Læsetid: 2 min.

Dramadokumentar

10. februar 2004

Spot
De olympiske lege, München, 1972. Det skulle have været en ’glædens og fredens olympiade,’ men da en gruppe arabiske terrorister den 5. september trængte ind i den olympiske lejr og tog de israelske sportsfolk som gidsler, udviklede begivenhederne sig noget mere blodigt.
21 timer varede dramaet, der kostede 17 mennesker livet og udspillede sig foran alverdens snurrende tv-kameraer og involverede brutale terrorister, forvirrede sportsfolk, angste pårørende og inkompentente, tyske politifolk.
Tragedien kan (gen)opleves i Kevin Macdonalds dokumentarfilm One Day in September, som TV2 Zulu sender i aften med den spekulative danske titel Massakre i München. Filmen er struktureret som en thriller, og en blanding af arkivmateriale og interviews med involverede giver et intenst og sindsoprivende indblik i, hvad der rent faktisk skete i løbet af de 21 timer.
Efter de første 12 timer aflyste den olympiske komité legene, mens det tyske politi seriøst overvejede at storme den lejlighed, hvor gidsler og terrorister opholdt sig. Planen blev dog aflyst, og siden viste det sig, at terroristerne havde kunnet se politiets forberedelser live på tv på grund af alle de tilstedeværende tv-stationer.
I det hele taget viste den berømmede tyske effektivitet helt at være sat ud af kraft: Det tyske politi havde ikke noget antiterrorkorps og var slet ikke trænet i terrorbekæmpelse, og de nægtede at spørge israelerne om hjælp, selv om den israelske hær netop var i besiddelse af den fornødne ekspertise. Derfor var det lille døgn, hvor politiet forhandlede med gidseltagerne og prøvede at finde en måde at befri gidslerne på, også fulde af fejltagelser og tåbelige beslutninger, der kostede 17 mennesker livet i et showdown i det, som skulle have været terroristernes flugtfly: Fem terrorister, 11 gidsler og en tysk politimand blev dræbt.
Inden da nåede den tyske stat at udsende en pressemeddelelse, hvori man erklærede, at alle gidslerne var frigivet og alle terroristerne døde. Med programrækken Hot Docs, som One Day in September er en del af, lader det endelig til, at TV2 Zulu viser lidt initiativ, når det gælder gode dokumentarfilm. I modsætning til svensk tv, der aldrig har været bleg for at sende dokumentar i primetime, så synes deres danske kolleger længe at have været bange for at blokere værdifuld sendetid med potentielt smalle udsendelser.
Forhåbentlig vil Kevin Macdonalds film trække seere til, og har man sine forbehold over for dokumentarfilmen som genre, så er One Day in September et glimrende sted at begynde. Den vil kunne åbne ens øjne for de kvaliteter, som virkeligheden også rummer, når den pakkes rigtigt ind.

*Massakren i München. TV2 Zulu, 20.20-22.00

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her