Læsetid: 2 min.

På listesko i Linares

Kasparov og Kramnik ligger underdrejet i superturneringen
24. februar 2004

Skak
Jo, der har skam været kamp i enkelte af partierne i »Skakkens Wimbledon«, som man har kaldt den årlige turnering i sydspanske Linares. Men generelt har de første fire runder været præget af, at hovedaktørerne ikke har vist den store kamp- og risikovilje. Kasparov har dog i det mindste prøvet at vride gevinst ud af nogle lovende stillinger, men mere end tre remiser blev det ikke til, inden han i 4. runde skulle være oversidder – turneringen afvikles med syv deltagere, der spiller dobbeltrundigt, et lidt besynderligt koncept, hvorfor dog ikke finde en ottendemand?
Kramnik har ganske enkelt været en doven hund – fire runder, fire remiser, heraf de tre inden for 20 træk. Er det stilhed før stormen? I 5. runde står Kasparov-Kramnik på menuen, og mon ikke Kasparov vil gå efter struben på den mand, der efter hans opfattelse med urette kalder sig verdensmester?
Indtil da ligger ungarske Peter Lekó alene i spidsen – i kraft af, at han som den eneste i feltet har været i stand
til at vinde et parti – mirak-
let skete, da han som sort neglede et par bønder fra Radjabov og omsatte rovet til gevinst. Det var i 1. runde ... siden da har menuen i Linares stået på remis, remis og atter remis.

Magnus i Moskva
Så er der mere gang i den i Aeroflot Open, der spilles i Moskva med 200 deltagere til start, heraf langt de fleste stormestre. Med kun 9 runder er det sandsynligt, at det ender med bunkebryllup på førstepladsen, indtil videre deler fire mand førstepladsen med 5 af 6 points. Den 13-årige norske gut Magnus Carlsen er med i det hårde felt og fører sig frem i sin sædvanlige kompromisløse stil. Efter et nederlag i 1. runde vandt han tre partier i rap, inden han i 5. runde igen måtte indkassere en bolle, hvorpå han i 6. runde hævnede sig ved at banke Yuri Yakovich, også en stormester med omkring 2600 i rating.
I 3. runde fik Magnus som hvid skovlen under den rutinerede russiske stormester Sergej Dolmatov, der blev behandlet, som var det ham, der var en skakkens grønskolling:
1.Sf3 f5 2.d3 d6 3.e4 e5 4.Sc3 Sc6 5.exf5 Lxf5 6.d4 Sxd4 7.Sxd4 exd4 8.Dxd4 Sf6 9.Lc4 c6 10.Lg5 b5 - sort spiller utroligt "luftigt", og Magnus er ikke længe om at punktere ham - 11.Lb3 Le7 12.0–0–0 Dd7 13.The1 Kd8 14.Txe7!
Magnus har givetvis "set" resten af partiet herfra. Den ældre mester får en tur over knæet nu:
14. - Dxe7 15.Df4! Ld7 16.Se4! d5 17.Sxf6 h6 18.Lh4 g5 19.Dd4
Og så mumlede Dolmatov noget, der vist skulle betyde »tak for i dag« og forsvandt skyndsomst fra spillestedet. Han havde ikke lyst til at slå på h4 på grund af 20.Sxd5 – og tårnet på h8 hænger i den rådne sorte stilling.
Magnus derimod fik tid til at studere de andre koryfæer og vandrede omkring i salen og sugede mere skak til sig.
Vi glæder os allerede til at opleve gutten i Danmark til foråret, når Siegeman-turneringen skal spilles i Malmø (de første 5 af 9 runder) og Høje Tåstrup.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her