Læsetid: 2 min.

OVERBLIK - KULTUR

26. februar 2004


Dansk museumschef i Oslo
*Mag.art i kunsthistorie og medarbejder ved Museumshøjskolen i Sorø, Vibeke Petersen, er blevet udnævnt til ny udstillingsdirektør på Nasjonalmuseet for kunst i Oslo, skriver Politiken.
Den 56-årige Vibeke Petersen tiltræder sit nye job 1. maj og får herefter ansvaret for de fremtidige udstillinger i det kompleks, der i dag udgør Norges nye kunstneriske hovedinstans – Nasjonalgalleriet, Samtidsmuseet, Kunstindustrimuseet og Arkitekturmuseet, der alle har adresse i Oslo.
Vibeke Petersen har erfaring som blandt andet ekstern lektor på Københavns Universitet. Vibeke Petersen har tidligere virket som museumsinspektør på Statens Museum for Kunst og Århus Kunstmuseum samt museumsleder på Vestsjællands Kunstmuseum.
Aktuelt er hun i færd med at afslutte forberedelserne til etableringen af en nordisk museumslederuddannelse. msk

Punkens årti
*The Sex Pistols’ Anarchy in the UK er i en læserafstemning i det månedlige musikmagasin Q blevet kåret som den mest indflydelsesrige plade i 1970’erne. Dermed slog den Queens Bohemian Rhapsody og Donna Summers I Feel Love, der havnede på henholdsvis en anden- og tredjeplads. Dermed er såvel punk-, som rock- og discomusikken repræsenteret i listens top.
Den klassiske punk-udgivelse provokerede samtiden, da den udkom i november 1976.
En talsmand for Q siger, at Sex Pistols affødte »en helt ny musikalsk bevægelse, der vil blive ved med at inspirere musikere i de kommende generationer«.
Undersøgelsen blev foretaget i forbindelse med et temanummer om 1970’erne. T Rex’s Get It On kom ind på en fjerdeplads over årtiets mest mindeværdige udspil. msk

Kortest muligt
*Koncert I aften kl. 21 kan man se og høre Mental Midget, der netop har indspillet en ep med fire sange, spille gedigen rock på Stengade 30 i København. Gruppen består – ud over Bonfils på leadvox – af Jan Ørslev, Klaus Lynggaard, Peter Roed, Jens Dan og Ole Ballund. Koncerten bliver optaget af P3-Live. Entré 50 kr.

*Internetmagasin Kritisk Debat er et nyt magasin på nettet. I den første udgave finder man en introduktionserklæring fra redaktionen samt artikler af bl.a. Georg Metz, Dorthe Jørgensen, Jan Helbak, Frank Aaen, Kenneth Haar og Immanuel Wallerstein. msk

Nyt blod i samtidskunsten
*Kunstsamleren Charles Saatchi er notorisk risikovillig. Hans seneste anskaffelse kan dog meget vel vise sig mere kontroversiel end Damien Hirsts marinerede haj eller Tracy Emins uredte seng.
Nyerhvervelsen vækker således ikke blot opmærksomhed, fordi kunstneren er tidligere stripper, men fordi det afbilder den afdøde prinsesse Diana med blod dryppende fra mundvigene.
Stella Vine’s maleri, der bærer titlen Hi Paul Can You Come Over med underteksten ‘I’m really frightened’, skal reflektere prinsessens paranoia i månederne før sin død. »Det er opstået ud af en forestilling om, hvad hun må have følt, helt alene i Kensington Palace, i den tro at hendes telefon blev aflyttet, og at Paul Burrell var hendes eneste ven,« forklarer Vine ifølge The Guardian.
Maleriet indgår i New Blood-udstillingen, der åbner på Saatchi Gallery i London 23. marts. Stella Vine solgte det til Saatchi for 600 pund, og er dermed blåstemplet som kunstner på den britiske scene. Alene navnet på novicen emmer af star quality. Tilsat lidt blakket fortid og et respektabelt ydre, spås hun at gøre karriere med kometfart. msk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her