Læsetid: 2 min.

Indvandrerpiger overhaler deres brødre

Stik imod fordomme, kønsrollemønstre og kulturelle barrierer vælter piger med indvandrerbaggrund ind på de boglige uddannelser, viser rapport
14. februar 2004

Det er efterhånden en gammel nyhed, at de danske piger har overhalet drengene indenom, når det gælder boglig uddannelse. At samme tendens skulle gøre sig gældende for pigerne med indvandrerbaggrund var måske knap så forventeligt. Men ikke desto mindre er det sådan, virkeligheden ser ud.
Det viser en ny ph.d-afhandling som leder af Center for Mellemøststudier ved Syddansk Universitet, Peter Seeberg, netop har forsvaret.
Rapporten viser, at der nu er langt flere tosprogede elever på de gymnasiale uddannelser end for ti år siden. Faktisk er danskere med indvandrerbaggrund næsten lige så godt repræsenterede som danske danskere. Men det er pigerne, der trækker det store læs.
»Det er virkelig opsigtsvækkende, at pigerne er så langt fremme, når det handler om at uddanne sig. Det viser en klar erkendelse af, at uddannelse er vejen frem i det danske samfund og det er vigtigt,« siger Peter Seeberg.
Han mener, at den positive udvikling skal ses i lyset af en generel tendens i det danske samfund hvor kvinder er dominerende antalsmæssigt på de boglige uddannelser. At piger med indvandrerbaggrund følger den tendens skal opfattes som en form for normalisering, hvor pigerne begynder at opføre sig som andre danskere. Men det handler også om mønsterbrud specielt for tyrkerne, der ud over at være langt den største indvandrergruppe med omkring 50.000 personer også kommer med den mest traditionalistiske bagage:
»For at sige det lidt forenklet, kan man tale om to udgange, når en pige tager en uddannelse, der er længere end brødrenes eller forældrenes for den sags skyld. I den positive udgave vil de være med til at skabe nye og mere moderne magtstrukturer i familien, og fungere som ’kulturformidlere’ mellem det traditionalistiske bagland og det danske samfund. I den negative udgang kan pigens mønsterbrud medføre voldsomme konflikter, fordi familiens planer med pigen eller forventninger til hende ikke efterleves,« siger Peter Seeberg

Svært for drengene
Men det er ikke kun pigerne, der risikerer problemer.
»Drengene risikerer at komme slemt på den, fordi det aldrig er særlig sjovt at blive overhalet, og da slet ikke af piger,« siger Peter Seeberg, der mener, at et fokus på drengene også er vigtigt.
»Man skal huske på, at forventningsmønstrene i traditionalistiske indvandrerfamilier ofte er meget fokuseret på drenge. Det er dem, der skal blive til noget, have mål og føre slægten videre.«
Peter Seeberg mener dog at tendensen med at pigerne maser sig frem er overordentlig positiv:
»De dage, hvor forældrene bare ønskede, at deres døtre skulle giftes og have børn, er ovre. De har indset, at uddannelse er vigtig – også for pigerne,« siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu