Læsetid: 3 min.

Forfatterrejse i voldens spiral

Forfatteren Stig Dalager har besøgt de besatte palæstinensiske områder med et videokamera og samlet vidnesbyrd om overgreb, håbløshed og visioner for fred
5. februar 2004

Ny film
Det begynder ved de såkaldte check-points. I de daglige konfrontationer, ydmygelser, overgreb. Og den deraf følgende af-humanisering. Hos begge parter, israelere og palæstinensere. Det er dér, impulserne til det fortsatte had, den fortsatte vold, stimuleres. Det er filmens ene konklusion.
Den anden er, at det internationale samfund begår en forbrydelse mod menneskeheden ved ikke at gribe ind. De to stridende parter er kørt fast i en hårdknude og vil aldrig være i stand til selv at løse konflikten. Det er der måske ikke noget nyt i. Alligevel gør det indtryk at få pointen gentaget, gang efter gang, af 11-årige palæstinensiske børn og af granvoksne israelske aktivister, som arbejder for forsoning. Hjælp os, siger de. Vend ikke ryggen til.
Det er ikke en film i konventionel forstand, den Mellemøst-kyndige forfatter og dramatiker Stig Dalager har lavet. Snarere et videonotat fra en rejse gennem Israel og de besatte områder i sommeren 2003. En dagbog i billeder og lyd, en samling vidnesbyrd fra situationen, som den netop på det tidspunkt blev oplevet fra begge sider af den (synlige og usynlige) barriere, der rejser sig mellem parterne.
Billederne ligner med andre ord hjemmevideo. Lyden er der ikke just kælet for. Og klipningen er venligt sagt funktionel. Indholdet derimod, er ikke sådan at ryste af sig. Sammenføjet af små håndholdte vignetter dukker det ene vidne op efter det andet i lange uklippede sekvenser, talende direkte til kameraet om besættelse, overgreb, håbløshed og visioner om fred.

Voksen før tid
I filmens første del gør en 11-årig Ramallah-dreng, Tamer, indtryk med sin beretning om farens mange fængselsophold. Og om at blive afhørt af israelske soldater under former så brutale, at ordene slet ikke er til at få til at hænge sammen med drengens alder. Tamer er da også blevet voksen før tiden. I en talestrøm på godt fem minutter rabler han en indsigt af sig, som nok er erhvervet fra de ældre:
»Vi er et folk under besættelse, vi har aldrig været frie. Vi er nødt til at kæmpe for at få vores frihed. George Bush kalder os terrorister, men
det passer ikke,« siger han. Og slutter af med en myndig appel: »Verden må hjælpe os.«
I kropssproget er der til gengæld ikke noget at tage fejl af. Grimasser og fagter vidner om et liv med erfaringer, som børn på 11 år ikke burde have. Og netop på dét punkt kommer Stig Dalagers metode til sin ret. Personerne i filmen får generelt tid til at tale ud, og selv om mange af synspunkterne er hørt før, er virkningen ved de lange, ubrudte forløb, hvor personlighed og nuancer begynder at tegne sig, ganske anderledes end i tv’s afsnuppede sound-bites.

Parents Circle
Efter en række palæstinensiske vidnesbyrd om livet
under besættelse skifter perspektivet omtrent midtvejs i filmen til Israel. Her lægges vægten på organisationen Parents Circle. En forening af 500 israelske og palæstinensiske familier, som alle har mistet familiemedlemmer i konflikten, og som står sammen om viljen til forsoning gennem dialog og forståelse.
Stifteren af Parents Circle, den israelske Yitzhak Frankenthal, har selv mistet en søn i et selvmordsbombeattentat og taler om vigtighed af at overkomme den umiddelbare hævntørst. At se sit eget tab, ikke som en konsekvens af modpartens ondskab, men af selve konflikten.
At det er lettere sagt end gjort, ved vi alle. Og filmen stikker ikke blår i øjnene med lette løsninger. Men via sin form viser den behovet for og nødvendigheden af dialog. Og så dokumenterer den, at der, når man zoomer ind på konfliktzonen i Mellemøsten, findes mennesker på begge sider, som er villige til at gå på kompromis for en løsning.
Villige til at se modparten i øjnene og stifte fred.
Mennesker, der som regel er bortretoucheret fra mediernes tidsknappe overflyvninger.

*Mørke og forsoning. Instr: Stig Dalager. 2003. 82 min. Vester Vov Vov (København)

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu