Læsetid: 3 min.

Drikkelig bourgogne for 40 kr.

Billig Bourgogne, moderne Rioja og flot danskproduceret vin fra det sydøstlige Portugal
6. februar 2004

Under proppen
Kan man få en bourgognevin, der er til at drikke for 39,95 kr.? Alle vinfreaks vil allerede nu være mistænkelige. Det er nemlig nærmest umuligt at finde bourgognevine til under 100 kr. Men i Silkeborg har de dygtige vinhandlere fra Piaf vinhandel gjort forsøget. De præsenterer en hverdags bourgognevin fra et lille familieejet negociant i Bourgogne. Vinen har ikke meget duft, men behandlet på den rigtige måde kan man faktisk få et udmærket glas vin. Hvad mener jeg så med det?
For det første må vinen ikke blive varmere end 16 grader. Jeg prøvede den både ved 19 og 17 grader, og der var en mærkbar forskel da jeg fik den ned på 15 grader. Her kan man smage, at det er en bourgognevin, hvor der både er brugt pinot noir- og gamaydruer. Når den får fire stjerner er det fordi 39,95 kr. er billigt for en bourgogne, der kan drikkes en ganske almindelig hverdagsaften til en god kylling.

Moderne Rioja
Ugens dyreste vin kommer fra Spanien. Riojaområdet har været igennem en revolution igennem de sidste 20 år. Vinen er blevet lettere at drikke, og det skyldes først og fremmest at frugten har vundet over fadlagringen. Det kan man beklage, hvis man er ked af at mange vine i hele verden kommer til at smage mindre forskelligt. Men jeg synes, at vinen fra Rioja i dag smager bedre end de gjorde for 20 år siden. Det gælder også for denne Crianza fra Bodegas Martinez Bujanda. Den er lavet på 87 procent af den spanske drue tempranillo, og 13 procent mazuelo. Den er lagret 18 måneder på amerikanske og franske egefade. Men det tager ikke magten fra frugten. Det er en tilgængelig og god vin, som jeg dog synes lige er lidt for dyr.

Dansk vin fra Alentejo
Det er lidt af et eventyr Hans Kristian Jørgensen har startet i det sydøstlige Portugal. Vi er midt inde i det område, som alle kommunister og andre revolutionære efter nellikerevolutionen i Portugal så som fremtidens værksted for hvordan den modernes socialisme kunne udføre i praksis. Men i takt med at nellikerne falmede, og de revolutionære brugte tiden på at bekæmpe hinanden, har Alentejoprovinsen udviklet sig til at være et meget spændende udviklingsområde for driftige iværksættere. En af dem er den danske vindyrker Hans Kristian Jørgensen. Siden 1988 har han sammen med sin amerikanske kone Carrie på vingården Cortes de Cima produceret vine, som har vundet priser ved vinsmagninger i hele Europa. »Men det er ikke portugisisk vin,« sagde en dygtig dansk importør af portugisisk vin til mig da vi forleden talte om vin fra Portugal. Han var dog enig med mig i, at det er meget flotte og spændende vine, man kan købe fra Cortes de Cima. Denne uges vin koster 79 kr., men så får man en dejlig vin, der både har en flot struktur, en fin bouquet med en vin duft af stald, og masser af frugt. Den er lavet på den lokale portugisiske drue trincadeira og tempranillodruen, som i Portugal hedder aragonez. Det er ’garage’-importøren Cappa Vin i Ebeltoft, som har fået fat i de fine vine fra Portugal.

HHHHII Valdemar Crianza, Rioja, Bodegas Martinez Bujanda, 13,5 procent, 2000. 75 kr. pr. flaske. H.J. Hansens Vinhandel. Nærmeste forhandler 63 12 82 00. www.hjhansen vin. dk

HHHHII Signature Rouge, Bourgogne, Vin de Table, Albert Ponnelle, 12 procent, 49,95 kr. pr, flaske. Ved 12 flasker kun 39,95 kr, pr. stk. Piaf Vinhandel, Silkeborg, Nærmeste forhandler 86 80 46 40. www.
piafvinhandel.dk

HHHHII Chaminé, Vinho Regional Alentejano, 2001, 13 procent, 79 kr. pr. flaske, Cappa Vin, Nærmeste forhandler 86 33 62 70 www.cappa.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her