Læsetid: 2 min.

Enighed om parker

Miljøministeren har udpeget Læsø som pilotprojekt for nationalpark. Friluftsrådet og ministeren er venner igen
18. februar 2004

For et år siden indgik Miljøministeriet en aftale med Friluftsrådet om sammen at spytte 40 millioner kroner i gennemførelsen af nogle pilotprojekter, som skal udmunde i nationalparker i Danmark. På det tidspunkt var der uenighed om, hvilke og hvor mange egne af landet, der skulle fungere som pilotprojekter.
På et pressemøde i Miljøministeriet i går præsenterede miljøminister Hans Christian Schmidt (V) Læsø som det syvende og sidste pilotprojekt. De seks andre er Lille Vildmose, Mols Bjerge, Møn, Nordsjælland, Thy og Vadehavet.
I bedste Poul Nyrup-stil omtalte han dem som »et hold«: »Jeg mener, at vi med dette hold har fået udpeget en række af vores fineste naturområder,« sagde han. Og han fortsatte: »Der er tale om områder, som alle rummer store kulturhistoriske værdier og enestående muligheder for naturoplevelser.«
Nationalpark-tanken kom på dagsordenen med det såkaldte Wilhjelm-udvalgs rapport fra 2001. I 2002 fremlagde Socialdemokratiet og regeringen hver sin naturpolitik for fremtiden. Begge støttede principielt en etablering af nationalparker i Danmark, hvor lokale kræfter som udgangspunkt skal inddrages.
Hvad det helt præcis indebærer at være nationalpark i Danmark er endnu usikkert, og Hans Christian Schmidt har afvist at udsende nationale retningslinjer. I går henviste han igen til den »lokale forankring«. Som der stod i manuskriptet, han læste op fra: »Jeg har fra starten lagt afgørende vægt på, at pilotprojekterne skulle baseres på lokal opbakning og medvirken på løsninger baseret på frivillighed.«
For at eksemplificere hvordan sådan et pilotprojekt arter sig ude i lokalmiljøet var Hanstholm Kommunes borgmester, Ejner Frøkjær (S), tilstede ved pressemødet. Thys pilotprojekt, som han er formand for, begyndte officielt i efteråret 2003. Frøkjær spurgte retorisk på vestjysk, hvad en nationalpark skulle til for.
»Naturen har selv bestemt, og den ligger derude og er brugbar og tilgængelig,« sagde borgmesteren. Han talte videre om, at det er »lykkedes at få folk op af grøfterne og ind på vejen«. Visse grupperinger, heriblandt landmændene og jægerne, udviste en vis skepsis over for projektet. Frøkjær forklarede, at man havde valgt at kalde pilotprojektet for et ’undersøgelsesprojekt’ – det andet var for fremmedklingende.
»Så der er nok tale om seks pilotprojekter og et undersøgelsesprojekt,« sagde han skælmsk.

’Sådan er det jo’
I går nedsatte miljøministeren endvidere den ’nationale følgegruppe’, som skal overvåge de syv forsøg og rådgive ministeren. Friluftsforeningens tidligere formand, Bent Agerskov, bliver formand, mens resten af gruppen omfatter formændene for de syv lokale styregrupper og repræsentanter for relevante ministerier, kommuner, amter og natur- og friluftsorganisationer. I alt cirka 35 mennesker.
Friluftsrådets nuværende direktør, Lars Mortensen, som også sad i panelet, sagde, at alle skærmydsler mellem rådet og Hans Christian Schmidt var lagt på hylden. For to måneder siden indefrøs Friluftsrådet de 20 millioner kroner (tipsmidler), som det ville skyde i parkprojekterne. Det skete i protest mod, at Hans Christian Schmidt i strid med parternes aftale egenhændigt valgte Thy som pilotprojekt og samtidig afviste Skjern Å-området.
Det kommenterede miljøministeren med disse ord:
»Jamen, der har da været et par ting, som vi har drøftet. Jo, jo, men sådan er det jo i et forhold.«

FAKTA
Pilotprojekterne
*De udvalgte områder er: Lille Vildmose, Læsø, Mols Bjerge, Møn, Nordsjælland, Thy og Vadehavet
*Regeringen har afsat 20 millioner kroner
*Friluftsrådet støtter med 20 millioner kroner
*Amter og kommuner skal bidrage
*Pilotprojekterne skal udmunde i en rapport inden 1. juli 2005

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her