Læsetid: 3 min.

Louisiana i store problemer

Landets førende museum honorerer ikke længere de skrappeste udenlandske udlånskrav og har måttet aflyse udstilling. Samtidig er et vitalt ansigtsløft blevet 50 millioner dyrere på et halvt år
25. februar 2004

Louisianas blot 13 år gamle underjordiske grafikfløj kan ikke opfylde kravene til fugtfølsomme udstillinger fra udlandet. Derfor opgav landets førende museum for nylig at hente en række britisk ejede fotoværker fra slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet hertil. I stedet hænger de nu til låns i Kulturhuset i Stockholm, hvor udstillingsfaciliteterne altså holder en højere standard.
Louisiana-direktør Poul Erik Tøjner beklager aflysningen.
»Der er sket det, som jeg frygtede og nok også vidste ville ske på et tidspunkt. Men heldigvis er der fortsat en række mindre sårbare ting, vi kan vise i grafikfløjen,« forklarer han.
Poul Erik Tøjner afviser ikke, at den 2.400 kvadratmeter store underjordiske tilbygning allerede var utidssvarende, da den stod færdig i 1991.
Men Louisianas nuværende problemer skyldes først og fremmest de skærpede udlånskrav fra udlandet, påpeger han:
»Grafikfløjen blev nok bygget med for få penge, og det er ærgerligt. For de ting, vi skal ændre i dag, havde naturligvis været væsentlig billigere at lave dengang. Men som museerne er blevet professionaliserede, er kravene til udlånsfaciliteterne vokset,« siger direktøren.
Arkitekten bag bl.a. Trapholt-museet i Kolding, Boje Lundgaard, bekræfter, at de udenlandske museers udlånskrav er for opadgående:
»Det er ikke fuldstændig utænkeligt, at standarderne efterhånden sættes så højt, at Louisiana alene af den grund må modernisere,« vurderer han.
I sommer annoncerede Poul Erik Tøjner, at en tre-årig modernisering af Louisianas klimaanlæg, lysforhold og tagkonstruktion var nødvendig, hvis museet fortsat ønskede prominente gæster fra udlandet som eksempelvis van Gogh og Matisse. Nu er fremtiden altså arriveret noget før planlagt, og samtidig døjer Danmarks førende modern art-museum med en galopperende slutregning på det igangsatte ansigtsløft.
Ikke mindst det centralt styrede klimaanlæg med rørføringer ud til museets forskellige fløje har vist sig at blive en bekostelig affære, fordi realiseringen bygger på en dyr olieboringsteknik. I løbet af to år er regningen på den samlede modernisering således mere end fordoblet, og Poul Erik Tøjner forventer nu en slutpris på 180-190 millioner.
Så sent som i august gættede direktøren ellers på en samlet udgift omkring de 135 millioner – altså 45-55 millioner mindre.
»Det her har været en successiv proces. Da jeg langt om længe havde vænnet mig til at søge om et to-cifret millionbeløb, blev det tre-cifret. Men nu har jeg endelig en fornemmelse af, at vi har nået loftet,« mener Poul Erik Tøjner.

Minister ’lurepasser’
I alt har Louisiana på godt to år samlet 148 millioner ind til ansigtsløftet, men der mangler altså endnu cirka 30 procent af finansieringen. Alle pengene stammer fra private fonde, og museumsdirektøren føler efterhånden, at han har »presset citronen nok«. Eksempelvis er det ikke rart at bede Fonden RealDania om flere midler, når den nu allerede har bidraget med 40 millioner til projektet.
»Det handler også om moral i forhold til de andre modtagere af fondsstøtte. Vi er jo ikke ude på at skubbe balancen, så resten af landets kunstinstitutioner får mindre at arbejde med,« forklarer Poul Erik Tøjner.
Derfor har Louisiana også ført en korrespondance med kulturministeren gennem det seneste halvandet år for at få ham til at hælde nogle støttekroner i det dybe hul. Kulturminister Brian Mikkelsen (K) ønsker dog ikke at knytte en kommentar til museets forespørgsler.
Ifølge Poul Erik Tøjner vil det være »totalt uforståeligt«, hvis ikke regeringen spæder til:
»Vi er jo netop et eksempel på ministerens ønske om, at erhvervsliv og offentlige kulturinstitutioner samarbejder. Det er også lidt dårlig stil, hvis man bare lurepasser og håber på, at nogle private fonde ender med at dække det hele.«
Ifølge museumsdirektøren behøver Louisiana en afklaring på restfinansieringen inden for et halvt år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her