Læsetid: 3 min.

OVERBLIK - KULTUR

12. februar 2004


Triers takketale
*Vanen tro afviste Lars von Trier for nylig at forlade Danmark for at lade sig hædre – denne gang i form af en fredspris på filmfestivalen i Berlin. I stedet sendte han sin producer Vibeke Windeløv, der blev rasende over, at arrangørerne havde slettet sekvenser fra Triers video-takketale for ikke at støde det stjernespækkede galla-publikum. »I er nok et meget civiliseret publikum. Men jeg er pissed off,« sagde hun ifølge Jyllands-Posten. Hun tog derefter sagen
i egen hånd og begyndte at læse talen op i sin helhed, hvilket fik hele den danske delegation til at udvandre.
Et uddrag fra talen følger her: »Jordens mennesker er, hvor de end måtte bo, opdelt i to stammer: Stammernes verden er ørkenen. Den ene stamme bor i landet rundt om brønden, den anden stamme bor i landet udenom. Ørkenstammen i landet rundt om brønden vil have fred. Stammen i landet udenom vil ikke have fred. Den vil have vand! Stammen i landet udenom er nok lidt uciviliseret og har slet ikke et ord for fred. Den har derimod et ord for tørst, og det er jo i denne situation nogenlunde det samme«.
De første filmpriser er blevet uddelt på Berlinalen. Den argentinske instruktør Fernando Solanas har modtaget en Æresguldbjørn for sit livsværk som kritisk dokumentarinstruktør, og den rumænske kortfilm Coffee and Cigarettes har vundet Guldbjørnen som bedste kortfilm msk

Svin skader kalkmalerier
*Rundt i det ganske danske landskab ligger 700 gamle kirker, der alle rummer unikke vidnesbyrd i form af kalkmalerier fra den fjerne middelalder. De samme landskaber er imidlertid også hjemsted for et stigende antal ekspanderende svinefarme. Og de udgør ifølge eksperter og kirker en potentiel sundhedsrisiko for kalkmalerierne, der nu får Nationalmuseet til at iværksætte en undersøgelse.
Foreløbig har man ikke konstateret direkte skader. Men ammoniakken ser ud til at have ødelagt runesten, der i sagens natur er mere hårdføre, hvorfor man kunne frygte, at en lignende skæbne vil overgå kalkmalerierne. msk

De gyldne dage er tilbage
*Golden Days in Copenhagen er en stort anlagt kulturhistorisk festival, som i år finder sted for sjette gang i dagene 3. til 26. september.
Årets festival med titlen Drømmetid – København i 1890’erne fortsætter dermed, hvor 2002-festivalen sluttede, og tager i år tre temaer op: litteratur, kunsthåndværk og byens ansigter. Hvor festivalen sidste gang havde fokus på byen, bygningerne og kulturlivet, vil Goldens Days 2004 være centreret om byens mennesker, deres sjæleliv, drømme og søgen efter andre sandheder i tiden op til det nye århundrede.
Traditionen tro vil der være en mangfoldighed af arrangementer i byen. Blandt andet Ansigt til Ansigt – københavnerliv i 1890’erne, en stor, udendørs portrætudstilling af 1890’ernes kendte og ukendte bysbørn, som blandt andet kan ses på Kgs. Nytorv, Hovedbiblioteket og plakatstandere rundtomkring i bybilledet.
Derudover vil festivalen byde på udstillinger, musik, teater, oplæsninger, film og foredrag som avantgardens kunsthåndværk på Kunstindustrimuseet, Ibsens Et Dukkehjem på Det Kgl. Teater, stumfilmsforevisninger og deslige.
www.detmodernegennembrud.dk msk

Fransk-amerikansk kulturudveksling
*Louvre i Paris er, med 1,1 millioner amerikanske besøgende årligt, ’det andetstørste amerikanske kunstmuseum i verden’, forstået således at tallet er større end antallet af amerikanere, der hvert år indløser billet til eksempelvis Museum of Modern Art i New York og andre lignende kunstinstitutioner i USA.
Nu overvejer Louvre at indgå et samarbejde med Milwaukee Art Museum i Wisconsin. Milwaukee Museum har til dato rejst 115 millioner dollar til en udvidelse af museets areal. En amerikansk Louvre-venskabsforening er desuden under opstart i Milwaukee, skriver Artforum.com.

Kortest muligt
*Royalt
Navne som Outlandish, Lars H.U.G. og Pernille Rosendahl er føjet til listen over optrædende ved Rock ‘n’ Royal-koncerten til ære for kronprins Frederik og Mary Donaldson i Parken 7. maj.
msk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her