Læsetid: 3 min.

Le Pen nægtet opstilling til lokalvalg

I en sag med komiske undertoner, har de franske myndigheder erklæret Jean-Marie Le Pen ’illegal immigrant’
27. februar 2004

PARIS – Efter 50 års politisk karriere bygget på fremmedhad, er veteranen på den yderste højrefløj i fransk politik, Jean-Marie Le Pen, blevet erklæret ’illegal immigrant’ i sit eget land.
Le Pen, der bor i et slot i en forstad til Paris, har fået forbud mod at stille op ved lokalvalget i Sydfrankrig næste måned, fordi han ikke opfylder kravene om valgbarhed.
Skyldtes det inkompetence? Var det en ironisk løn som forskyldt? En politisk manøvre der skulle få ham selv til at fremstå som martyr? Eller, som han hævdede tirsdag, en sammensværgelse der skulle forhindre ham i at blive præsident i en af de tættest befolkede og besøgte områder i Frankrig?
Dommen, der faldt ved en forvaltningsdomstol i Marseille, stadfæstede tidligere kendelser fra højtstående embedsmænd og en domstol i Nice, har også sin komiske side. Ler Pen har gjort en karriere ud af at tordne imod farerne ved indvandring og ’indflydelse uden rødder’ (et af hans mange kodeord for jøder).
Retten i Marseille fandt, at han grundlæggende havde forsøgt, ulovligt, at udvandre politisk fra sin hjemegn i Ile-de-France til Provence-Alpes-Cote d’Azurområdet, hvor
hans parti, Den Nationale Front stemmemæssigt står stærkere.

Bæstet lever
Le Pen er i midten af 70’erne, og da der ikke er noget præsidentvalg de næste tre år, er det også blevet antydet at beslutningen kunne være enden på en lang og uglorværdig politisk karriere.
’Chefen’ eller ’Bæstet’, som han gerne kalder sig, forsikrede, at de politiske nekrologer var forhastede.
På spørgsmålet om der nu ville udvikle sig en arvefølgekamp i partiet, tordnede han: »Hvilken kamp? Jeg er ikke død. Der bliver ingen efterfølger til Le Pen, så længe jeg er i live.« Le Pen har gentagne gange udpeget sig selv som favorit til at vinde de to valgrunder i Provence, den 21. og 28. marts. Selv om valgprognoser blot gav ham en tredjeplads, havde pressen, enkelte kommentatorer og Le Pen selv advaret om endnu en mulig ’Le Pen-overraskelse’.
De antydede, at han igen ville snyde meningsmålingerne og opnå en sejr i Marseille-Toulon-Nice, og derved skabe et lignende seismisk chok som da han opnåede en andenplads i første valgrunde ved præsidentvalget for to år siden.
En sejr i Provence ville for første gang betyde en post som regional præsident, og det var en del af en nøje udarbejdet strategi der skulle ’genskabe’ Den Nationale Front som i højere grad et midterparti af konservative nationalister, fremfor de racistiske fløje. Strategien, udarbejdet af Le Pens stadig mere indflydelsesrige datter, Marine, ser nu ud til at ligge i ruiner.

Nedrige tiltag
Som det ofte er tilfældet med Le Pen, er tingene ikke nødvendigvis, hvad de ser ud som. Der er masser af konspirationsteorier. Efter et tre timers møde beskyldte Den Nationale Front præsident Jacques Chirac og hans ministerpræsident, Jean-Pierre Raffarin, for ’nedrige tiltag’ i forsøget på at fjerne Le Pen – deres ’eneste virkelige modstander’ – fra stemmesedlen.
I følge reglerne skal en kandidat kunne bevise, at han har bopæl, betaler skat eller står på valglisterne, der hvor han stiller op. Ved det seneste lokalvalg i 1999 stillede Le Pen op i dette område på den ret tynde baggrund, at han lejede Den Nationale Fronts kontor i Nice, og at skatten blev betalt i hans navn. Det kom senere frem, at skatten var blevet betalt i partiets navn. Le Pen sagde, at det blot var en teknisk forglemmelse.
Le Pen blev afløst på pladsen som førstekandidat på Den Nationale Fronts valgliste i Provence af Guy Macary, en ukendt sagfører fra Carpentras i Rhonedalen.
Aviser og midtsøgende politikere antydede, at forløbet måske var udtænkt af Le Pen for at undgå et ydmygende nederlag og samtidig skabe en følelse af, at han var gjort til syndebuk, i forsøget på at motivere potentielle vælgere. Le Pen forudsagde netop sådan en reaktion.
Men kilder i partiet – og nogle af de mange utilfredse eks-medlemmer – sagde, at historien handlede mere om kludder end konspiration. At man ikke havde sikret Le Pens opstilling, sagde de, var typisk for de amatøragtige forhold der hersker i Den Nationale Fronts hovedkvarter, og som er blevet værre de senere år, efter at Le Pens familie og svigerfamilie har tiltaget sig mere og mere magt.
35-årige Marine er nu den eneste Le Pen ved næste måneds valg, hun står øverst på valglisten i Paris, hvor papa ellers var valgbar, men besluttede sig for ikke at opstille.
Søgelyset vil nu rette sig imod Marine som sin fars mulige efterfølger. Men hendes håb om at udvikle, eller kamouflere, Den Nationale Front som et midtersøgende, konservativt parti, er blevet noget mindre lysegrønt.

© The Independent & Information

*Oversat af Ebbe Rossander

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her