Læsetid: 2 min.

Lévy lovpriser slørforbud

6. februar 2004


(2. sektion)

Slør
*I Le Point melder filosofstjernen Bernard-Henri Lévy sig nu også blandt de meningsdannere, der støtter et forbud mod »demonstrative« religiøse symboler i statsskoler, en lov, der retter sig mod især tilslørede muslimske piger, »fordi jeg bekender mig til verdslighed. Verdslighed beskytter borgerne mod religiøs disciplinering og tvang – sikrer altså frihed. Verdslighed opretholder et offentligt rum, hvor der ikke skiltes med tilhørsforhold til særfællesskaber – sikrer altså lighed. Og verdslighed sætter et forum for alle borgere, hvor mænd som kvinder frit kan kommunikere uanset tro og overbevisning – og sikrer altså broderskab. Verdslighed er med andre ord ikke en følge af demokratiet, men selve demokratiets princip.«
Lévy forsvarer dernæst loven som et vigtigt initiativ mod en hadefuld islamisme, der er på fremmarch i franske indvandrermiljøer: »Forbuddet skal give styrke til de demokratiske værdier i kraftprøven mod en ny tids totalitarisme. Islamismen kan være en af de største farer, vi står over for i det nye århundrede. Er det herfra, en ny fascisme vil komme, er denne forbudslov et nødvendigt politisk signal.«
En tredje grund for Lévy er sympati for »den anden islam, som vil slå ind på samme vej, som de andre monoteistiske religioner og henvise troens strenge krav til kun at gælde for subjektivitetens og inderlighedens sfære, så også islam kan blive forenelig med demokratiets principper og menneskerettighedernes og tolerancens værdier. Vi må støtte de muslimer, som vil forklare deres trosfæller, at tørklædet ikke er påbudt i koranen. Forbuddet står i islams tjeneste, fordi det kan hjælpe islam til at finde tilbage til sine kernebudskaber: barmhjertighed og fred blandt mennesker. Ikke at vedtage forbuddet ville være forræderi mod fundamentalismens modige modstandere, som i dag ærer islams navn.« (…)
»Sløret er ikke et religiøst tegn, men et politisk tegn. Ikke på barmhjertighed, men på stigmatisering og had. At tvinge en kvinde til at tilhylle sig ved at indbilde hende, at hijab er et helligt bud, skønt hijab var et privilegium forbeholdt profetens egne kvinder, er en hovmodssynd. Sløret gør det modsatte af at give kvinder værdighed. Det er en skændsel at bilde kvinder ind, at deres ansigt er en fornærmelse mod Gud, deres krop en kilde til synd og deres køn noget skamfuldt. Kampen mod tørklædetvang er en kamp for kvinders frihed.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her