Læsetid: 3 min.

Den gastronomiske virkelighed

Du skal tale om maden, men du skal ikke overdrive emnet
6. februar 2004

Ved bordet
I lørdags modtog Hans Boll-Johansen Det Gastronomiske Akademis hædersdiplom for sin bog Ved bordet – madkultur i nord og syd. Og det er der absolut ikke noget at sige til, at han gør, udover hvad Claus Tingstrøm, præsidenten for akademiet sagde, da jeg ringede for at høre begrundelsen:
»Hans Boll-Johansen bedriver nærmest litterær grundforskning gennem bogen. Han har undersøgt hvordan maden og måltidet bliver behandlet i dansk og især fransk litteratur. Han har relanceret teorierne om puritanismens rolle hos danskerne, når det kommer til mad. Han giver os kort sagt muligheden for bedre at forstå vores gastronomiske virkelighed nu og her.«
Ved bordet... er en god bog. Den er skrevet med megen indsigt, vid, humor og gode vinkler. Jeg er i hvert fald blevet klogere, når det kommer til min egen tilgang til mad, på hvad gæsternes placering omkring bordet betyder og især nød jeg de sider, der satte mig ind i hvilke emner og måder at konversere på, der er acceptable ved et middagsselskab. Konklusionen er meget kort: . Med den nye indsigt forstår jeg bedre de gange jeg har fået irriterede blikke fra bordherrer eller damer, der tydeligt har ment, at min interesse for mad har grænset til det absurde.
Udover Boll-Johansen har bl.a. Allan Poulsen fra Brøckhouse modtaget et diplom. Han begyndte med pioner-indsats og bryggede øl i sin kælder. I dag er han fuldtidsbrygger og har fået installeret mikro-bryggeri. For en øl-tosse som mig, der en dag håber at få muligheden for at komme i lære som brygmester, er det en stor fornøjelse at følge de forskellige mindre bryggerier, der skyder frem – og skyder så langt at de faktisk lever og overlever.
Så inden jeg går over til denne uges opskrift skal der lyde en varm anbefaling: køb en India Pale Ale fra Brøckhouse, køb eller lån bogen Ved bordet, sæt dig godt til rette og nyd kombinationen af god øl og fornøjelig læsning. Eller gå ind på www. aarstiderne.com og se alle navnene på dette års modtagere af akademiets diplom og begrundelserne for hvorfor det lige blev dem. En stor tak til jer alle – I gør det mere spændende at være en del af den danske gastronomiske virkelighed.
Hvis Boll-Johansen har det som mig, har han næsten haft en konstant lyst til mad, mens han har skrevet Ved bordet. Jeg bliver altid sulten og får lyst til at lave mad, når jeg tænker, taler, læser eller skriver om mad. Heldigvis er klokken er snart 16, min søster kommer om et par timer, så jeg kan vel godt gå i køkkenet for at begynde på maden.
Vi skal ha’ noget ganske ordinært – marineret kylling med spinat, rødkål og rodfrugter. Lyder som en underlig blanding men det smager ganske udmærket. Jeg risikerer selvfølgelig, at kyllingespisning når at blive forbudt, før denne artikel går i trykken. Fugleinfluenzaen er den seneste sygdom i en række af sygdomme der kan påvirke mennesker fatalt.
Ærgerligt, at den industrialiserede, globale fødevare-produktion også er en del af vores gastronomiske virkelighed.

Marineret grillet kylling
Olivenolie, chilisauce, hvidløg, soja, sesamfrø, limesaft blandes i et forhold, så du synes det smager godt. Hæld blandingen i en plasticpose og kom den parterede kylling i. Skal mindst ligge et par timer. Tag kyllingen op og kom den i ovnen. Steges ved 200 grader i ca. 30 minutter – de sidste fem minutter sættes ovnen på grill.
Spinat: Frisk spinat er godt, frossen kan bruges, når det nu ikke er sæson.
Kom en halv pose spinat i en gryde. Pres saft fra ca. en halv citron ud over. Varm ganske langsomt op og smag til med fløde, salt og peber.
Rødkål: Salaten her får vi serveret jævnligt i vores kantine på Barritskovvej 34. Snit et kvart rødkål halv-groft. Pres saften fra en halv appelsin udover. Pil og skær en appelsin i mundrette stykker og kom i. Tag en håndfuld nødder og drys ud over.
Rodfrugter: Skræl kartofler, pastinakker og persillerødder. Skær dem i lige store pommes frites-stykker. Vend dem i olie og så i ovnen ved 200 grader, til de er gyldne over det hele. Drys med salt og server sammen med alt det andet.
God fornøjelse og velbekomme.

*Artiklen er blevet til i et samarbejde mellem Information og www.aarstiderne.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her