Læsetid: 2 min.

Haiti-regering slår igen

Oprørerne er blevet slået tilbage i to byer, mens der er voldsomme kampe om landets næststørste by
12. februar 2004

Præsident Jean-Bertrand Aristide har ikke opgivet kampen om at genvinde kontrollen i det borgerkrigshærgede Haiti.
Politi og militante grupper, der kæmper på præsidentens side, har genvundet kontrollen over byerne Saint Marc og Grand Goave.
I mellemtiden har de barrikaderet landets næststørste by, Cap-Haitien, med brændende bildæk for at forhindre oprørerne i at overtage den store, nordlige by, fortæller den danske filminstruktør og konsul Jørgen Leth, der befinder sig på Haitis nordkyst tæt på begivenhederne.
»De kører en skræmmekampagne i Cap-Haitien og brænder huse af hver nat, udskriger trusler mod kendte familier og taler om klassekrig. Byen er helt mørkelagt, og ingen olieforsyninger kan nå frem,« siger Jørgen Leth.
De indbyggere, der har haft råd til det, er fløjet til hovedstaden Port-au-Prince for at komme væk fra regeringens tilhængere. Leth forklarer, at byen er af stor vigtighed for Præsident Aristide:
»Det virker på mig, som om Aristide for enhver pris med sine utøjlelige bøller vil holde fast på den nordlige del af landet. Han har ikke råd til at miste flere provinsbyer og specielt ikke den store, vigtige by Cap-Haitien.«
Jørgen Leth forklarer, at regeringen betaler terrorbander fra slummiljøer til at kæmpe mod oprørerne med våben udleveret af politiet.

Rømning af øen
USA har opfordret samtlige amerikanske statsborgere til at forlade landet. Kun det allermest nødvendige personale er blevet tilbage i landet, der med næsten otte millioner indbyggere grænser op til Den Dominikanske Republik i Det Caraibiske Hav.
Oprøret mod præsidenten begyndte i torsdags i byen Gonaives efter flere måneder med protester mod præsident Aristide, der bliver beskyldt for korruption og valgsvindel i forbindelse med valget i 2000. Derudover lever 80 procent af landets befolkning i absolut fattigdom.
Ifølge Jørgen Leth har Præsident Aristide sat sin troværdighed over styr.
»Han har ikke indfriet sine løfter om at løfte befolkningen fra elendighed til værdig fattigdom. Det er kun blevet værre, samtidig med han selv har beriget sig i måske endnu mere grotesk grad end Duvalier gjorde før ham. Først og fremmest ved at tage en stor bid af kokain-trafikken til USA,« lyder det fra konsulen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her