Læsetid: 3 min.

Økologisk vin lige til døren

Vinklubben smagte sig igennem seks forskellige økologiske vine
20. februar 2004

Under proppen
»Økologi handler ikke kun om afsavn af hensyn til miljøet. Økologi handler også om sunde og velsmagende fødevarer og om nydelse. Det beviser den gode økologiske vin«. Det siger Troels V. Østergaard, som importerer økologiske vine fra både Frankrig og Tyskland. Han har personligt rejst rundt i Frankrig, og har fundet en række dygtige økologiske vinavlere. Det er vinene fra disse avlere, han tilbyder til de danske forbrugere.

Hvad er økologisk vin?
Hvis en vin skal kunne kaldes økologisk kræves det, at druerne er dyrket økologisk, og at vinfremstillingen efterfølgende foregår i overensstemmelse med økologiske regler. Det er forbudt at bruge kunstgødning, og det er selvfølgelig forbudt at sprøjte mod ukrudt. Der er tilladt ganske få sprøjtemidler mod sygdomme og skadedyr. Selve vinfremstillingen foregår i princippet på samme måde som ved almindelig vinfremstilling. Der desværre ikke fælles EU-regler, fordi EU ikke vil anerkende økologiske regler for vinfremstilling. Men en lang række økologiske avlere er enige om en række fælles regler for hvordan man eksempelvis må rengøre vinkælder og gæringskar. Når det gælder gær er gensplejsning naturligvis forbudt.
Det er pinligt, at EU ikke vil anerkende, at økologi både handler om druerne og vinfremstillings-processen. Derfor må man i dag når det gælder vin fra EU-området kun udtale sig om druernes økologi, ikke om vinens, når man markedsfører vin i EU. Derfor hedder det »vin fremstillet af økologisk dyrkede druer« på EU’sk. Men det må vi håbe, at der er nogen der kan gøre noget ved.
Man kan abonnere på den økologiske vin fra Troels V. Østergaard. Der er to forskellige vinkasser, som koster 700 eller 800 kr. frit leveret over hele Danmark. Der er 12 flasker økologisk vin i hver kasse. Der er to af hver, og altså seks forskellige vine. Vinene er udvalgt på forhånd, så man er altså selv fri for at finde de økologiske vine i det lokale supermarked. Det har selvfølgelig den ulempe, at man ikke på forhånd ved, hvilke vine man får.

Hvordan smager vinen?
Jeg lod min lille vinklub smage på kassen med de 12 flasker til 800 kr. Her var der fem forskellige rødvine fra Bourgogne, Languedoc, Graves, Bordeaux, Côtes du Rhône og en tysk Rhinskvin. De tyske hvidvine er for det meste noget, vi forbinder med Aldi og seks for en hund. Men det er lidt ærgerligt at tysk vin har så dårligt et ry i Danmark. I hvert fald var alle i vinklubben – og de er ellers kræsne og godt vante – meget glade for den halvtørre tyske økologiske hvidvin scheurebe fra Rheinhessen. Den matchede fint den letsaltede torsk med tomat og peberfrugter i olivenolie. Blandt rødvinene var vi specielt meget glade for de to vine fra Bourgogne og Côtes du Rhône. Bourgognen fra 2000 var en god oplevelse. Fin lys farve, og en dejlig karakteristisk duft af god pinot noir.
»Den dufter af bourgogne med stort B,« sagde vores amerikanske vinklubmedlem, da han blev præsenteret for den. Det var et stort kompliment fra en virkelig bourgogne freak.
Der var masser af grenache og syrah i den meget mørke Côtes du Rhône fra et lille domaine i det sydlige Rhône. Den var en perfekt ledsager til de hjemmelavede krydrede pølser med fennikelfrø, hvidløg og en smule trøffelolie, som jeg serverede for vinklubben.
Så er man til økologisk vin og synes det kan være lidt svært at finde i på hylderne, så er man i gode hænder hos Troels V. Østergaard, som leverer økologisk vin fragtfrit over hele landet.

*Godsets Vin, Tlf. 59 65 13 93, troels@godset.dk
www.godset.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her