Læsetid: 2 min.

Kampen om skattestoppet

S og R’s skattestop får hård medfart af regeringen. Ren valgretorik, siger Socialdemokraterne
10. februar 2004

Socialdemokraterne har hver måned siden de kom i opposition lanceret et forslag, der vil medføre skattestigninger, hvis det blev gennemført.
Det er påstanden i Venstre, der har foretaget en optælling af hvor mange forslag til nye skatter Socialdemokraterne er kommet med siden Fogh sendte Nyrup ud i kulden.
Venstres finansordfører Kristian Jensen har på den baggrund ikke andet end hån tilovers for lanceringen af Socialdemokraterne og de Radikale alternative skattestop:
»Deres såkaldte skattestop er jo hullet som en schweizerost. Det er ikke et skattestop, hvis man har bil, egen bolig, pensionsopsparing eller for den sags skyld bare åbner for vandet eller tænder for kontakten,« siger han.

Mindet om Stavad
Kristian Jensen glæder sig over, at oppositionen tilsyneladende er så pressede af regeringens skattestop, at de har følt sig nødsaget til at spille ud med sit eget.
»Det viser jo tydeligt, at de to partier er bange for at vælgerne husker den skattepolitik som Ole Stavad stod bag, og derfor er de nødt til at formulere en billig kopi af vores. Så er det jo bare en skam, at de ikke kan blive enige internt om hvordan lettelserne skal finansieres,« siger Kristian Jensen.
Politisk ordfører hos de Konservative, Pia Christmas-Møller er heller ikke imponeret over S og R’s udspil:
»Nu har de indgået et fælles kompromis, hvor de både flytter rundt på skatterne og sætter dem op. Det giver et samlet udspil, hvor skatterne hæves. Fremgangsmåden er velkendt, og har ikke meget med skattelettelser at gøre. Man letter skatten med den ene hånd, mens man via grønne afgifter opkræver med den anden,« siger hun.
Politisk ordfører for Socialdemokraterne Frank Jensen betegner regeringens udmeldinger som ren valgkampsretorik:
»Det er en typisk skræmmekampagne fra en regering under pres. Under SR-regeringen blev skattetrykket holdt i ro, og det er den linie vi vil fortsætte når vi igen kommer i regering efter næste valg,« siger Frank Jensen.
Han mener af den optælling af socialdemokratiske forslag, der ville medføre skattestigninger er et udtryk for panik.
»Hvis man foreslår skatte- eller afgiftsomlægninger for at gøre fordelingen mere rimelig vil nogle nødvendigvis blive sat op, mens andre sættes ned,« siger han og uddyber:
»Det Venstre gør er at tælle de forslag hvor en skat eller en afgift sættes op, mens de glemmer de forslag hvor skatten sættes ned,« siger Frank Jensen.

Familiernes skattestop
Socialdemokraternes alternative skattestop lanceres som ’familiernes skattestop’ og gennemføres det kan en familie med små børn se frem til ganske betydelige besparelser på udgifterne til daginstitutioner.
Socialdemokratiets egne beregninger viser, at en familie med et barn i vuggestue og et barn i børnehave vil score en gevinst på knap 18.000 om året, også selvom børnechecken sættes ned for alle grupper til den laveste sats på 9388 kroner om året for at skaffe en milliard af de 2,4 milliarder nedsættelsen af daginstitutionstaksten koster staten
»For os handler det om at sikre mere rimelige levevilkår for børneforældrene. Vores skattestop sikrer, at familierne kompenseres ved skattelettelser hvis afgifterne sættes op,« siger Frank Jensen.
Regningen for ’familiernes skattestop’ sendes til erhvervslivet:
»Det er bestemt på tide, at de multinationale selskaber, der ikke spytter i fælleskassen begynder på det, og så er det også naturligt at se på andre former af erhvervsbeskatning som f.eks. kapitalafkastbeskatning,« siger Frank Jensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her