Læsetid: 4 min.

’Polen har meget at give Europa'

Den polske ambassadør i Danmark advarer imod ’stereotype forestillinger’ om Polen og EU’s andre nye medlemslande. Hun siger også, at hun håber, at unionens nye forfatningstraktat kan blive forhandlet på plads inden juni i år
3. februar 2004

Flere af det 20. århundredes tragiske begivenheder – de to verdenskrige og årtier under kommunistisk styre – har gjort, at Polen er sakket agterud, i forhold til mange andre lande i Europa. Men Polen er også et land med en rig kultur og historie, med en stabiliserende indflydelse i det centrale Europa, og med et enormt økonomisk potentiale, der skridt for skridt er ved at blive indfriet, og som med optagelsen i EU vil få yderligere et spark fremad. Det vil gavne både Polen og resten af unionen. Derfor skal EU’s gamle medlemmer være forsigtige med at have stereotype forestillinger om, hvad Polen er og kan. Det siger Polens ambassadør i Danmark, 47-årige Barbara Tuge-Ericinska.
»Vores medlemskab af EU er positivt, ikke bare for Polen, men også for de andre lande i unionen. Den polske økonomi har op igennem 1990’erne oplevet en voldsom vækst – op til 7 procent om året – og undersøgelser viser, at Polen om få år vil være det femtestørste eksportmarked for Danmark,« siger hun.
»Der er mange fordomme i debatten. Der er for eksempel den her forestilling om, at polsk arbejdskraft typisk er billig og lavt uddannet, i stedet kunne man jo fokusere på, at der i dag er 1,3 millioner unge polakker, som er i gang med at tage en universitetsuddannelse, på at universitetet i Krakow fra 1364 er et af de første universiteter i Europa, på at Polen har været et centralt land i europæisk kulturliv i mange århundreder, og på at vi stadig har et mangfoldigt kulturliv – fra Czeslaw Milosz og Wislawa Szymborska (modtagere af Nobels litteraturpris, red.) til Krzysztof Kieslowski (filminstruktør, red.),« tilføjer hun.
For at understrege hvad hun mener, peger Barbara Tuge-Ericinska på, at EU’s gamle lande – på tysk og østrigsk initiativ – har indført en overgangsperiode efter 1. maj 2004, hvor de ti nye lande officielt optages i unionen, der gør, at arbejdskraftens fri bevægelighed, ikke automatisk gælder for de nye lande fra det centrale og østlige Europa. I flere år frem kan de gamle lande – hvis de ønsker det – lukke grænserne for borgere fra de nye lande, som søger arbejde.

Nej til anden klasse
Selv er Barbara Tuge-Ericinska uddannet i skandinavisk fra universitetet i Gdansk. Fra 1981 var hun undergrundsaktiv i Solidaritetsbevægelsen. Fra 1991-1997 var hun Polens ambassadør i Sverige. Derefter arbejdede hun i nogle år i det polske udenrigsministerium, inden hun i 2001 kom til Danmark.
Barbara Tuge-Ericinska siger, at der er et stort flertal i Polen, der støtter landets optagelse i EU, og som mener, at medlemskabet er godt for både Polen som sådan – og dem personligt. Seneste meningsmåling viser, at det gælder 66 procent af befolkningen, men både blandt tilhængere og modstandere, er der folk, som er bekymrede for, at Polen ikke bliver behandlet ordentligt i EU.
»Polakkerne har gennem historien ofret sig og kæmpet for Europa. Med vores blod, hænder og sind, har vi bidraget, ikke bare til vores egen selvstændighed og sikkerhed, men til hele det centrale og østlige Europas selvstændighed og sikkerhed. Vi har gjort vores. Det er ikke fordi vi skal have særbehandling, men der er i dag polakker, som ikke synes, at Polen helt får anerkendelse som fortjent. De føler, at EU af og til behandler Polen – og de andre nye lande – som om vi hører til på anden klasse,« siger Barbara Tuge-Ericinska.
»Det var eksempelvis Polen, der i Wien i 1683 stoppede Ottomanernes fremmarch i Europa. Under Anden Verdenskrig havde Polen det fjerdestørste antal soldater i kamp mod Nazi-Tyskland – efter USA, Storbritannien og Rusland. Og det var de strejkende arbejdere på Lenin-skibsværftet i Gdansk, der i 1980’erne satte gang i omvæltningerne i Europa, som senere førte til Murens fald,« tilføjer hun.

Tror på kompromis
Det var dengang. I dag er Polen blevet medlem af EU. På unionens dagsorden i den kommende tid, står bl.a. forhandlingerne om EU’s forfatningstraktat, det vil kort sagt sige de regler, som den udvidede union skal fungere efter.
Forhandlingerne brød sammen i Bruxelles i december, fordi Polen, sammen med Spanien, ville beholde den – set med deres øjne – fordelagtige fordeling af stemmevægte i ministerrådet, som blev vedtaget med Nice-traktaten.
Barbara Tuge-Ericinska siger i dag, at man i Polen håber på, at forhandlingerne kan afsluttes under EU’s nuværende irske formandskab, så forfatningstraktaten er klar inden sommerens valg til Europa-Parlamentet.
»Vi støtter det irske formandskabs arbejde med at finde et kompromis. Det er dog for tidligt at sige, hvordan et sådan kompromis skal se ud,« siger hun.
Barbara Tuge-Ericinska tilføjer, at hun håber, at når forhandlingerne om forfatningstraktaten genoptages, så kan EU’s lande fokusere på at finde en løsning på spørgsmålet om stemmevægte, og undgå at genåbne forhandlingerne om alle de emner, som allerede er forhandlet på plads.

*Information har talt med ambassadørerne fra Letland, Tjekkiet og Polen – tre af de nye lande i EU – om deres syn på og forventninger til den union, som de officielt indtræder i den 1. maj i år. Dette er det sidste interview i serien

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her