Læsetid: 2 min.

Falske læserbreve støtter Pia K.

Landets aviser får tilsendt racistiske læserbreve til støtte for Dansk Folkeparti. Men personerne bag brevene eksisterer ikke, viser politiets og racismecenters efterforskning
10. februar 2004

»Modige Pia«. »Kære Pia Kjærsgaard! tusind tak for dit mod«. »Hvor sørgeligt, at Danmark er blevet så forurenet«.
Sådan lyder en stribe lovprisninger af Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard, i lokalaviser landet over.
Nu viser efterforskning foretaget af Københavns Politi og Dokumentations- og rådgivningscentret (DRC), at flere af læserbrevene er fra opdigtede personer.
Samtidig har undersøgelser fra en grafolog afsløret, at flere af læserbrevene, angiveligt fra forskellige personer, er skrevet af samme hånd.
Leder af Dokumentations- og rådgivningscentret, Niels-Erik Hansen, siger: »Der sidder folk, hvis livsindhold er at rakke ned på indvandrere og islam, og producerer de her breve. Og vi kan se, at det foregår koordineret«.
Dansk Folkepartis pressechef, Søren Espersen, tager kraftig afstand til læserbrevene:
»Vi laver ikke masseproduktion af læserbreve hos os. Det kunne vi ikke drømme om. Det ville være idiotisk at producere racistiske læserbreve,« siger Søren Espersen.
Læserbrevene er snarere skrevet af politiske modstandere, der vil skade Dansk Folkeparti, mener han.
Tidligere har en sag om falske læserbreve ramt Socialdemokraterne. I den nye sag er der ingen spor, der sætter læserbrevene i forbindelse med Dansk Folkeparti – ud over den utvetydige opbakning til partiet og Pia Kjærsgaard.
Alligevel vækker sagen opsigt i Folketinget. Og politiet opfordrer aviserne til at stramme op.

Politi efterforsker
Dokumentationscentret kritiserer sammen med Københavns Politi aviserne for ukritisk at udbrede racistiske læserbreve uden at tjekke ophavsmanden. Ud over at lovprise Pia Kjærsgaard er indholdet af læserbrevene ofte racistisk.
Derfor har Københavns Politi netop efterforsket en sag med henblik på at rejse straffesag om overtrædelse af racismeparagraffen. Sagen, et læserbrev i Amager Bladet, løb ud i sandet, da ophavsmanden ikke kunne identificeres.
Chefen for politiets afdeling, der efterforskede sagen, erkender, at politiet ikke formår at bremse de racistiske læserbreve:
»Vi står i en situation, hvor vi ikke kan finde personen bag. Det er de odds, vi spiller imod. Derfor er det måske mere et spørgsmål om presseetik end om straffeloven. Der er jo ingen, der gør mere for at udbrede de her ytringer end aviserne,« siger Michael Jørgensen.
Også Nørrebro Avis er en af de lokalaviser, der har selv har af-sløret falske læserbreve til støtte for Pia Kjærsgaard.
»Tæt på deadline modtog vi tre håndskrevne læserbreve, alle fra kvinder, alle lige fremmedfjendske. Det kendetegnede dem, at Pia Kjærsgaard var en rigtig dansker med et varmt hjerte, mens hendes modstandere var landsforrædere,« forklarer bladets redaktør, Lars Schmidt.
Avisen sendte brevene til en ekspert i håndskrift. Undersøgelsen viste, at brevene var skrevet af samme person.

Omfattende problem
Redaktør Lars Schmidt mener, at de falske læserbreve er et omfattende problem:
»Nu har jeg lavet lokalavis siden 1986, både på Østerbro og i Rødovre, og jeg har ofte set den slags læserbreve uden, at der lige har været tid til at følge sagen op,« siger han.
Også de store aviser er tilsyneladende mål for de falske læserbreve. Dagbladet Politiken har for nyligt beklaget en kronik, der stærkt kritiserede indvandrere. Kronikken var tilsyneladende skrevet af en indvandrer – men navnet viste sig at være opdigtet.
I Folketinget vækker de falske læserbreve med støtte til Pia Kjærsgaard opsigt. Udlændingeordfører Kamal Qureshi (SF) siger:
»Det sår tvivl om hele Dansk Folkepartis argument om at være folkets talerør. Det er åbenbart et falsk billede, som skabes gennem opdigtede læserbreve,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her