Hvor meget er en rimelig håndsrækning til flygtninge, der ikke kan få pengene til at slå til?
600 kroner? Et par tusinde-lapper? Eller 5.000 kroner?
Landets kommuner er tilsyneladende ikke enige.
Baseret på kommunernes egne indberetninger til integrationsminister Bertel Haarder (V) har Information foretaget en gennemsnitsberegning for, hvad en flygtning fik af hjælp i september måned sidste år.
Tallene skal tages med forbehold. Der kan naturligvis være tale om udsving fra måned til måned.
Dog svinger antallet af potentielle hjælpemodtagere kun lidt. Det er nemlig mere end vanskeligt for flygtningene at få arbejde. Så gruppen er med andre ord nogenlunde stabil.
Tallene viser grundlæggende meget store forskelle på, hvor mange kroner og øre en flygtning kan se frem til, hvis støtten enten starthjælp på 5.419 kroner for en enlig eller bistandshjælp på 8.409 kroner for en enlig ikke slår til.
Tag f.eks. Horsens Kommune, der bestemt ikke betragter sig som særlig gavmild. Nærmest det modsatte, ifølge borgmester Vagn Ry Nielsen.
Sandaler i december
I Horsens får nyankomne flygtninge, fordelt efter Indenrigsministeriets kvote, følgende hjælp:
En skolepakke til børnene med blyanter, penalhus og skoletaske. Tøj til forældrene og familien. Den første måneds husleje betales af kommunen. Hjælp til behandling af traumer, f.eks. efter tortur.
»Når en palæstinenser fra ørkenen møder op i sandaler og med fem børn på slæb midt i december måned, så skal han selvfølgelig have hjælp. Og vi betaler også en måneds husleje for lige at hjælpe folk i gang. Hvis det ikke er rimeligt, så ved jeg ikke hvad,« siger byens borgmester, Vagn Ry Nielsen (S), der også er formand for socialudvalget i Kommunernes Landsforening.
For Horsens beløb regningen sig til 3.472 kroner i september sidste år.
Og det kan næppe gøres for mindre, vurderer borgmesteren.
Han undrer sig derimod over, hvad der sker i de kommuner, hvor hjælpen er nede på omkring 600 kroner i måneden.
Har kommunens flygtninge lykkeligvis ingen traumer?, spørger han.
Traumer eller ingen traumer. For Dansk Folkeparti (DF), der driver regeringen fremad i udlændinge-spørgsmål, ser sagen anderledes ud.
Mistanken hos DF er, at velmenende socialrådgivere langer gaver over disken lidt for ofte.
Kontrol er et fy-ord, erkender partiets udlændingeordfører, Peter Skaarup, men kontrol skal der til.
Det må være op til byrådet at få sat skik på udgifterne, som i hele landet androg 122,7 millioner kroner sidste år, mener Peter Skaarup.
Socialrådgiverforeningens næstformand, Laila Walther, afviser Dansk Folkepartis beskyldninger.
Hvorfor skulle sagsbehandlerne i Ringsted være mere venstreorienterede og humanistiske end dem i Skælskør?
Laila Walther peger i stedet på, at der kan finde et politisk pres sted fra kommunalbestyrelserne. Kort sagt, at en Venstre-borgmester sender signalet om, at der skal skæres ned på udgifterne til indvandrere og flygtninge.
Undersøgelse i gang
Tallene fra kommunerne bekræfter ikke en teori om, at byrådets farve bestemmer størrelsen af hjælpen til flygtninge. Den socialdemokratiske bastion, Hvidovre Kommune, giver f.eks. 2.083 kroner til hver modtager af hjælp. Mens den konservative Helsingør Kommune giver ca. det dobbelte 4.032 kroner.
Forskellen kan heller ikke forklares på by og land. København ligger midt i feltet med 2.439 kroner pr. modtager i september sidste år. Hirtshals, der ikke har samme kvadratmeterpris for boliger, giver 4.687 kroner.
Midt i diskussionen står integrationsminister Bertel Haarder, der i Information har erklæret, at han absolut ikke har tænkt sig at foretage sig noget.
Og dog. Ministeriet begynder i marts en nærmere undersøgelse af hjælpen til flygtninge.
Som socialrådgivernes næstformand, Laila Walther, konstaterer om den skiftende hjælp:
»Det er fuldstændig urimeligt, at det kan blive så tilfældigt«.
FAKTA
Forskellene
Der er stor forskel på, hvor meget hjælp kommuner med samme profil giver flygtninge. Nogle eksempler baseret på september måned, 2003:
*Hvidovre: 2.083 kroner.
*Rødovre: 3.921 kroner.
*Helsinge: 1.700 kroner.
*Helsingør: 4.032 kroner.
*Bjerringbro: 833 kroner.
*Hørning: 4.624 kroner.
*Allerød: 1.785 kroner.
*Birkerød: 2.941 kroner.
*Esbjerg: 1.851 kroner.
*Horsens: 3.472 kroner.
Kilde: Integrationsministeriet og kommunerne