Læsetid: 3 min.

Peter Bellis indlevelse

Det drejer sig om identifikation, når Peter Belli på sit nye udspil kryber ind bag tankerne, ordene og stemmebåndene hos en længere række danske pop/rock-koryfæer. Givtigt, siger jeg bare, givtigt
27. februar 2004

Ny cd
Cover-versioner har altid været et omstridt emne i den populære musik. Det at prøve kræfter med numre der allerede har vist deres gennemslagskraft og holdbarhed, eller en sangers ubetvingelige lyst til at indspille mere eller mindre kendte yndlingsnumre, måske i det forfængelige håb at der kunne komme en om ikke andet så måske mere personlig sang ud af det materiale lytteren kender i forvejen. Det går oftest ikke, som man havde håbet, hverken på den ene eller anden side af mikrofonen.
Nu har Peter Belli givet både sig selv, allerede eksisterende og – via udspillet – eventuelle nye fans cd’en Når timerne bli’r små’, en fejring af egen 60-års dag og (godt) 40 år i branchen. Og så giver begrebet coverversioner pludselig ganske god mening.
I samarbejde med indpiskeren, vennen og produceren Poul Marting Bonde har han helt tilbagelænet indspillet 13 danske pop/rock-numre, de fleste af dem med et godt øje(øre) til tidligere samarbejdspartnere, og de fleste af dem rigtig godt valgt.
Troværdigheden i coverversioner handler grundlæggende mest om identifikation. Og det går begge veje. Dels lytterens identifikation med originalversionen, dels sangerens med det foreliggende materiale.
Når Sweethearts går på jagt på Dansktoppen er der fest og ballade, og al respekt for det, når det som i deres tilfælde bliver gjort så godt. Og Flemming ’Bamse’ Jørgensen må også gerne croone sig igennem sine yndlings-(almost)-evergreens, vi behøver ikke nødvendigvis synes det giver numrene noget ekstra, men hvis det gør ham glad… .

Mangefacetteret
Men Peter Belli giver numrene noget ekstra, og i adskillige tilfælde noget ekstra vi ikke havde nogen anelse om, samme numre overhovedet rummede. At vi så i enkelte tilfælde også bekræftes i, at netop det eller det nummer ikke skulle tages for mere end det er/var, dengang det blev udsendt, kan positivt vendt jo kun skabe en yderligere mangefacetteret cd.
Og det er Når timerne bli’r små. Når den er bedst, er der tale om fortolkninger, der burde få den originale kunstner til at tænke ’hold da kæft, der er flere lag i den sang’ eller ’hvor er det godt, andre kan finde nye indfaldsvinkler til ’gamle ord’. F.eks. bør Sebastian ikke brokke sig særlig meget over den herværende udgave af »Du er ikke alene«. En tekst der ved genhør – og et minimum af kendskab til Bellis karriere/liv – to ting der kan være vanskelige at skille ad, ligger lige til højrebenet, hvis man altså, som Bonde og Belli, ’lige får ideen’.
Der er andre momenter på cd’en hvor man vanskeligt kan få armene ned, for mig i hvert fald de to bidrag fra Elisabeth (»Bitter sne«), og Anne Linnet (Forårsdag«). I samme høje klasse ligger også »En nat bliver det sommer« (Loveshop), den har ikke været nem at lave, Dissing/Andersens »Go nu nat« samt den – igen for mig – respektgivende netop respektløse version af TV-2’s »Hele verden fra forstanden«. Hvor er det godt!

Satsningernes cd
Det er også en satsningernes cd, og den sidste handler om det, der i gamle dage hed akkompagnementet. Under normale omstændigheder ville det føre for vidt at gå i detaljer, men disse omstændigheder er heller ikke normale, så: Fire fyre iført akustiske instrumenter, anbragt i et studie på Samsø.
Lars Skjærbæk, guitar, kor og – i mangel af trommeslager – fodtramp), Søren Koch, guitar og mandolin, Niels Ole Thorning keyboards og harmonika, samt Søren Mikkelsen, endnu flere keyboards.
Tilsammen skaber de et forholdsvis udansk, country-farvet lydbillede, der stort set var fraværende i numrenes originale fremtoning. Også her lykkes satsningen over al forventning. Over de musikalske vande svæver guitaristen og produceren Knud Møllers ånd, samme Møller havde en stor del af æren for Bellis ’rock come back’ i 90’erne, og medvirker helt personligt på »Masser af succes«.
Efter Når timerne bli’r små må det være slut med at lade sig overraske over Peter Bellis fantastiske evne til at overraske.

*Peter Belli: Når timerne bli’r små. Produceret af Peter Martin Bonde. Bonnier Music Denmark

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her