Læsetid: 2 min.

OVERBLIK - KULTUR

2. februar 2004


Ben og bomber fra Banks
*Den utrættelige amerikansk-danske sanger og sangskriver, Paul Banks, er tilbage med sin tredje plade i eget navn. Den rummer ni holdbare sange i krydsfeltet mellem amerikansk folk, blues og jazz, og med Banks rustsprøde stemme i centrum.
Sangene er bygget op omkring Banks fingernemme, folk-baserede guitarspil, men musikken ekspanderer med Aske Jacoby og Fredrik Ljunggren på el-guitarer, violin og mandocello, Kresten Osgood på trommer og Fredrik Damsgaard på bas. Og som på Banks forrige plade, den Dylan- og jazzinfluerede White Noise And Diamond Nights (2001), er der hornblæsere med, der spiller en betydelig rolle for pladens udvidede lyd: Jakob Dinesen (tenorsax), Kasper Tranberg (trompet) og Mads Hyhne (basun).
Det hele er tydeligvis indspillet i en afslappet, løst struktureret atmosfære. Produktionen er klar og uden dikkedarer. Det klæder Banks’ kunstneriske temperament og overbeviser med sin ægthed.
Bones And Love Bombs finder balancen imellem varme, intime sange fra privatsfæren og kraftigere kost bl.a. på den funky, filosofiske »Lao-Tse And The Book Of Ecclesiastes« og den herligt skramlende »Rattle Your Bones«, hvor Banks bjæffer i haserne på Tom Waits.cmh

Paul Banks: Bones And Love Bombs (Cope Records)

Stemme med uforklarlig dragning
*Et lysende talent er hun, norske Rebekka Bakken, der langsomt er ved at skabe sig et navn i det internationale musikmiljø, og som første gang rigtig kunne høres på Daily Mirror (2000), som hun lavede sammen med den østrigske guitarist, Wolfgang Muthspiel.
Med The Art Of How To Fall er Bakken for alvor sprunget i blomst for egen regning. Hun har skrevet både teksterne og musikken: moderne singer/songwriting med aner til jazz og rock. Instrumentationen er semi-akustisk og suverænt gennemført med hjælp fra bl.a. Dieter Ilg (bas) og Eivind Aarset (el-guitar). Roligt åndende, velklingende og i den seriøse ånds tjeneste. Joni Mitchell er en uundgåelig reference. Også når man hører Bakkens stemme, der ligger et mærkeligt glødende sted imellem Mitchell og Neil Young med en kontrolleret, direkte kommunikation.
Dog bliver de 11 smukke, indadvendte sange for meget af det gode, hørt i et hug. I mindre doser må man ikke desto mindre jævnligt tilbage til Bakkens vokale univers, der rummer den uforklarlige dragning, man finder i alle sande, personlige stemmer.
cmh

Rebekka Bakken: The Art Of How To Fall (Universal)

Mr. Thigpens nye kvintet
*Den 73-årige trommeslager Ed Thigpen, der har København som base for sin internationalt orienterede karriere, lancerer her sin nye gruppe, Scantet, med – som navnet siger – skandinaviske musikere.
Line up er det klassiske med rødder i beboppen og hardboppen: rytmegruppe og med trompet og sax som blæsere. De unge folk er Jesper Bodilsen (bas) og Kasper Villaume (klaver), mens den svenske dansker, Tomas Franck (tenorsax), og Jens Winther (trompet) er de midaldrende personligheder.
Der indledes med en herlig blues, »Shake It Out«. Undervejs får man en smuk fortolkning af Ellingtons ballade, »In A Sentimental Mood«, med Winthers lyriske trompet i en hovedrolle, og Francks »Bombay« bryder på opløftende vis med det øvrige materiale med sin modale struktur og sin mere krasse karakter.
Ellers spilles der uden overraskelser og nytænkning i den pure, amerikanske jazzswing- og bop-tradition, bundsolidt, veloplagt og med den luftige elegance og fremdrift, der kendetegner Thigpens trommespil.cmh

Ed Thigpen Scantet: #1 (Stunt Records)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her