Læsetid: 2 min.

EU vil satse militært

Planer om nye militære udryknings-styrker skal give EU øget militær gennemslagskraft
12. februar 2004

BRUXELLES – Storbritannien, Frankrig og Tyskland har udarbejdet planer for en række udrykningsenheder, udrustet til kamp i noget af verdens vanskeligste terræn, for derigennem at sætte gang i det europæiske forsvarssamarbejde.
Planerne blev afsløret tirsdag over for højtstående EU-diplomater, og understreger det voksende samarbejde mellem de tre lande, før topmødet i næste uge. Udrykningsenhederne skal bestå af omkring 1.500 mand og være klar til at gå i aktion med 15 dages varsel i 2007. De skal kunne opholde sig i felten i 30 dage, selv om denne tidsramme kan udvides til maksimum fire måneder.
Tirsdagens initiativ understreger den betydning, EU’s to største forsvarsmagter lægger i at styrke den fælles militære slagkraft, og på den måde øge Europas udenrigspolitiske indflydelse.
Men det viser også vigtigheden af alliancen mellem London, Paris og Berlin, en alliance der har skabt frygt hos mindre EU-lande om, at de er på vej til at blive domineret af et nyt triumvirat.
I næste uge mødes Tony Blair, den franske præsident Jacques Chirac og den tyske kansler Gerhard Schröder i Berlin. Her skal de diskutere en lang række emner, bl.a. EU’s fastkørte forsøg på at nå til enighed om en forfatning og forsøget på at genoplive den døende Lissabon-proces der sigter på at genoprette den europæiske økonomi.
Men enighed om forsvarsstrategien ville være et bevis på at trevejs-partnerskabet fremviser håndgribelige resultater. Selv om Frankrig og Tyskland har lagt meget arbejde i at genoplive deres forhold, som de stadig anser for centralt, indser både Paris og Berlin, at indlemmelsen af Storbritannien er afgørende for udenrigs- og forsvarspolitiske initiativer.
Forslagene rejser muligheden for et meget tættere samarbejde, specielt mellem EU’s største militærmagter, Storbritannien og Frankrig. De to lande vil iværksætte fælles uddannelse med henblik på indsats i uvejsomt terræn som jungler, bjerge eller ørkener, og øge bestræbelserne på at sikre, at udstyr og struktur kan samarbejdes. Enhederne vil omfatte strategiske luftbroer, artilleri, kommunikation og teknisk støtte.
De fleste opgaver skal kun iværksættes med støtte fra FN og sigte på at støtte indgåede fredsaftaler og bringe stabilitet i svage lande inden for den europæiske interessesfære, specielt Afrika. Modellen skal være EU-missionen i Congo sidste år, der blev anført af franske styrker, men med støtte fra Storbritannien, Belgien og Sverige.

©The Independent & Information

*Oversat af Ebbe Rossander

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu