Læsetid: 2 min.

Hanne gennem 35 år

6. februar 2004

Spot
Min far, han er tegner, og én tegning har jeg altid vidst, jeg ville have fingrene i. Vi søskende sidder på rad og række på fløjlssofaen. Tegningens titel afslører hvorfor. »Børnene ser børneudsendelse i tv. 1973«.
1973 er ikke noget tilfældigt år i børnefjernsynets historie. Det er i 1973, at dukkefilmen Vinterbyøster toner frem på landets skærme. Året efter fulgte Jullerup Færgeby og i 1977 Kikkebakke Boligby.
Hvis der er læsere, der endnu ikke nynner med, så tjek denne linje: »Vinterbyøster, ja Vinterbyøster, det er her, jeg er post.« Eller denne: »Fire strømper uden fod, en tomat så rød som blod, og en gammel gulerod, kan du få, for en krone…«
Det er med god grund, visse entusiaster mener, hele den monopolstyrede dannelsesproces begyndte i 1973. Hele kongerækken fulgte efter Vinterbyøster. Men vi er nogle, der protesterer. Vi skal lidt længere tilbage. Præcis den 28. december 1969. Dukkefilmen Sørøver Sally. Første episode. Den, hvor Frede møder Sally uden for sit lille grønne hus og fortæller om sin lillebror Filimus. Der sker også en hel masse andet. Især sker det det, at Fredes Sang bliver sunget. Jeg var syv og tekstens minimalistiske hverdags-eksistentialisme ramte mit hoved med et smæld. Ordene slipper aldrig ud. De ramte noget universelt:

Jeg går og hedder Frede,
hvad hedder du?
Min bror han hedder
Filimus.
Jeg elsker frikadeller
og sodavand med brus,
jeg bor i nr. 11
– det lille grønne hus.

En fugl med orm i næbbet,
den skal nok hjem
til alle sine unger
og made dem.
Der er så rart på marken,
når dyrene står op.
Jeg vågner altid tidligt
– så står jeg tidligt op.

Hurra nu skinner solen,
jeg bli’r så glad.
Goddavs du lille
sommerfugl.
I store hvide blomster
og solen, der er gul
Jeg har en legetøjslastbil
med bløde gummihjul

Slutningen om de bløde gummihjul var mit hit som barn. Og præcis den sætning elsker mine egne børn også – her 35 år efter! De ligger under dynerne og dirrer af indestængt spænding – hvornår kommer det med gummihjulene. Nu, nu, nu…
Den gennemgående figur i alt ovennævnte er Hanne Willumsen. Hun sang Fredes Sang og skrev den sammen med Finn Bentzen. Hun er med i det hele. Tak Hanne.
Frede er ikke på i aften. Men Hanne er. Nu med Anna og Lotte. Den slår ikke Sørøver Sally, men småfolket sluger nok alligevel aftenens episode.

oeh@Information.dk

*Fredags-Bio DR1 kl. 18.00

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her