Læsetid: 3 min.

OVERBLIK - KULTUR

19. februar 2004


Brian Mikkelsen nedsætter uddannelsesråd
*Brian Mikkelsen har udpeget et nyt uddannelsesråd for arkitektur, design, billedkunst og konservering, der skal rådgive kulturministeren om de kunstneriske uddannelser på dette felt.
Rådet er udpeget for perioden 1. februar 2004 til 31. januar 2007.
Kristen Langkilde, der er uddannet ved Kunstakademiets Billedkunstskoler, bliver formand for rådet. Hun er i dag dekan for fakultet for arkitektur, design, nye medier og eksperimentel film ved Universität der Künste i Berlin.
De øvrige medlemmer tæller arkitekt og medejer af tegnestuen Pluskontoret, Suna Cenholt, medejer af e-Types, Rasmus Drucker Ibfelt, Bjarke Ingels, arkitekt og medejer af tegnestuen Plot, Jesper Stub Johnsen, der er fil.dr, konservator og bevaringschef ved Nationalmuseet, Mikael Jørgensen, industriel designer og medejer af designvirksomheden Designlt, Inge Merete Kjeldgaard, kunsthistoriker og museumsdirektør for Esbjerg Kunstmuseum samt Sia Mai Udsen, der er uddannet kunsthåndværker og medejer af glasværkstedet Fragile.
Brian Mikkelsen udtaler: »Jeg har udpeget et stærkt og kompetent uddannelsesråd, der med nye og rutinerede kræfter skal følge, at initiativerne i flerårsaftalen for de kunstneriske uddannelser 2003-2006 bliver indarbejdet på Kulturministeriets uddannelsesinstitutioner«. msk

Pladeudsalg succes i Sverige
*I Danmark er der ikke tradition for et årligt pladeudsalg, svarende til det, man har i bogbranchen. I Sverige derimod forholder det sig anderledes.
Her er den svenske pladebranches ønskedrøm netop gået i opfyldelse. Det årlige pladeudsalg hinsidan begynder nemlig så småt at få lige så stor gennemslagskraft som bogudsalget. Resultatet fra årets nyligt overståede udsalg peger i retning af en salgsrekord. Størst sammenlignet med året før var stigningen i tallet af solgte musik-dvd’er, der udgør 200 procent. Cd-salget steg med 22 procent. msk

Spansk kunststrid
*Stor var forbavselsen, da en af Spaniens mest fremtrædende eksponenter for nutidig kunst, Miguel Barceló blev tilbudt at udstille på det højtagtede Prado-museum i Madrid.
Det er nemlig første gang, at museet, der er kendt som skatkammer for den klassiske spanske malerkunst, inviterer en samtidskunstner til at vise sine værker.
Grænsen for at få plads i dette fornemme kunstens tempel, der rummer værker af nogle af de mest kendte værker af ’de tre store’: El Greco, Diego Velasques og Fransisco Goya, går ved det magiske årstal 1881, hvor Pablo Picasso kom til verden.
Miguel Barceló har vakt opsigt med sine billeder fra Afrika og brug af chokeffekter som insekter, kødstykker og rådne planter i sin kunst. Sligt er forbeholdt de resterende udstillingssteder i Madrids berømte museumstrekant, som kunst-centret Reina Sofia, hvor Picasso og de andre mestre inden for moderne malerkunst pryder væggene eller Thyssen-Bornemisza, der indeholder en blanding af klassisk og moderne kunst.
Den ukonventionelle alliance har da også bragt sindene i kog på den spanske kunstscene, hvor kritikere mener, at tiltaget ødelægger Prado-museets opdeling, der opfattes som hellig og ukrænkelig.
Nu er sagen havnet på den spanske kulturministers bord, og Spaniens kunstelite afventer spændt konklusionen. msk

Min onkels Porsche
*Mike er danskfødt mulat med rødder i Ghanas hovedstad Accra. Hans onkel har lovet, at Mike må låne hans Porsche, såfremt han tager til Ghana for at udforske sit bagland.
Mike tager ham på ordet og flyver til Afrika for at lokalisere bilen.
Det er der kommet en tankevækkende lille film ud af, der følger den arrogante Mikes møde med et uberegneligt Afrika, der gentagne gange spænder ben for hans bestræbelser på at finde Porschen – en tanke, som han i stigende grad bliver en besættelse for ham.
Filmen, der har ghanesisk hip-hop på lydsiden, vises i aften kl. 19 i IBIS’ lokaler på Nørrebrogade 68B i København, hvor alle er velkomne. msk

Kortest muligt
*Kulturkamp I aften kl. 19 giver professor Hans Hertel sit bud på Henrik Stangerups placering i kulturkampen under manchetten ’En diskussion af Henrik Stangerups litteratur – og kulturkritik ud fra et livs venskab’. Rammerne er Vangsgaards Antikvariat i Fiolstræde i København. Der vil være rødvin og ild i pejsen. msk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu