har fået besked på at ’igangsætte afviklingen’.
Hun finder det uigennemtænkt og dybt besynderligt, at der ikke kan findes penge til et center, som alle implicerede er enige om, er værdifuldt, og som har opnået en høj produktivitet af kvalificeret forskning. Desuden har European Research Advisory Board (EURAB) i en indstilling til Europakommissionen fremhævet netop Danmarks Humanistiske Forskningscenter som model for innovativ forskning, sammen med kun fem andre avancerede, europæiske forskningsinstitutter.
Også venstres forskningsordfører Hanne Severinsen beklager lukningen:
»Det er godt nok ærgerligt, for centeret har brudt nye veje, og de humanistiske fakulteter har god brug for det,« siger hun og henviser til, at sagen har ligget hos Forskningsrådene, hvor Videnskabsministeriet har lagt et godt ord ind for det. Ifølge Birgitte Possing ser Forskningsrådene det dog ikke som deres opgave at støtte institutioner.
Hanne Severinsen havde håbet, at centeret med tiden ville blive bæredygtigt ved, at de humanistiske fakulteter selv ville støtte den fælles forskningsinstitution. Selv om det ikke sker, vil hun dog ikke sætte forventningerne for højt til, at centeret får en bevilling på finansloven for 2005.
Birgitte Possing har ikke helt opgivet håbet om en redning på næste finanslov:
»De humanistiske fakulteter er glade for os, fordi vi giver deres forskere muligheder, og vi er blevet enige om en fælles rammeerklæring, men de føler sig selv trængt økonomisk.«
Birgitte Possing har også undersøgt mulighederne hos private fonde, men de finansierer ikke hele forskningsinstitutioner, som staten ikke allerede understøtter. Lukker centeret til september, har det nået at eksistere i fire år. Driftsomkostningerne for Danmarks Humanistiske Forskningscenter ville for 2004 være i alt 15 millioner kr. Heraf er 10 mio. allerede sikret af en aftale tilbage fra 1998.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her