Læsetid: 1 min.

Præsident Lulas første sorte plet

Lulas regering oplever sin første ’beskidte’ krise. Kabinetschefens rådgiver fanget i at finansiere 2002-valgkampagne med bestikkelsespenge fra hasardspil
27. februar 2004

BUENOS AIRES - Intet parti består udelukkende af engle og munke, sagde José Genoino, præsident for Brasiliens regeringsparti, Partido dos Trabalhadores (PT).
Udtalelsen er en reaktion på den korruptionsskandale, som de seneste dage har rystet den brasilianske regering ledet af præsident Luiz Inácio Lula da Silva.
Skandalen, der er den første siden Lula tiltrådte nytårsdag 2003, stammer fra Lulas valgkampagne frem mod præsidentvalget i oktober 2002.

Taget på video
En videooptagelse taget med skjult kamera i 2002 viser, hvordan en højtstående medarbejder ansat af kabinetschef og Lulas politiske rådgiver, José Dirceu, presser Rio de Janeiros mafia for hasardspil til at betale kommision.
Bestikkelsespengene er efter sigende røget direkte i PTs valgkampagne.
Det har fået parlamentarikere fra oppositionen, tidligere PT-senatorer og syv nuværende PT-senatorer til at skabe flertal for en undersøgelseskommision.
Situationen er prekær for Præsident Lula, der siden PT’s grundlæggelse for 24 år siden, personligt har gået forrest i kampen mod korruption.
Lula har fra første dag i præsidentstolen arbejdet for større gennemsigtighed i brasiliansk politik.

Sandsynlig ulovlighed
En regeringstalsmand kaldte det forleden »sandsynligt«, at den kompromitterede medarbejder har handlet ulovligt.
Kabinetschef Dirceu har tilbudt at træde tilbage, så længe kommisionen arbejder. Det har Lula foreløbig afvist. Presset på Lula stiger, og præsidenten for højesteret kræver Dirceus hoved på et fad.
Kravet kan ifølge iagttagere være motiveret af højesterets utilfredshed med Lulas igangværende reform af retsvæsenet.
Lula-regeringens første korruptionsskandale er i sig selv ikke værre end skandalerne under tidligere regeringer. Men PT’s ry og selvopfattelse har lidt et nederlag, hvis konsekvenser ifølge iagttagerne kan ændre brasilianernes udbredte støtte til regeringen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her