Læsetid: 4 min.

Fogh får brug for listeskoene

Statsminister Anders Fogh Rasmussen ankommer i dag til Kina med en større handelsdelegation. Danmarks og Kinas ledere har forskelligt syn på, hvad der udgør gode samtaleemner, men den kinesiske regering er i dag mere villig til at diskutere menneskerettigheder
24. februar 2004

SHANGHAI – »Ofte, når europæere taler om Kina, lyder det næsten som om, de i virkeligheden taler om Kina for 20 år siden eller nutidens Nordkorea,« siger Zhu Mingquan, professor i internationale relationer og indtil for få måneder siden leder af Shanghais prestigefyldte Fudan Universitets institut for international politik, mener, at udlandets syn på Kina er frosset fast på landets menneskerettighedssituation.
»Det kinesiske lederskab er i dag mere villig til at indgå i dialog om menneskerettigheder, men udlandet må også forstå, at der er sket store fremskridt i Kina. Der er brug for et mere balanceret syn på Kina,« siger Zhu.
Anders Fogh Rasmussen kommer i dag til Shanghai og vil i morgen bevæge sig videre til Beijing, hvor Kinas præsident Hu Jintao og ministerpræsident Wen Jiabao står klar til at rulle den røde løber ud. Når Zhu Mingquan skal sætte en finger på, hvilke forbedringer det er, Fogh vil få at se under sit besøg, peger han på landets åbning mod omverdenen, økonomisk fremgang og forbedringen af den enkelte kinesers købekraft. Kinesere lever også et friere liv med flere valgmuligheder, og der bliver gjort mere og mere for at komme magtmisbrug til livs, mener Zhu.
Forbedringer eller ej, så er politiske fængslinger, chikane af medlemmer af fagforeninger og religiøse foreninger og manglende demokratiske rettigheder stadig en del af Kina.

Kinas dagsorden
Handel og menneskerettigheder vil være centrale temaer for Fogh. For Kinas ledelse er der dog også andre interessante samtaleemner.
»Kinas ledere vil forsøge at overtale den danske regering til at støtte en ophævelse af EU’s våbenembargo mod Kina,« forudser Zhu. Efter massakren i Beijing i 1989 indførte EU en våbenembargo mod Kina, men nu har, blandt andre, Frankrigs præsident Chirac meldt ud, at han støtter en ophævelse af embargoen.
Timingen for Foghs besøg gør, at det vil lyde specielt sødt i Beijings øre, at Danmark bekræfter sin støtte til ét-Kina politikken. For i slutningen af marts vil der på Taiwan, som Kinas regering betragter som en løsreven provins, blive afholdt en folkeafstemning om, hvorvidt Taiwan skal øge sit missilforsvar for bedre at kunne forsvare sig mod et eventuelt angreb fra fastlandet. Regeringen i Beijing frygter, at denne folkeafstemning vil være den første i en serie, der til sidst kan føre til en afstemning om uafhængighed. Fogh vil, mener Zhu Mingquan, få meget goodwill fra Beijings side, hvis han i klare vendinger støtter styret i Beijing. Endnu bedre vil det være, hvis han vil gå så langt som at lægge afstand til afstemningen på Taiwan.
Specielt da der i enkelte EU-lande, inklusiv Danmark, har været kritik af EU’s regel om ikke at udstede visa til Taiwans politiske ledere, er det vigtigt, »at Danmarks statsminister forklarer Kinas ledere, at han har gjort alt for at løse problemet til Kinas tilfredsstillelse,« siger Zhu. Alt der bare antyder anerkendelse af Taiwan ser Beijing som en udvikling der skal bremses i tide.

Et skub til eksporten
Fogh vil forsøge at give dansk eksport til Kina, der i 2002 var på næsten fire milliarder kroner, et skub fremad, samtidig med at han vil fremføre kritik af Kinas menneskerettigheder. En svær balancegang da det politiske forhold til Beijing kan vise sig vigtigt for det økonomiske samarbejde. Som følge af Kinas enorme økonomiske vækst har Beijing med succes formået at knytte handelsrelationer til spørgsmål om menneskerettigheder og Taiwan.
Zhu mener, at Kina som andre lande bruger sin økonomiske magt politisk, men i dag kun som en gulerod og ikke som stok. Da Frankrig opførte sig som en yderst høflige vært over for præsident Hu Jintao, under hans besøg i Paris i januar, hvor Chirac blandt andet gik ind for ophævelse af våbenembargoen og gav udtryk for, at Taiwan var problemmageren i forholdet mellem Taiwan og Kina, faldt belønningen prompte i form af storstilede handelskontrakter.
Til gengæld har Danmark tidligere fået at føle, hvordan et irriteret Kina kan føre sig frem. I 1997 forsøgte Danmark i FN at få bragt en resolution, der ville fordømme Kinas menneskerettighedssituation, til afstemning. Et forsøg der mislykkedes, og Dansk Industri anslog derefter, at Kinas efterfølgende boykot mod danske firmaer resulterede i danske tab på et tre-cifret millionbeløb. Ifølge Zhu Mingquan var det dog heller ikke den rette taktik over for styret i Beijing: »At fordømme Kinas ledelse i et internationalt forum falder bestemt ikke i god jord i Beijing. Det er en diskussion, der skal foregå bilateralt.«
På trods af tidligere sammenstød omkring menneskerettigheder burde Fogh få det lettere end sine forgængere. Ifølge Zhu er den kinesiske regering i dag ikke så følsom over for en diskussion af menneskerettigheder som tidligere, hvor Beijing ofte kategorisk affejede emnet med den begrundelse, at det var et internt anliggende. Men det er dog stadig vigtigt, hvordan Fogh håndterer situationen, mener Zhu.
»Udenlandske ledere skal være opmærksomme på, hvordan de bringer emnet på banen. Det nytter ikke noget at pege fingre og belære.« Zhu giver Fogh det råd, at han, i meget korrekt pædagogisk stil, først roser de mange fremskridt, for derefter at give udtryk for at der stadig er plads til forbedringer.
Zhu mener, at Kinas ledelse som udgangspunkt har en del lettere ved at tale menneskerettigheder med ledere fra europæiske nationer end med amerikanske politikere.
»I Kina er det normalt at anskue alt, hvad USA foretager sig, med skepsis, for eksempel, når USA kritiserer Kinas menneskerettigheder, anses det som et forsøg på at få et politisk overtag. I forholdet til Europa lader der ikke til at være den reservation.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu