Læsetid: 3 min.

OVERBLIK - KULTUR

21. februar 2004


Den israelske kunst-radar
*Først var det Dror Feilers kunstinstallation Snehvide og sandhedens vanvid på Historiska Museet i Stockholm, der blev beskyldt for at forherlige de palæstinensiske selvmordsbombere. Dernæst fulgte en videoinstallation af en anti-israelsk demonstration, der drog paralleller mellem Sharon og Hitler på Anne Frank-museet i Amsterdam. Og nu har et maleri på Galleri A Minor i Olso påkaldt sig opmærksomhed fra israelske diplomater. Reaktionen er dog denne gang mere – ja, diplomatisk.
Det omstridte maleri, som indgår i galleriets ’Anti-Semite in the Name of God’-udstilling, er lavet af kunstneren Chris Reddy og indeholder en tekst, hvor s’erne i USA og Israel er blevet erstattet af hagekors.
Just dét har fået den israelske ambassadør i Norge, Liora Herzl, til at reagere i et brev, hvor hun beder galleriet om at ekskludere kunstværket fra væggene. Hun anfører: »Jeg føler stærkt, at dette værk virker stødende på jøder, israelere og amerikaneres følelser, og at det derfor ikke bør finde plads i udstillingen«.
Galleriejer Andres Engelstad har imødekommet anmodningen efter at have konfereret med lederen for Det mosaiske trossamfund i Trondheim. Han vedkender sig, at maleriet er »på kanten,« men føler sig generelt misforstået, idet formålet med udstillingen, netop er at tage afstand fra antisemitismen. »Mit sidste ønske er at provokere jøder,« understreger han over for Aftenposten. msk

Forfatterlegat til Jørn Riel
*Forfatteren Jørn Riel er blevet tildelt den store forfatterpris på 100.000 kroner fra Jeanne og Henri Nathansens mindelegat. Han modtager prisen for anerkendelse af sit enestående og farverige forfatterskab, oplyser legatuddelerne.
Ved samme lejlighed hædres forfatteren Lene A. Kaarsbøl, der i år modtog boghandlerbed pris De Gyldne Laurbær for debutromanen Den lukkede bog, med fondens fødselsdagslegat på 25.000 kroner.
Også komponisten Bent Sørensen er blandt de begunstigede i form af Nathansens Mindelegat på 25.000 kroner for sin originale kammer- og orkesterværker i ny dansk komposition, oplyser Ritzau. msk

Chefskifte på Det Kgl. Teater
*Efter mange år som skuespilchef på Det Kongelige Teater fratræder Klaus Hoffmeyer til sommer. Samtidig fratræder Nicolai Vemming som viceskuespilchef.
I stedet tiltræder Mikkel Harder Munck-Hansen som skuespilchef 1. juli, mens Carsten Møller fra 1. august tiltræder som viceskuespilchef, oplyser teatret i en pressemeddelelse.
msk

’Forbrydelser’ til New York
*Anette K. Olesens anmelderroste dogmefilm Forbrydelser er netop blevet udtaget til deltagelse ved den prestigefyldte filmfestival New Directors/New Films i Lincoln Center i New York. Udvælgelseskomiteen har valgt Forbrydelser som en af de 23 spillefilm, der skal vises på festivalen ud af i alt 1.600 indsendte. Festivalen, der finder sted i dagene 24. marts til 4. april, er udsprunget fra New York Film Festival, som en alternativ scene, hvor nye og lovende instruktører er blikfang. Hovedarrangørerne bag festivalen er Museum of Modern Art (MoMA) samt Lincoln Center’s Film Society.
Ved den nyligt afviklede filmfestival i Berlin blev Forbrydelser solgt til biografdistribution i en lang række lande. msk

Kunsten at bygge en bro
*De karakteristiske broer, der forbinder Fyn og Sjælland samt Danmark og Sverige, bør hædres som arkitektoniske mesterværker, mener Akademisk Arkitektforening (AA). I går uddelte AA derfor årets Æreskalejdoskop til bygherrerne bag, Sund & Bælt Holding A/S og Øresundsbro Konsortiet.
»De vil i mange år står som et symbol på de danske arkitektoniske og kulturelle værdier,« forudser formanden for foreningen, arkitekt Gøsta Knudsen.
Æreskalejdoskopet uddeles hvert år til organisationer, virksomheder eller personer, der har bidraget til at højne kvaliteten i dansk arkitektur ved at stille og løse byggeopgaver på inspirerende vis. msk

Kortest muligt
*Royal rock
Ikke færre end 25.000 danskere har allerede indløst billet til den royale koncert i Parken 7. maj i anledning af Kronprins Frederik og Mary Donaldsons bryllup en uge senere. msk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her